A döntéstől az első interjúdig  

Cheat sheet az álláskereséshez 

A munkahelyváltás egy fontos és gyakran nehéz döntés, amelyet sok tényező befolyásolhat. Ha úgy érzed, hogy nem vagy elégedett a jelenlegi munkahelyeddel, vagy új kihívásokra vágysz, akkor érdemes elgondolkodnod a váltáson. De hogyan határozd meg, hogy mikor és hogyan lépj? És hogyan készítsd fel magad az álláskeresésre? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet korábbi tartalmainkból, amelyek egy csomagban segíthetnek a sikeres munkahelyváltásban. 

  1. A döntés meghozatala 

A munkahelyváltás előtt fontos, hogy alaposan mérlegeld a pro és kontra érveket. Nézz szembe a jelenlegi helyzeteddel, és gondold át, hogy mi az, ami motivál, és mi az, ami frusztrál a munkádban. Ha úgy érzed, hogy kiégés fenyeget, alacsony a fizetésed, nincs lehetőséged a szakmai fejlődésre, vagy nem illeszkedsz a munkahelyi kultúrába, akkor érdemes változtatnod. De ne hozz impulzív döntést, hanem kérj tanácsot másoktól, akiknek hasonló tapasztalataik vannak, vagy akik ismerik a szakmádat és a piacot. Ha pedig úgy döntesz, hogy váltasz, akkor legyél elszánt és határozott, és ne hagyd, hogy a félelem vagy a bizonytalanság visszatartsanak. 

Egy jó módszer a döntés meghozatalában az, ha meghatározod az ikigai-odat. Az ikigai egy japán kifejezés, amely azt jelenti, hogy „az élet értelme”. Az ikigai négy tényezőből áll: az, amit szeretsz csinálni, az, amiben jó vagy, az, amire szükség van a világban, és az, amiért fizetnek. Ha ezek a tényezők egyensúlyban vannak, akkor megtalálod az ikigai-odat, és boldog és elégedett leszel a munkádban. Ha viszont valamelyik tényező hiányzik, vagy túlsúlyban van, akkor problémák adódhatnak. Például, ha szereted, amit csinálsz, és jó vagy benne, de nincs rá szükség, vagy nem fizetnek érte, akkor elveszítheted a motivációdat. Ha pedig jó vagy valamiben, és fizetnek érte, de nem szereted, vagy nincs rá szükség, akkor kiégés fenyeget. Ezért érdemes átgondolnod, hogy milyen tényezők dominálnak a jelenlegi munkádban, és milyeneket szeretnél megtartani, vagy változtatni az új munkádban. 

IDBC checkpoint: ne hozz impulzív döntést, készíts ikigait! 

A munkahelyváltás dilemmái I. 

Hogyan segít a munkahelyváltásban az Ikigai módszere? 

2. Az előkészület

Ha eldöntötted, hogy váltasz, akkor el kell kezdened felkészülni az álláskeresésre. Ehhez elengedhetetlen, hogy rendelkezz egy friss és ütős önéletrajzzal, amely kiemeli az erősségeidet, a tapasztalataidat és az elért eredményeidet. Használj kulcsszavakat, amelyek megfelelnek az általad keresett pozíciónak, és legyél pontos és őszinte. Szabd az önéletrajzodat az adott álláshirdetéshez, és emeld ki azt, ami releváns. Ha szükséges, készíts egy motivációs levelet is, amelyben bemutatod magad, és elmondod, hogy miért vagy alkalmas az adott munkára. Ne felejtsd el frissíteni a LinkedIn profilodat sem, és használd ki a közösségi média adta lehetőségeket az álláskeresésben. 

Az önéletrajzodnak nem csak a tartalma, hanem a formája is fontos. Válassz egy megfelelő formátumot és elrendezést az önéletrajzodnak, amely átlátható, rendezett és professzionális. Tanácsadóink ingyenesen segítenek mindenben, ami az álláskereséshez szükséges, bennfentes iparági infókkal, személyre szabott tippekkel látnak el. Általánosságban viszont elmondható, hogy az önéletrajzodnak egy vagy két oldalasnak kell lennie, és a következő részeket kell tartalmaznia: 

  • Személyes adatok: a neved, az elérhetőségeid, és egy professzionális profilkép 
  • Bevezető: egy rövid összefoglaló magadról, a szakmai céljaidról és az erősségeidről
  • Munkatapasztalat: a korábbi és jelenlegi munkahelyeid, a munkaköröd, a feladataid, az elért eredményeid és a munkaidőtartamod. Használj konkrét számokat és tényeket, amelyek bizonyítják a teljesítményedet
  • Képzettség: a tanulmányi intézményed, a szakod, a diplomád fokozata, az átlagod, a végzési időpontod, és az esetleges továbbképzéseid, projekted vagy publikációid
  • Készségek: a szakmai, nyelvi, informatikai vagy személyes készségeid, amelyek kapcsolódnak az álláshoz, amire jelentkezel. Írd le, hogy milyen szinten bírsz ezekkel a készségekkel, és ha van, akkor mutass rá valamilyen bizonyítékra, mint például egy tanúsítvány, egy díj vagy egy referencia

IDBC checkpoint: mennyiségi és minőségi jelentkezések jelentkezések egyensúlyára figyelj, ne terheld túl magad! 

Tippek a sikeres álláskereséshez 

 3. Az állásra jelentkezés 

Ha elkészült az önéletrajzod, akkor elkezdheted az állásra jelentkezést. Ehhez érdemes tisztában lenned azzal, hogy milyen állást szeretnél, és milyen elvárásaid vannak. Ehhez érdemes összeírnod a következőket: 

  • A szakmai céljaidat és érdeklődési területeidet 
  • A képzettségedet, tapasztalatodat és készségeidet 
  • A fizetési igényedet és a munkaidőt 
  • A munkahelyi kultúrát és a munkakörnyezetet 
  • A munkavállalással kapcsolatos egyéb tényezőket, mint például az utazás, a rugalmasság, a fejlődési lehetőség stb. 

Ezek alapján szűkítheted a keresésedet, és megtalálhatod azokat az álláshirdetéseket, amelyek megfelelnek a kritériumaidnak. Az IDBC oldalán rengeteg állásajánlatot találhatsz különböző iparágakban és szinteken, amelyeket könnyen személyre szabható szűrőkkel rendezhetsz. Ha találsz olyan állást, ami felkelti az érdeklődésedet, olvasd el figyelmesen a leírást, és ellenőrizd, hogy megfelelsz-e az elvárásoknak. Ha igen, akkor jelentkezz az IDBC-n keresztül, és küldd el az önéletrajzodat. 

IDBC checkpoint: ha kapsz próbafeladatot, habár lehet már elfáradtál a folyamatban, de még fektess bele energiát, mert aki megnézi a munkád, az alapján fogja megítélni a szakmai kompetenciádat

5 tipp, hogy ütős legyen az önéletrajzod! 

Pályakezdőként ezt írd a CV-dbe 

Álláskereső vagy? Így határozd meg a bérigényed! 

4. A felkészülés 

Ha sikeresen elküldted az önéletrajzodat, és a munkaadó érdeklődik irántad, akkor el kell kezdened felkészülni a következő lépésre, ami általában egy interjú. Az interjúra való felkészülés nagyon fontos, hiszen ez az a pillanat, amikor megmutathatod, hogy ki vagy, és mit tudsz. Az interjúra való felkészülés során a következő lépéseket javasoljuk: 

Készülj fel az interjúra alaposan. Nézd meg a munkaadó weboldalát, a közösségi média profiljait, az értékeléseit és a híreit. Ismerd meg a cég termékeit, szolgáltatásait, piacát, versenytársait, kultúráját és céljait. Legyél tisztában az állás leírásával, elvárásaival és feladataival. Gondold át, hogy miért szeretnél ott dolgozni, és miért vagy alkalmas rá. Gyakorold a leggyakoribb interjúkérdéseket, és készíts néhány saját kérdést is, amit feltehetsz az interjúztatónak. 

Öltözz fel megfelelően az interjúra. Válassz olyan ruhát, amely illeszkedik a cég stílusához és a pozícióhoz, amire jelentkezel. Legyél tiszta, ápolt és kényelmes. Ha online interjúra mész, akkor ügyelj a háttérre, a világításra, a hangra és a kamerára is. 

Légy udvarias, pozitív és magabiztos az interjú során. Köszönd meg az interjú lehetőségét, mutatkozz be röviden, és hallgasd meg figyelmesen az interjúztatót. Válaszolj a kérdésekre őszintén, konkrétan és érthetően. Használj példákat, amelyek alátámasztják a készségeidet és a tapasztalataidat. Ne félj feltenni kérdéseket te is, hiszen ez mutatja az érdeklődésedet és a proaktivitásodat. Zárd le az interjút egy köszönőszóval, és érdeklődj a további lépésekről. 

IDBC checkpoint: itt rakd bele a plusz energiát a háttérmunkába, hiszen jó benyomást fogsz kelteni a felkészültségeddel 

Tippek a sikeres álláskereséshez 

Ezekkel a lépésekkel felkészülhetsz a munkahelyváltásra, és növelheted az esélyeidet a sikeres álláskeresésre. Ha úgy érzed, hogy szívesen fogadnál el szakértő segítséget az álláskeresésben, akkor küldd el nekünk önéletrajzodat a cv@idbc.hu email címre, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot. Örömmel segítünk neked megtalálni az álmaid munkáját! 😊 

Ha pedig szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az interjúkról, az első hétről, vagy az onboarding folyamatról, akkor kövesd az oldalunkat, mert hamarosan érkezünk ilyen cikkekkel is. Addig is, sok sikert kívánunk a munkahelyváltásban! 

2024. február 16.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu