Álláskereső vagy? Így határozd meg a bérigényed!

Munkahelyváltáson gondolkozol vagy aktív álláskereső vagy? Akkor ez a cikk neked szól, hiszen sok olyan álláshirdetés van, ahol a jelentkezés során meg kell adnod a fizetési igényedet is. Ez sokszor nem könnyű feladat, de az alábbi gyorslista segít a megfelelő megoldás megtalálásában!

1. Mielőtt hasraütésszerűen beírnál valamit: tájékozódj! Keress rá az adott szektor fizetési statisztikáira, érdemes több elérhető anyag adatait összefésülni a pontos képhez.

2. Ha megvan a kiindulópont, gondold át, hogy a szakmai és baráti kapcsolatrendszeredben kinek lehet információja a munkakörről, a szektorban szokásos fizetésekről, és kérdezd meg őket!

3. Ha felszerelkeztél a piacon elérhető információkkal és belőtted reálisan az elképzelésedet, érdemes sávosan megadni a bérigényt („tól – ig”)! De az alját úgy lődd be, hogy már azzal is elégedett legyél!

4. Az álláshirdetésben sokszor leírják a juttatásokat, és meghatározzák a feladat részleteit, de sok információ így is csak menet közben derül ki. Éppen ezért olyan nehéz fizetési igényt megadni > ezért is hasznos a sávos megoldás! 🤓

5. Legyél rugalmas! Ha tényleg fontos neked az az állás, akkor a bérigény mellé azért írd oda vagy említsd meg az interjúk során a biztonság kedvéért: „A bérigényem a szakmai kihívás, cafetéria és a juttatások fényében alkuképes.”

6. Ha nem jelzik, hogy bruttóban vagy nettóban kérik az összeget, akkor te feltétlenül írd bele a jelentkezésedbe, hogy melyiket jelenti a megadott számérték nálad.

BÓNUSZ TIPP: Ha sikeresen végigmész a folyamaton, és a cég felajánlja neked a pozíciót egy bizonyos kompenzáció mellett, ne feledd, hogy ez még mindig csak egy ajánlat, amire reagálhatsz! Ne fogadj el olyan ajánlatot, ami nem meggyőző számodra, mert ez előbb-utóbb úgyis a munka rovására fog menni. Nyugodtan alkudj, a bért és az egyéb juttatásokat együttesen nézve!

Ha aktívan szeretnéd tervezni és kontrollálni a karriered, olvasd el cikkünket arról, hogyan is szerezzük meg neked a legjobb állást fejvadász cégként, illetve aktuális állásajánlatainkat mindig megtalálod IDE kattintva.

2023. szeptember 15.
PiskoltiAnna

Szerző: Piskolti Anna

Marketing manager

piskolti.anna@idbc.hu