Pályakezdőként ezt írd a CV-dbe

Szakmával a kezedben vagy egyetemről kilépve hirtelen félelmetes tud lenni a munkaerőpiac. A jól megszokott mindennapok megszűnnek, az elvárások már nem a kurzusokra vonatkoznak. Rengeteg kérdés, félelem, bizonytalanság veszi körbe azt, aki pályakezdőként szeretné megtalálni a helyét a munka világában. Cikkeinkkel mi ebben szeretnénk segítséget és karriertanácsadást nyújtani. Most néhány toborzói tanácsot osztunk meg arról, mit írj az önéletrajzodba, ha még nincs szakmai tapasztalatod.

Hogyan kezdjem?

A CV-d a szakmai névjegyed, amivel a HR-esek, vezetők először találkoznak rólad, ezért fontos az első benyomás kérdése. Ehhez pár önéletrajz-írási tippet már megosztottunk, ami a már szakmai tapasztalattal rendelkezdők számára is releváns lehet, ezeket is mindenképp nézd át, ha álláskeresésbe kezdesz.

Fontos az esztétikum, de persze nem mindenki lehet profi grafikus, nekik szoktuk ajánlani az olyan template oldalakat, mint az Europass, ahol az adataid beírásával tudsz különböző stílusú önéletrajzokat generálni magadnak. Kreatív területeken mondjuk érdemes lehet egy kis egyéniséget belevinni a szerkesztésbe, de ha végképp minden sok neked, akkor csak annyit vigyél el ebből, hogy beazonosítható fájlnévvel egy pdf-ben küldd a CV-d.

A cégek szemszögéből

Érdemes tudnod, hogy a toborzók munkájuk során kulcsszavakra szűrnek, és ezek alapján találnak önéletrajzokat az adatbázisokban. Ez azt jelenti, hogy ha az adott pozícióhoz, szakmához tartozó kulcsszavak hiányoznak a CV-dből, akkor kevesebb eséllyel akad meg a szemük a HR szakembereknek az anyagodon.

Ebből kifolyólag is, illetve mivel elég nagy a verseny a toborzók figyelméért, és átlagban pár másodpercet töltenek egy CV-n, mielőtt eldöntik, hogy releváns-e számukra, érdemes olyan skilleket, készségeket felsorolnod, amik a szakmádban, vagy az álom melódban fontosak lehetnek, illetve az adott pozícióra / iparágra szabni a pályázati anyagod.

Jó, de mit írjak bele?

  1. Tanulmányok

Természetesen fontos megmutatnod, hol végeztél, de ne általános iskolai tanulmányokkal kezdj, a középiskolád pedig akkor emeld ki, ha valamilyen szakmát végeztél, vagy valamilyen specializáción voltál a gimnáziumban, például kéttannyelvű osztályba jártál, matematika-informatikára vagy hasonló emelt óraszámú szakra. Itt kiemelheted, milyen tudást sajátítottál el, ami több, mint egy átlagos érettségivel rendelkező tudása. Bármilyen verseny, külföldi tanulmányi út számíthat, amiben ki tudod emelni az erősségeidet, és azt, amivel több lettél, amit megtanultál ezek által.

Egyetemi diplomád esetében még több lehetőséged van: bizonyos kulcsfontosságú, vagy éppen különleges specializációs tantárgyak, ahol például gyakorlati tudást szereztél, esettanulmányokat, projekteket vittetek, kutatást végeztetek vagy prezentáltatok, vagy egy neves szakembertől tanulhattatok, értékesek lehetnek. Ez azt is megmutatja, milyen személyes érdeklődésed van a szakmád iránt, mi az, amiben el tudsz mélyedni, hogyan oldasz meg feladatokat, problémákat, és hogyan tudod értékelni az eredményeidet.

Arra is készülj fel, hogy minden bizonnyal ezekkel kapcsolatban további kérdéseket fognak neked feltenni az interjúkon, át kell gondolnod, mit mondanál a tapasztalataidról, hogyan tudod „eladni” a tanulmányaidat. Bármi érhet: neves iskola, jó pedagógusok, magánórák szorgalomból, sportteljesítmény – a lényeg, hogy kirajzolódj te, mint személy, akinek saját világlátása, élményei, ambíciói vannak.

  1. Készségek, kompetenciák

A tanulmányaid az egyik oldalát képezik az úgynevezett hard skilljeidnek. Ehhez jön még a nyelvtudásod, bármilyen extra kurzus, továbbképzés, amin részt vettél, jogosítványod. Nem feltétlen kell a papír, elmondhatod, hogy írásban, szóban hogyan tudsz angolul, spanyolul vagy németül, csak legyél őszinte és reális a tudásoddal kapcsolatban. Megkülönböztetheted, hogy szakmai vagy társalkodási szókincsed van inkább, és milyen gyakorlatot szereztél ebben. Legyen szó tanórai keretekről, hobbi filmnézésről vagy külföldi utazásról, a kézzelfogható tudást mindig honorálják, azzal pedig plusz pontot is szerzel, ha leírod, milyen tudásodat szeretnéd bővíteni, vagy mit tanulsz jelenleg. Ez dimenziót is ad a képességeidnek, megmutatja, hogy tudatosan tervezel, szeretnél fejlődni és előre lépni.

  1. Önkéntesség, hobbik

Meglepődnél, de nagyon sok minden leszűrhető abból, ki mivel tölti a szabadidejét. Ha már úgyis kötelező az 50 óra közösségi szolgálat, érdemes értékesen eltöltened, ugyanis ezeket is fel tudod mutatni egy munkáltatónál. Minden ilyen esetben érdemes elgondolkodnod azon, miért azt a helyet választottad, milyen élményeket szereztél, milyen nehézségek adódtak esetleg, hogyan oldottad meg és miket tanultál ezekből. Ne aggódj, minél többet gyakorlod, annál könnyebben fog menni az a „sales”-es mentalitás.

Azt is tartsd a szemed előtt, hogy ha volt bármilyen kirándulás, nyaralás, program, amit szerveztél, azok is mind soft-skilleket tudnak alátámasztani az önéletrajzodban. A kérdés tehát végig az legyen, hogy milyen olyan dolgokat csináltál életedben, amelyek által ki tudod emelni, hogy milyen intelligens / rugalmas / megbízható / kreatív / segítőkész stb. vagy.  Az interjúztató ugyanis ideális esetben nem csak egy meleg testet keres, aki robotszerűen elvégez majd egy betanított feladatsort, hanem személyiségeket, akik könnyedén együtt tudnak majd dolgozni. Ennek az éremnek a másik oldaláról skill-based hiring témájú cikkeinkben írtunk, amiből jól meg tudod érteni, milyen folyamatok is állnak a háttérben.

Ezekkel persze már egészen sok minden összeírható, de azért arra is figyelj, hogy pályakezdőként egy A4-es oldalnál ne legyen hosszabb a CV-d, inkább maradj fókuszált és lényegre törő, az extrákat pedig úgyis beleírhatod a cover letteredbe.

  1. Közösségi média, LinkedIn

Azt már korábbi tartalmainkból tudhatod, hogy a közösségi média felületeid rendben tartása alapvető, hiszen le fognak csekkolni az interjúztatók, és bár lehet csodálatos volt az a tengerparti nyaralás, nem biztos, hogy fürdőnadrágos, koktélos fotóval szeretnél indulni a főnököd előtt.

A másik lényeges kérdés a LinkedIn profil felépítése, ahová a most áttekintett önéletrajzi elemeket, kompetenciákat fel is viheted. Ezen keresztül később könnyebben megtalálnak ajánlatok, de te magad is tudsz állásokat keresni. A kapcsolati háló kiépítése is fontos, volt szaktársakat, nagyobb szakmai neveket az ismerősi körödhöz adni, látni az aktivitásaikat, megosztani velük a karriered mérföldköveit. Azt is látni fog, ki vesz fel éppen új embereket, és te is open-to-work-re állíthatod a státuszod.

  1. Inspiráló példák

Ha már eddig eljutottál, nézd meg, kik azok, akiknek felnézel a karrierjére, akik olyan munkakörben dolgoznak, amire te is vágynál, vagy hasonló tevékenységeket végeznek, amiket kipróbálnál. A LinkedIn arra is jó, hogy megnézd, ők milyen tanulmányokat végeztek, milyen képzéseken, kurzusokon vettek részt, milyen korábbi pozícióban dolgoztak, ott milyen munkakört töltöttek be. Ezáltal nagyobb rálátást kapsz, hogy egyáltalán valóban érdekel-e az adott irány, és ha igen, milyen lehetséges utakon tudsz magad is eljutni oda. Izgalmas tréninglehetőségeket találhatsz és új alternatívákra is bukkanhatsz.

Ennek az analógabb módszere, ha mindezekkel felkeresed az adott embereket, beszélgetsz ismerősösökkel, rokonokkal, barátokkal a munkájukról, karrierlehetőségeikről, hogy jobban fel tudd térképezni a munkaerőpiacot. Akik már jobban benne vannak, tanácsokat is meg tudnak veled osztani, így mindenképp mutasd meg pár embernek a CV-det, hiszen több szem többet lát.

+1 Tervezés, rugalmasság

A karriered elkezdeni bármely szakmában stresszes életszakasz lehet, de reméljük, hogy a felsorolt pontokkal való tervezés mankót tud adni az álláskeresés sűrűjében. Minden élethelyzet más, de ha teheted, próbálj meg olyan pozícióban kezdeni, ahol tudsz tanulni, előre lépni, minél gyorsabban minél szélesebb iparági tudást magadra szedni. Ha egy multis gyakornoki pozícióról van szó, hasznos lehet jó kapcsolatokat kialakítani, az adott szektor specifikumait elsajátítani, kisebb cégnél viszont lehet gyorsabban tudsz előre lépni, ügynökségi környezetben pedig több iparágat és tevékenységet is megismerhetsz egyszerre. A lényeg tehát, hogy megtaláld azt a területet a lehetőségeid között, amit ki tudsz aknázni a jövőre nézve.

Ha tetszett a cikkünk, kövesd oldalunkat további hasonló tartalmakért, ha pedig szeretnél ingyenes szakértői segítséget álláskeresésben, küldd el önéletrajzod a cv@idbc.hu email címre!

2024. január 30.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu