Hogyan szerezzük meg neked a legjobb állást? Miben segít a recruitment ügynökség?

Ha az IDBC szakmai támogatására bízod a karriered, az körülbelül olyan, mintha egy saját magad által hajtogatott papírrepülőt lecserélnél egy vadászgépre. Folyamatosan testreszabott, releváns pozíciókat ajánlunk a figyelmedbe, amelyek éppen a te képességeidhez és terveidhez illeszkednek. Ráadásul a kiválasztási folyamatban is segítünk, speciális eszközökkel és infókkal támogatunk. Akkor is érdemes bejelentkezned, ha most éppen nem keresel állást aktívan – így ránk bízhatod a munkaerőpiac figyelését, és jelzünk, ha látunk egy jó lehetőséget.

Ebben a cikkben összefoglaljuk a folyamatot, ami rád vár, ha hozzánk fordulsz segítségért – és adunk pár hasznos tippet is.

Hogyan találd a sokféle álláslehetőség között a leginkább hozzád illőt?

Hogyan biztosítsd be, hogy a lehető legmagasabb bérezést, illetve a legjobb feltételeket kapd az új munkaadódtól? 

Miért érdemes profikkal szondáztatnod a munkaerőpiacot akkor is, ha egyébként elégedett vagy a jelenlegi munkáddal?

Az alaposan megváltozott munkaerőpiaci helyzetben különösen jól jöhet a profik segítsége. Munkavállalóként minden eddiginél bonyolultabbá vált a helyzet – a munkaerőpiac pörgős, az infláció magas, az innováció nyaktörő tempójú.

Ebben a környezetben igazán jól jöhet a munkaerőpiaci szakértők segítsége. Engedd meg, hogy ajánljuk magunkat! Az alábbiakban megtudhatod, miért jó neked, ha velünk együtt pályázol meg állásokat, és mire számíthatsz, miután elkezdünk dolgozni a karriered optimalizálásán. 

IDBC kollégák

Üdv a klubban! Irány a szakmai élvonal!

Az IDBC csapata jellemzően kétféle módon kerühet kapcsolatba veled: vagy regisztrálsz nálunk egy álláslehetőségre jelentkezve, vagy mi találunk rád valamilyen külső adatbázisban egy releváns lehetőséggel.l. (Ha mélyebben szeretnéd megismerni, hogyan keresünk jelölteket, olvasd el a megbízó cégek szemszögéből készített leírást a folyamatról itt!)

Sokkal jobban jársz, ha velünk keresel munkát, mint ha egyedül próbálkozol. Attól a pillanattól kezdve, hogy a CV-d bekerül hozzánk, egy külön szakértői stáb fog azon dolgozni, hogy a számodra legmegfelelőbb álláslehetőségeket pályázd meg, és a pályázati folyamatod a lehető legjobban sikerüljön. 

Az IDBC ügyfélkapcsolatokért felelős csapata az ország legjobb állásaival rendelkező ügyfelekkel szerződik le – a bankszektortól az energiaiparon át az SSC-kig mindenféle cég megtalálható a portfóliónkban.

Toborzó csapatunk tagjai pedig egyszerre felkészült diplomaták és karriercoachok, akiknek egy fő célja van: összekapcsolni a legjobb embert a hozzá legjobban illeszkedő pozícióval. Hiszen ez a legjobb Neked, mint álláskeresőnek; a cégnek, aki alkalmazni fog; és nekünk, akik a megbízás végrehajtását elvégezzük.

Ebben a munkában komplex adatbázisok, keresési megoldások és AI-eszközök segítik őket, de a lényeg nem itt van… a legfontosabb kulcsérték az emberi tényező, a személyes kapcsolat. Ez a fókuszált odafigyelés, személyes karrierszituációd alapos megismerése és a legjobb továbblépés feltérképezése az, ami igazán megmutatja, hogy miért érdemes kapcsolatot tartani egy jó toborzóügynökséggel. 

Kapcsolatfelvétel

Amikor először felhívunk, átbeszéljük veled az igényeidet és lehetőségeidet. Ha velünk keresel állást vagy projektet, nem fordulhat elő, hogy feleslegesen raboljuk az idődet. Pontosan felmérjük, hogy neked mi a releváns, és csak akkor keresünk, amikor valami igazán Neked való ajánlatot kaptunk.

Az állásajánlat alapinfóin túl részletesebben is bemutatjuk neked az ügyfelet és a munkakört. A toborzás egy abszolút bizalmi feladat, ezért az IDBC-nek mindig van egy stabil ügyfélköre, akikkel már egy ideje együttműködünk. Ennek köszönhetően mindig rendelkezünk háttérinfókkal az adott munkával kapcsolatban… 

De korántsem csak az adott álláslehetőséggel foglalkozunk. Az első beszélgetésünk során átbeszéljük igényeidet és lehetőségeidet, és szinte biztosan a figyelmedbe fogunk ajánlani alternatívákat.

„De mit szól ehhez a cég?” – gondolhatod most magadban. Egy másik ajánlattal versenyezni, házon belül, ez hogyan lehetséges? Nos, nálunk simán, mert a működésünk adatalapú és a hatékonyságra fókuszál. Az a tapasztalatunk, hogy ezzel a megoldással az ügyfeleink is jobban járnak, mintha exkluzivitással tördelnénk, lassítanánk a folyamatot. Igaz, hogy a jó jelöltekért így az ügyfeleink is versenyben állnak egymással, de cserébe pörgősebb az utánpótlás is..Az álláskeresők számára is sokkal kellemesebb helyzet, mintha hozzá lennének kötve egyetlen kiválasztási folyamathoz, amíg az végig nem fut.

 Azon ritka esetben, amikor nincs azonnal kéznél egy jó lehetőségünk a számdora, akkor az adataidat elmentjük a rendszerünkben, ahol az általad megadott információkat különböző tagekkel és jelzésekkel ellátva tároljuk a profilodban. 

Csak idő kérdése, hogy feldobja a neved a rendszer, amikor az újabb pozíciók alapján lefuttatjuk a kereséseket

Belső interjú

A telefonos beszélgetés során általában megszervezünk egy interjút is. Ez jellemzően online zajlik, mintegy fél óra időtartamban.

Az interjú során első körben arra fókuszálunk, hogy feltárjuk, mennyire illeszkedik Hozzád ez a pozíció. 

Itt átbeszéljük a bérigénnyel kapcsolatos elképzeléseidet is. M tudjuk, hogy mennyit szán a pozícióra az ügyfél, és azt is, hogy mik az iparági átlagok, vagyis, hogy mi számít reális bérigénynek, és mi nem. Ennek köszönhetően nem kell attól tartanod, hogy túl alacsony vagy magas bért mondasz majd, amikor erre kerül sor a cégnél, és te magad tudod belőni, hogy mennyire „agresszív” stratégiával keresel állást. 

Sok esetben abszolút nem könnyű dolog reális képet alkotni, kívülállóként, arról, hogy „mennyi az annyi”. Főleg a junioroknál, a gyorsan változó pozíciók esetén nehéz friss adatokhoz jutni. Ezért nagyon komoly anyagi előnyt tud jelenteni, ha egyeztetsz egy olyan ügynökséggel, mint mit. 

De nem csak egy lehetőségből áll a világ. Ezután rögtön elkezdjük tágítani a kört. 

Átbeszéljük a tapasztalataidat, és a mélyebb értelemben vett igényeidet, elképzeléseidet a szakmai jövőddel kapcsolatban. 

>Szeretnél -e feljebb lépni? 

>Esetleg kipróbálnád magad más területen?

>Milyen szakértelmeket szeretnél elsajátítani?

>Miben szeretnél fejlődni?

Ezeket az infókat feljegyezzük és ezek alapján keresünk pozíciókat neked. Ezen a ponton, már az első hosszabb beszélgetésünk során rögtön mutatunk is néhány lehetőséget, ami elsőre jónak tűnik, pusztán azért, hogy véleményezd őket, hogy jobban megismerjük az ízlésedet és prioritásaidat.

Pályáztatás és speciális felkészítés

Amint találtunk egy ígéretes lehetőséget a számodra, akkor elkezdünk felkészíteni téged az ügyfélcéggel való kapcsolatfelvételre.

Először is átfésüljük a CV-det, és veled együttműködve, az adott pozícióhoz optimalizáljuk. Ismerve a pályázatot megkapó ügyfelet, tudjuk, hogy milyen formátum és összefoglalás vezet a leggyorsabb visszajelzéshez, illetve járulhat hozzá a pozitív elbíráláshoz.

Ezért készítünk a számodra egy olyan CV-kivonatot ami formailag és gyakorlatilag is optimális anyag a munka megpályázásához.

Minden pozícióra egy kicsit más önéletrajzot készítünk, ami mindig az éppen releváns kompetenciákra, tapasztalatokra koncentrál. 

Amennyiben az ügyfél behív téged interjúra, akkor felkészítünk rá az alapján, amit megtudtunk a kiválasztási folyamatról. Megosztjuk veled az alapvető technikai információkat (hány kör lesz, milyen feladatok vannak, stb).

Ezen túlmenően, mivel aktív kapcsolatunk van az ügyfeleinkkel, és többnyire van már konkrét tapasztalatunk a felvételi folyamatokról, ezért fel tudunk készíteni, hogy mire figyelj oda, mit preferál az adott ügyfél, milyen náluk a cégkultúra

Például sokan nem tudják, hogy számos cég kifejezetten nyitott a proaktivitásra, és kíváncsiak a jelöltek kérdéseire, nagyon kétirányúan fogják fel a felvételi folyamatot – ilyenkor felhívjuk a jelölt figyelmét arra, hogy bátran ossza meg az elképzeléseit és gyűjtse össze előre a kérdéseit.

Ez a speciális felkészítés a cégek felől érkező, konkrétan megfogalmazott igényekre alapszik és a saját tapasztalatainkra. Például egyszer egy cég jelezte, hogy most egy olyan emberre van szüksége, aki rögtön a kezdés után képes „végignyomni” a feladatot a csapaton. Tehát egy „bulldog”-típusú karakterre. Ilyenkor a jelöltnek jelezzük, hogy ne féljen ezt az oldalát megmutatni az interjún, fejezze ki a határozottságát, mert éppen erre van most szükség.

Folyamatos fejlődés a visszajelzések segítségével

Végigkísérünk az interjúfolyamaton, és nem engedjük el a kezed közben. Többezret láttunk már, tudjuk, mi működik… tudunk segíteni. 

Asszertíven, segítőkészen elmondjuk, hogyan, miben lehet érdemes változtatnod a következő interjúdra. Hogyan beszélj, mit emelj ki, mit (ne) hallgass el? Mozdulatok, testtartás, arckifejezés, hanghordozás – apróságok említése, amikben fejlődhetsz, és azoknak a szarvashibáknak kilövése, amik akár lenullázzák az esélyeidet egy jó ajánlat megszerzésére.

De várj, ez még nem ér itt véget. Az IDBC az ügyfélcégektől konkrét, személyre szabott visszajelzéseket is begyűjt. Az infókat összeszedjük és gyakorlatiasan hozzuk a tudomásodra, úgy, hogy fejlődni tudj belőle.

Zéró stressz, maximális diszkréció, hűvös profizmus. Csak levonjuk a tanulságokat, és azt használsz fel belőlük, amit akarsz.

Ez segíthet az esetleges negatívabb hatást keltő viselkedési vagy egyéb jellegzetességeidet elsimítani, illetve kiemelni a pozitív hatásaidat, támogatni az erősségeidet.

Ezzel nagyban erősödik a munkaerőpiacon az értéked, ami komolyan befolyásolhatja a tárgyalási alapodat, amikor a szerződés részletei kerülnek majd terítékre. Mindez persze az IDBC ügyfeleinek is remek – gondolj bele, hogy a hozzánk bekerülő jelöltek az összes ügyfélcég minden visszajelzése alapján kapnak testreszabott tippeket! Ez mind növeli annak az esélyét, hogy a jelöltek megfelelően ki tudják fejezni magukat, ami az elhelyezkedések hatékonyságát segíti.

A lényeg az, hogy aki igazán jó lenne a feladatra, arról ez ki is derüljön!

Utánkövetés

Az együttműködésünk ezen a ponton még messze nem ér véget. Akár sikerül elhelyezkedned az első néhány pozíció valamelyikében, akár nem, mi mindenképpen kapcsolatban maradunk Veled.

A recruitered arra törekszik majd, hogy folyamatosan képben legyen a karriered alakulásával, és személyes társad legyen a szakmai fejlődésben. Igény szerint kapcsolatban tudunk maradni,  a preferenciáidnak megfelelően. Ha megtaláltad álmaid állását és tökéletesen boldog vagy az új helyen, mi annak örülünk a legjobban, hiszen ekkor a minket megbízó cég hosszú távra megnyert magának egy kiváló kollégát! Ha esetleg néhány év múlva valami változik, akár személyes, akár szakmai szempontból, mi akkor is örömmel segítünk neked. Képben leszünk a tapasztalataiddal, az új igényeiddel, és ekkor már még felkészültebben fogunk neked új lehetőségeket keresni, mint amikor első alkalommal kezdtük meg veled az ismerkedést.

Reméljük, ez a kis ízelítő kedvet csinált ahhoz, hogy felvedd velünk a kapcsolatot, és kötetlenül beszélgessünk a karriered előremozdításáról!

2023. augusztus 21.

Szerző: B. Barta Angéla
Head of IT Recruitment
barta.angela@idbc.hu