Hogyan segít a munkahelyváltásban az Ikigai módszere?

Mikor érdemes új munka után nézni? Honnan tudod, hogy ütött az óra? Vagy lehet, hogy nem is a munkahelyváltás lesz a legjobb megoldás? A munkahelyváltás egy komoly döntés, amelyet sok tényező befolyásolhat. Nem mindig könnyű eldönteni, hogy mikor érdemes új kihívásokat keresni, vagy maradni a jelenlegi pozícióban. Előző cikkünkben néhány szempontot és tanácsot osztottunk meg, amelyek segíthetnek a dilemmád megoldásában. Sorozatunk második részében pedig egy konkrét módszert adunk a kezedbe.

Mi ad értelmet a mindennapoknak?

Ha ezt sikerül elérni, az mély alapot biztosít lelkileg, amire lehet támaszkodni.

Az „ikigai” egy japán elnevezés az értelmesen élt életre. Ennek a módszernek a lényege a négy elem, vagy szempont, amelyekhez érdemes mérni az életet. Ha mind a négy szempont szerint megfelelőek a hétköznapjaink, elkerülhetetlen boldogságra vagyunk ítélve… vagy legalábbis nagyjából rendben vannak a dolgok.

Nehézségek, kihívások

A legtöbb karrierváltásban gondolkodó számára az elsődleges indok, hogy szeretnék érezni, hogy látható eredménnyel jár a munkájuk és érzik, hogyan járultak hozzá a közös sikerhez. A hasznosság érzésének hiánya a leggyakoribb probléma, amit megfogalmaznak az álláskeresők. Korábbi cikkünkben arról is részletesen írtunk, hogy a legfrissebb kutatások eredményei alapján, mik a legmeggyőzőbb érvek egy állásajánlat elfogadásakor.

Nem csoda tehát, ha úgy érezzük, hogy nem könnyű olyan munkát  találni, ami mind a négy elemben megfelelő a számunkra, de lehet nem is mindent a munkahelyünkön kell kiélnünk.

Megoldások

Az ikigai nem a munka, hanem az élet egészének egyensúlyát jelenti. Az ikigai által biztosított lelki egyensúlyt nem úgy kell elképzelni, hogy nagy erőfeszítéssel és előkészítéssel egy végleges állapotot tudunk elérni. Ez egy folyamatos mérlegjáték eredménye, amiben néha az egyik, majd a másik elem érvényesül jobban.

Az önvizsgálat során azt érdemes nézni, hogy az életünk ismétlődő heti ritmusában megvan-e minden elem a megfelelő mértékben. Ami a munkából nem nyerhető ki, hobbiban, önkéntességben vagy a családdal töltött időben még elérhető lehet.

Az Ikigai-gyakorlatok előnye az is, hogy aktívan foglalkoztat, önismereti munkát végeztet el, ami a munkaerőpiacon nagy értékként hasznosul majd. Például alkalmas lehet izgamas kombinációk feltárására és összerakására.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Ujfalusiné Buzder Brigitta karriertanácsadó kedvenc példája az a barista, aki a Covid idején munka nélkül maradt. Megvizsgálta, hogy milyen foglalatosságokban leli örömét a kávén kívül. Tudta, hogy szeret és szokott is túrázni, és eszébe ötlött: miért ne lehetne egy kis főzőlappal izgalmas kávékat összedobni akár a hegycsúcson is, és a kilátásban gyönyörködve élvezni a forró italt a hűvös levegőn? Így született a Hike & Coffee.

Gyerekekkel szeretnél dolgozni, de imádod az állatokat is? Vigyél kiscsoportokat állatsimogatós foglalkozásra! Van benned segítő szellem, és mindig szerettél volna zenélni? A zeneterápiához nem kell nagy zenei képzettség, sőt, a lényeg pont az örömzenélésen van, kezdő szinten. Végtelen ilyen ötletet lehet generálni, csak azzal, hogy alaposan átgondoljuk életünk örömforrásait.

Az Ikigai-gyakorlat kulcsa a szakmai életed derűsebbé tételéhez azonban az, hogy a változás cselekvésből indul el. Vagyis miután találtál valamit, nyomni kell, és menet közben fogod csak megérezni, mennyire volt helyes a döntés, van-e szükség még korrekcióra? Hiába vagy az álmaidban búvároktató, azért ahhoz ott kell lenned a vízben minden nap, hogy valóban tudd, mennyire való neked ez az életforma. Maradj tehát a realitás talaján, és képzeld el tehát a konkrét tevékenységeket, rutinokat, amiket szívesen és örömmel végeznél, és ne vessz el a hangzatos, üres fogalmakban.

Amikor tehát használni kezded az Ikigai szempontrendszerét, egy idő után lehet, hogy beazonosítasz olyan pontokat az életedben, ahol érdemes lenne változtatni. Lehet, hogy ez egy munkahelyváltás. De lehet, hogy csak ötleteket ad ahhoz, hogy a jelenlegi munkádból hogyan hozz ki több örömet.

A kellemetlen, unalmas, vagy stresszes feladatokat át lehet keretezni, ha megoldásorientáltan állsz hozzá, például: hogyan tudom ezt kevesebb idő alatt megoldani, hogy maradjon erőforrásom más tevékenységre is?

Vagy mi okozza benne a stresszt – hogyan lehetne csökkenteni? Lehet, hogy információhiányod van? Esetleg mások közreműködésére vagy utalva, de nem dolgoznak jól? Hogyan lehetne kommunikációval segítene ezen?

A probléma átkeretezése lehetőséget ad arra, hogy visszanyerd a Flow-élményt. Az Ikigai lényegében 4 elemre bontja Csíkszentmihályi híres fogalmát, aminek a lényege, hogy a képességeidnek éppen megfelelő mértékű kihívással szembesülve tudsz a kellemes és stresszmentes állapotban „áramlani”. 

Így tudod megtalálni az áramlás útját ott, ahol elsőre úgy tűnik, az blokkolva van.

Ennek a cikknek az előzményében összefoglaltuk, honnan tudod felismerni, hogy munkahelyváltásra lenne szükséged, és azt is, hogy mit érdemes tenned, ha erre a következtetésre jutsz. Az Ikigai módszertana kiváló eszközt biztosít számodra annak a megteremtéséhez, amire úgy hivatkoztunk, hogy a szakmai életedet befolyásoló tényezők, értékek, motivációk naprakész leltára. Ha ennek mindkét cikk tanulságait alkalmazod, meggyőződésünk, hogy megállíthatatlan erőként fogsz előrehaladni a munkaerőpiacon.

Összefoglalás 

A munkahelyváltás egy fontos döntés, amelyet sok tényező befolyásolhat. Reméljük, hogy hasznosnak találtad az információkat, és sikeresen választasz új munkahelyet. Ha úgy érzed, ebben szívesen fogadnál el szakértő segítséget, küldd el nekünk önéletrajzodat a cv@idbc.hu email címre, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot. 😊  

 

2024. január 17.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu