5 kérdés, amit ne felejts el feltenni egy állásinterjún

Mindenki szeretne jó benyomást kelteni egy állásinterjú során, azonban néha annyira elmerülünk abban, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, és minden kérdést megválaszoljunk, hogy elfelejtünk mi magunk kérdéseket feltenni. Az interjú végén feltett kérdéseiddel egyrészt megmutathatod az érdeklődésedet és a felkészültségedet, másrészt pedig többet is megtudhatsz a cég működéséről, a munkakör részleteiről, és a vállalati kultúráról.  

Mi most egy személyes vagy online, de első körös interjúhelyzetre állítottunk össze pár hasznos kérdést: 

Erre vagy kíváncsi:  

Milyen a munkahelyi légkör, a csapatdinamika és a vezetési stílus?

Ezt kérdezd:  

1.Hogyan épül fel a csapat, és hogyan helyezkedik el a szervezeten belül? Hogyan néznek ki a munkafolyamatok, és kikkel kell együttműködni? 

Ez segít abban, hogy megismerd, hogyan dolgoznak együtt az emberek a cégnél, milyen a hangulat, a kommunikáció és a visszajelzés. Ez fontos ahhoz, hogy eldöntsd, illeszkedsz-e a csapatba, és jól éreznéd-e magad a munkahelyeden. 

Erre vagy kíváncsi:  

Milyen az onboarding folyamat és a fejlődési lehetőségek?

Ezt kérdezd: 

2. Mire számíthatok, ha bekerülök a cégbe? Milyen folyamatokon megy át egy átlagos belépő? 

Ez a kérdés arra irányul, hogy milyen támogatást és lehetőségeket kapsz a cégtől, amikor elkezded a munkádat, és hogyan tudsz tovább fejlődni a pozíciódban. Ez fontos ahhoz, hogy tudj, mire számíthatsz, és milyen célokat tűzhetsz ki magad elé. Így tudsz kalkulálni a pályázatod határidejeivel is, ami segít szervezetten tartani a különböző jelentkezéseidet. 

Erre vagy kíváncsi: 

Milyen a munkaerő-tervezés, a munkaidő-beosztás és a munka-magánélet egyensúly?

Ezt kérdezd: 

3. Milyen munkaidőben dolgoztok, hogyan néz ki egy átlagos nap? 

Ez a kérdés rámutat, hogyan szervezik a munkát a cégnél, mennyire rugalmasak a munkaidővel, és mennyire figyelnek a munkavállalók jólétére. Ez fontos ahhoz, hogy tudj, hogyan illeszkedik a munkád az életedbe, és mennyire tudsz egyensúlyt tartani közöttük. 

Erre vagy kíváncsi: 

Milyen eredményekre és visszajelzésekre számíthatok a munkámban?

Ezt kérdezd: 

4. Hogyan néznek ki a teljesítményértékelések és a munkavállalói visszajelzések a cégnél? 

Ez a kérdés arra vonatkozik, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelned a munkádban, és hogyan mérheted a teljesítményedet. Ez fontos ahhoz, hogy tudj, hogyan értékelik a munkádat, és milyen elismerést és jutalmat kaphatsz érte. Az is fontos, hogy megtudd, milyen tered van neked visszajelzést adni, hiszen biztosan szeretnél olyan környezetben dolgozni, ahol meghallgatják a véleményed. 

Erre vagy kíváncsi: 

Mi volt a legutóbbi kihívás a cégben, és hogyan kezelték ezt szervezeti és csoportszinten?

Ezt kérdezd: 

5. Milyen szakmai kihívásokra, fókuszokra kerestek új kollégát, eddig ennek a feladatnak mi volt a háttere? 

Ebből megtudhatod, milyen a szervezeti dinamika, mikre helyezik a hangsúlyokat a cég munkatársai. Felülről jön a változás? Előre terveznek vajon? Proaktívan állnak a problémamegoldáshoz? Milyen felelősségi körök vannak kríziskezeléskor? Ezek mind olyan kérdések, amik segítenek neked eldönteni, hogy vajon illeszkedik-e a vállalati kultúra a te saját értékeidhez. 

+1 Kérdezz vissza a következő lépésre! 

Így előre látod, mikor várhatsz visszajelzést, milyen további lépései lesznek a felvételi folyamatnak, lesznek-e következő interjúk, és mit várnak tőled. Ennek köszönhetően nem fog frusztrálni a bizonytalanság, és a többi pályázatoddal is eszerint tudsz majd kalkulálni. 

Ez csak néhány példa a lehetséges kérdésekre, amelyet feltehetsz az interjúztatónak, de természetesen sok más kérdés is felmerülhet, attól függően, hogy milyen területen dolgozol, és milyen szenioritási szintre jelentkezel. A lényeg, hogy mindig legyél kíváncsi, udvarias, és magabiztos, és próbáld megmutatni, hogy miért vagy a legjobb választás a pozícióra.  

Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az álláskeresés, interjúzás folyamata. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges és magán ügyfeleknek. Ha érdekel, hogy tudunk ingyen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Ha szeretnél további karrier tanácsokat olvasni, kövess minket, mert minden héten osztunk meg hasonló hasznos tippeket. 

2024. február 29.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu