5 tipp, hogy ütős legyen az önéletrajzod!

Az önéletrajzod az álláskeresés fontos eszköze. Mi pedig tudjuk, mi működik és mi nem. Mutatjuk!

A munkaerőpiaci érvényesülés egyre erősebb versenyt jelent az álláskeresők számára, nem jönnek szembe százával a tökéletesen hozzánk illeszkedő lehetőségek. A jelentkezők egyre több időt és energiát fektetnek önéletrajzuk elkészítésébe, hogy kiemelkedjenek a tömegből, hiszen minden álláskereső elsőszámú, legfontosabb eszköze a CV. Toborzó kollégáink kezén nem csak, hogy átmegy hetente többszáz ilyen anyag, hanem azt is látják, melyik az, amelyikre „harapnak” a minőségi munkaerőre éhes HR-esek vagy cégvezetők, így elég pontos képet tudunk alkotni arról, mitől igazán jó egy szakmai önéletrajz.

Hoztunk 5 tippet, amit figyelembe véve garantáltan jobb lesz a CV-d:

önéletrajz tippek

Tipp 1: Gondolkodj a munkáltató szemszögéből!

Hozunk egy példát, futott egy kampányunk az egyik nagy álláskereső-portálon, marketinges pozícióra: ez az egy megjelenés hozott 1 hónap alatt 4042 megtekintést, és 247-en jelentkeztek rá. Szerinted melyik HR-es vagy netán szakmai vezető tud az utolsó betűig elolvasni 247 CV-t? 

De ne is a kapacitás-oldaláról közelítsük meg a kérdést. A „mezőnyből” ki lehet emelkedni egy jó anyaggal, tehát inkább fogd fel lehetőségként az önéletrajzzal kapcsolatos munkát. A testreszabás persze extra meló. És ez a tanács kissé ellentmondásosnak tűnhet, ha azt is mondjuk, hogy a CV-dnek amúgy néhány másodperce van arra, hogy beindítsa a „pozitív hullámokat”. 

Legyél tudatában annak, hogy mennyire vagy versenyképes az adott területen és mennyi munkát kell belefektetned az önéletrajzodba ahhoz, hogy ez az kiválasztással foglalkozó olvasó számára is egyértelmű legyen. Az egyik ilyen szubjektív döntési helyzet, hogy mennyire legyen színes-megszerkesztett az önéletrajzod?

Egy CV formai megjelenése jó, ha összhangban van a pozícióval, például egy grafikusnak nyilván senior designerek nézegetik majd a CV-jét, és respektálni fogják, ha nem egy szimpla fehér papirost kapnak 12-es ariallal, hanem egy szép formai kivitelezésben helyezkedik el a tartalom. A mérnököknél fontos lehet a letisztultság és az információk megfelelően kiegyensúlyozott aránya, bizonyos területeken pedig a speciális szaktudásról fél mondat többet ér, mint egy több órás grafikai maraton, szóval itt is a mérlegelés a fontos.

Tipp 2: Használj kulcsszavakat!

Ezzel rá is fordulnánk a következő tippünkre, amivel talán a lehető legnagyobb megtérülést tudod elérni önéletrajzod kapcsán. Ez nem más, mint hogy szabd az adott pozícióra a pályázati anyagodat. Ebben nincsen semmi csalás, egyszerűen kiemeled azt, ami releváns, ahhoz igazítva, hogy a leírásban mik a legfontosabb szempontok. 

Leegyszerűsítve: nézd meg jól, hogy melyek az állásleírás kulcsszavai, és szépen helyezd el őket a cv-dben. Figyelem: „helyezd el”, vagyis nehogy copy-paste-eld követelménylistát a CV-dbe, ezzel rendkívül furfangosnak gondolva magad! Egyszerűen vizsgáld meg, hogy ezek közül melyik mondható el rólad, illetve vannak-e olyan kifejezések az önéletrajzodban, amelyeket becserélhetsz valamelyik kulcsszóra, mert hasonló értelműek.

A testreszabást alkalmazd annál a résznél is, ahol kiemeled a szakmai múltad fénypontjait: gondolt át, hogy ennek a cégnek, ennél a pozíciónál mi lenne igazán érdekes pont a portfóliódból, az elvégzett projektjeidből?

Visszautalva az első tippünkre, ezt azért is csináld meg, mert az előszűrés során sokkal könnyebb a relevanciát beazonosítani egy jelöltnél, ha az adott cv-ben a releváns tapasztalat a megfelelő kulcsszavakkal van bemutatva (sok rendszer jelzi is, hogy hány %-ban gondolja illeszkedőnek a pályázót a feladott álláshirdetésre).

Tipp 3: Ne felejtsd el, hogy a kevesebb néha több!

A terjedelem kapcsán érdemes szem előttt tartani azt a szempontot, hogy nem éri meg az utolsó napi rutinfeladatig kitérni mindenre, ami a feladatkörödhöz tartozott egy munkahelyen 3 évvel ezelőtt. Az előszűrésnél pont azt az érzést keresi a CV-det szemmel szkennelő ember, ahogy megbizsergeti a tudatalattiját valami, hogy érezze, hogy „na, ez egy kicsit más”, mint a többi, ebben van valami fantázia, elkötelezettség, motiváció, kreativitás.

A kevés információ nagyobb hatást érhet el, mint a sok. Ez nem paradoxon: a jelenséget úgy hívják, Holdudvar-hatás. A Holdudvar-hatás egy olyan kognitív torzítás, amikor egy gyors, felszínes benyomás befolyásolja valamivel kapcsolatban az érzéseinket, gondolatainkat és így az adott dologról alkotott teljes ítéletünket. Az a lényeg, hogy pozitív hatásokat kell ébresztened az önéletrajzod egyes elemeivel – és ezek az azt olvasó szakember elméjében kiegészülnek, kinyílnak benne a további lehetőségek, és ezért fog beválogatni téged az első szűrésbe. A későbbi lépések során, az interjúfolyamatban még bőven lesz lehetőséged kitérni mindenre és egy beszélgetés közben sokkal könnyebb már megfogalmaznod a legfontosabb szempontokat, nem kell annyira lényegretörőnek lenned.

Tipp 4: Legyen fókuszban az igényesség és eredetiség!

Nagyon sok kis részletre kell odafigyelni egy önéletrajz írása során, kiemelünk pár ilyen apró lépést neked. Ezeket „CV tippek” TikTok-sorozatunkban is összefoglaltuk, amikből megtudhatod milyen szerkesztési, illetve szakmai részletekre figyelj oda.

  • Fontos: annyit tegyél meg, hogy egy normális fájlnévvel küldöd be a jelentkezésed! Ha a pdf-edet „JancsiCV2014_vegleges3_okt_tenylegvegleges” néven csatolod, akkor nem lesz éppen optimális mentális keretben az, aki meg fogja nyitni azt…
  • Fájl formátum – pdf
  • Ha már az igényességnél tartunk: a fotód legyen „okés”, legyen szakmai, de ne legyen túltolva. Munkába járni nem úgy fogsz, hogy közben előtted halad egy világító stáb, és valószínűleg nem profi sminkes dolgozik rajtad minden reggel. Persze ne is a nyakig sáros akadályfutásos célvonal-fotódat csatold be. 
  • Ezzel kapcsolatban: alap, hogy meg fogják nézni a közösségi médiafelületeidet, legalábbis a LinkedIn-t nagy eséllyel. Ezért ügyelj arra, hogy mindegyik legyen legalábbis rendben tartva! Ha nem vagy túl aktív valamelyiken, akkor is legyen naprakész rajta az infó, és platformhoz illeszkedő, de valamelyest normális fényképek látszódjanak rajta. Ha nagyon pimpelt a Facebookod, de a LinkedInen még az érettségi tablóképed van és a profil fele nincs kitöltve, akkor inkább rejtsd le. Ami van, az legyen karbantartott.
  • Idézetek: nagyon divatos, éppen ezért jól gondold meg, hogy aki hetente 200 cv-t néz át, az hányszor találkozik azzal a „Nagyon Te” krédóval, mission statementtel vagy egyéb életbölcsességgel, amivel te jellemezni kívánod magad az anyagodban. Hírességek szavai helyett inkább idézz saját magadtól… (persze ne tedd idézőjelbe :D) Ha pedig mégis hozol idézetet, legyen egy kész történeted arról, hogy miért ezt választottad, mit jelent neked!

Tipp 5: mi van, ha beleszerettél a cégbe, de nem felelsz meg a meghirdetett pozícióra?

Avagy Hogyan tudod testreszabni a jelentkezésed, ha nincs olyan kulcsszó, ami passzolna?

Nos, egyáltalán nem kell lemondanod az álommunkahelyről – a jó megoldás, mint mindig, az őszinteség! Egyszerűen jelezd a motivációs levélben, illetve röviden a CV felső részén is akár, hogy mi a helyzet: a toborzók ezt értékelni fogják. Így egy irreleváns jelentkezés is lehet pozitív élmény a kiválasztásért felelősnek, és ha nem is hívnak be erre a pozícióra, valószínűbb, hogy  megkeresnek később, amikor számodra jobban passzoló állást hirdetnek meg. Ha viszont „hátha, végülis mit veszíthetek” felkiáltással küldöd be az anyagodat egy alapból nem releváns pozícióra mindenféle magyarázat nélkül, az egy red flag.

Ezek tehát a legfontosabb infók, amit szeretnénk neked átadni! Ha ezzel megvagy, és már interjúra mennél, TikTok videóinkból azt is megtudhatod, hogyan készülj fel előzetesen, illetve mire tudsz az interjúra megérkezve odafigyelni. További tartalmakért érdemes követned TikTok csatornánkat szórakoztató és szakmai tartalmak vegyes felhozataláért, de érdemes belehallgatnod podcastjeink egyikébe is, vagy böngészd tovább a blogot releváns tartalmakért. És küldd el nekünk önéletrajzodat a cv@idbc.hu-ra, hogy segíthessünk neked a legjobb álláslehetőségek felderítésében!

2023. november 29.

PiskoltiAnna

Szerző: Piskolti Anna

Marketing manager

piskolti.anna@idbc.hu