Jelentkezéstől a belépőkártyáig

A munkaerőpiac változásai és a jelentkezési folyamatok új kihívásai különösen fontosak, hiszen mindannyiunkat érintenek, akár aktívan keresünk állást, akár csak passzívan nézelődünk. Most részletesen bemutatjuk, hogyan alakult át az elmúlt időszakban a munkaerőpiac, ehhez pedig összegyűjtöttük az IDBC leghasznosabb karrier tanácsait a munkahelyváltás minden lépéséhez, hogy megtudd, milyen stratégiákat alkalmazhatnak az álláskeresők a siker érdekében.

  1. A munkaerőpiac átalakulása: Az elmúlt évben a munkaerőpiac számos kihívással szembesült. A 30%-kal kevesebb álláshirdetés és a betölthető pozíciók csökkenése mellett a jelentkezések minőségének felhígulása is problémát jelentett. A jelentkezőknek nem csak a versenytársaikkal, hanem a sok irreleváns jelentkezéssel is meg kellett küzdeniük, ami új megközelítéseket követel.

  2. Új stratégiák a jelentkezési folyamatban: Munkakeresőként tehát alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. Tudatosabban kell megközelítenünk az álláskeresést, míg a vállalatoknak magasabb szintű szűrési megoldásokra van szükségük a legjobb jelöltek kiválasztásához. Az AI eszközök használata mindkét oldalon előnyös lehet, de ezek helyes használata gyakorlatot igényel.

  3. A láthatatlan álláspiac: A piacon lévő állások 70-85%-a nincs meghirdetve, de felvennének embert a cégek, ha megjelenne a tökéletes jelentkező.  Ezért fontos, hogy a szakemberek kapcsolatot tartsanak a fejvadászokkal, még akkor is, ha nincs aktív munkahelyváltási szándékuk.

A fentiek figyelembe vételével most összefoglaljuk a jelentkezéstől az onboardingig terjedő folyamatot, hogy álláskeresőként minden lépést optimalizálni tudj.

1. Jelentkezés: Ha elkészült az önéletrajzod és frissítetted közösségi média profiljaid, akkor elkezdheted az állásra jelentkezést. Ehhez érdemes tisztában lenned azzal, hogy milyen állást szeretnél, és milyen elvárásaid vannak, és összeírnod a következőket:

  • A szakmai céljaidat és érdeklődési területeidet

  • A képzettségedet, tapasztalatodat és készségeidet

  • A fizetési igényedet és a munkaidőt

  • A munkahelyi kultúrát és a munkakörnyezetet

  • A munkavállalással kapcsolatos egyéb tényezőket, mint például az utazás, a rugalmasság, a fejlődési lehetőség stb.

Ezek alapján szűkítheted a keresésedet, és megtalálhatod azokat az álláshirdetéseket, amelyek megfelelnek a kritériumaidnak.

IDBC tipp: Ha kapsz próbafeladatot, habár lehet már elfáradtál a folyamatban, de még fektess bele energiát, mert aki megnézi a munkád, az alapján fogja megítélni a szakmai kompetenciádat.

Ha pedig szeretnéd elkerülni a leggyakoribb hibákat, olvasd el 5 pontos listánkat.

2. Előszűrés: A jelentkezés után következik az előszűrés, ahol adott esetben recruiterek értékelik a jelentkezők készségeit és tapasztalatait. Ennek során érdemes pár dolgot megjegyezned, ami alapján garantáltan megjegyeznek:

  • Szólj, ha nem alkalmas

  • Mindig törekedj párbeszédet kialakítani

  • Kérdezz rá a következő lépésekre

  • Kövesd nyomon a különböző jelentkezéseidet

  • Mindig állj úgy hozzá, hogy akarod az állást

IDBC tipp: rakd bele a plusz energiát a háttérmunkába, hiszen jó benyomást fogsz kelteni a felkészültségeddel 

Ha szeretnél többet megtudni, olvasd el 10 tanácsunkat a témában.

3. Felkészülés: Az állásinterjú egy olyan kritikus pillanat, amely meghatározhatja a jövődet. Egy jól sikerült interjú ajtókat nyithat meg előtted, míg egy rosszul sikerült beszélgetés elveheti az esélyeidet az áhított pozícióra. De hogyan készülj fel hatékonyan?

IDBC tipp: Próbáld el a válaszaid egy barátoddal, családtaggal vagy akár a tükör előtt. Ez a gyakorlás csiszolja az előadásmódot, meghatározza a javítandó területeket, és növeli az önbizalmat.

4. Állásinterjú: Az állásinterjúk gyakran stresszesek és kiszámíthatatlanok lehetnek, de a megfelelő előkészülettel és hozzáállással te magad irányíthatod a beszélgetést, és kiemelkedhetsz a többi jelentkező közül. Íme 5 tipp, hogy maximalizáld az esélyeid még az állásinterjú fázisában:

  • Az aktív hallgatás a kulcs

  • Szükség esetén tisztázd a kérdéseket

  • Emeld ki az eredményeid a STAR-módszerrel

  • Tegyél fel releváns kérdéseket

  • Ismételd meg az hozzáadott értéked

IDBC tipp: Légy önmagad! Hagyd, hogy a személyiséged megmutatkozzon. Az interjúztatók látni akarják, hogy ki vagy az önéletrajzodon túl.

5. Ajánlat és elfogadás: Amikor a karrierépítés útvesztőjében jársz, és egyszer csak több ajánlat is a kezedbe kerül, hirtelen te kerülsz a döntéshozó székbe. De vajon hogyan navigálj ebben a helyzetben, hogy a legjobbat hozd ki belőle?

  • Mérd fel a piaci értéked

  • Hasonlítsd össze az ajánlatokat

  • Alkalmazz tárgyalási stratégiákat

  • Hozd meg a döntést és fogadd el az ajánlatot

  • Mondj fel a jelenlegi munkahelyeden

IDBC tipp: Ne feledd, a tárgyalás nem csak a fizetésről szól; a munkakörnyezet, a fejlődési lehetőségek és a munka-magánélet egyensúlya is kulcsfontosságú.

Az IDBC-nél hiszünk abban, hogy a munkaerő-közvetítés nem csak a munkaerő megtalálásáról szól, hanem a teljes folyamat támogatásáról is. A jelentkezéstől a belépőkártyáig minden lépésben segítünk, így nem csak álláslehetőségeket, hanem komplex karrier tanácsadást is biztosítunk.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karrier tanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!

2024. május 8.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu