Az 5 legnagyobb hiba, amit kerülj el álláskeresés közben

Az álláskeresés izgalmas, de néha idegtépő folyamat lehet, különösen, amikor az ember várakozik a munkáltató visszajelzésére. Az alábbiakban öt gyakori hibát sorolunk fel, amelyeket érdemes elkerülni ebben az időszakban, valamint egy extra tippet is adunk a hatékony álláskereséshez. 

  1. Ne légy túl rámenős: Az interjúra való várakozás idegesítő lehet, de ha túl korán vagy túl gyakran veszed fel a kapcsolatot a munkáltatóval, az előre alááshatja az interjún kialakítható jó benyomást. Tartsd be a munkáltató által meghatározott várakozási időt, és csak akkor vedd fel velük a kapcsolatot, ha az már lejárt. A túlzott követelőzés vagy a válaszok sürgetése csak ront a helyzeten.
  2. Ne blöffölj: Ha nincs másik ajánlatod, ne állítsd, hogy van. Ez a taktika visszafelé sülhet el, és a munkáltató dönthet úgy, hogy inkább kizár téged a további folyamatból, mivel nem akarják, hogy egy nem létező ajánlat miatt veszítsd el a lehetőséget.
  3. Ne hagyd abba a jelentkezéseket: Ne feltételezd, hogy már megkaptad az állást, függetlenül attól, hogy mennyire jól ment az interjú. Folytasd az álláskeresést és az interjúkra járást, amíg hivatalos ajánlatot nem kapsz, mert bármikor felbukkanhat egy jobb jelölt vagy változhat a cég helyzete.
  4. Ne zaklasd a munkáltatót: A túlzottan gyakori kapcsolatfelvétel vagy üzenetek bombázása idegesítő lehet a munkáltató számára és kétségbeesettnek tűnhetsz. Egy udvarias következtetés után várj türelmesen a válaszra.
  5. Ne veszítsd el a türelmed: Az álláskeresés hosszadalmas folyamat lehet, és a munkáltatók gyakran több időt vesznek igénybe a döntéshozatalra, mint azt előzetesen tervezték. Légy türelmes, és bízz abban, hogy ha te vagy a legalkalmasabb jelölt, a munkáltató nem fog megfeledkezni rólad.

Extra tipp: Amikor álláshirdetést olvasol, ne feledkezz meg arról, hogy a leírtakban lehet némi marketing. Ideális esetben meg kell tudnod a munkaköri leírásod az álláshirdetés szövegéből, de ez sajnos gyakran nem így történik. Ne éld bele magad túlságosan, és ne tekintsd garantált ígéretnek, illetve készülj az állásinterjúdra kérdésekkel, hogy minél felkészültebb és jól informált döntést tudj hozni. 

Ezek a tanácsok segíthetnek abban, hogy megőrizd a professzionalizmusodat és a nyugalmadat az álláskeresés során, miközben növeled az esélyeidet a sikeres elhelyezkedésre. Az álláskeresés egy olyan utazás, amely türelmet és stratégiát igényel, hogy elkerüld a gyakori hibákat, és erősítsd az esélyeidet a sikeres elhelyezkedésre. Ne feledd, hogy a munkakeresés nem csak a lehetőségek megtalálásáról szól, hanem arról is, hogy a legjobb benyomást keltsd a leendő munkáltatódnál. 

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az álláskereséshez, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a közösségi médiában, és látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karrier tippekért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az álláskeresés, interjúzás folyamata. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges és magán ügyfeleknek.  

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Ha szeretnél további karrier tanácsokat olvasni, kövess minket, mert minden héten osztunk meg hasonló hasznos tippeket. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Kezdd el ma – lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg az első lépést a karriered következő szintjére való emelésében! 

2024. április 3.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu