Két szék közül ne ess a pad alá 

Így tárgyalj több állásajánlatról 

Amikor a karrierépítés útvesztőjében jársz, és egyszer csak több ajánlat is a kezedbe kerül, hirtelen te kerülsz a döntéshozó székbe. De vajon hogyan navigálj ebben a helyzetben, hogy a legjobbat hozd ki belőle? Ebben a cikkben olyan stratégiákat és praktikákat mutatunk be, amelyek segítenek neked abban, hogy a legtöbbet hozd ki a több ajánlatból adódó lehetőségekből. Megmutatjuk, hogyan tárgyalj hatékonyan, és hogyan dönts úgy, hogy az ne csak a jelenlegi, hanem a jövőbeli céljaidat is szolgálja. Készülj fel, hogy megtudd, hogyan válhatsz a saját karriered kovácsává! 

  1. Mérd fel a piaci értéked 

A piaci értéked felmérésekor fontos, hogy objektív legyél. Kérdezd meg korábbi kollégáidat, mentoraidat vagy akár szakmai tanácsadókat, hogy milyen erősségeket és gyengeségeket látnak benned. Természetesen ezeket te is meg tudod határozni, de mindig hasznos lehet egy külső szemlélő, hogy ezen információk birtokában jobban be tudd lőni, melyik ajánlatod felel meg leginkább a képességeidnek és karrier céljaidnak. 

Hasznos eszközök 

  • Állásportálok: A LinkedIn és a Profession.hu kiváló források lehetnek az álláskeresés során, ahol számos állásajánlat közül válogathatsz. 
  • Munkaadók karrieroldalai: Ha van konkrét cég, ahol dolgozni szeretnél, rendszeresen ellenőrizd a karrieroldalukat, és regisztrálj, hogy értesülj az új lehetőségekről. 
  • Személyes kapcsolatok: Ne habozz közvetlenül megkeresni a cégeket, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy éppen nem keresnek új munkaerőt. A kitartás gyakran meghozza a gyümölcsét. 
  • Bérkalkuláció: A Fizetesek.hu például hasznos eszköz tud lenni a reális béred megállapításában, a Bank360 kalkulátorával pedig a nettó-bruttó béredet is ki tudod számolni. 

2. Hasonlítsd össze az ajánlatokat 

Amikor az ajánlatokat hasonlítod össze, ne csak a fizetést vedd figyelembe. Gondolj a teljes juttatási csomagra, beleértve az egészségbiztosítást, nyugdíjterveket, és sporttámogatást, munkába járás térítést, cafetériát. Ezek a tényezők hosszú távon nagy hatással lehetnek a munkahelyi elégedettségedre és a pénzügyi stabilitásodra. 

  • Nettó jövedelem és jutalékos rendszerek: A nettó jövedelem az egyik legfontosabb tényező, de a jutalékos rendszerek összehasonlítása mélyebb elemzést igényel. Fontos megérteni, hogy milyen teljesítmény milyen jutalékkal jár, és hogy ezek a célok reálisan teljesíthetők-e. 
  • Munkahelyi körülmények: Mérlegeld a munkahelyi környezetet, a szabadságolás kezelését, és azt, hogy mennyire könnyíti meg vagy nehezíti meg a napi feladataidat a munkahelyi helyzet. 
  • Szakmai fejlődés: Gondold végig, hogy melyik munkahely kínál jobb lehetőségeket a szakmai fejlődésre, és hogy melyik állás illik jobban a hosszú távú karrierterveidhez. 
  • Munka és magánélet egyensúlya: Fontos szempont lehet a rugalmas munkaidő, a távmunka lehetősége és a szabadságrendszerek. 
  • A teljes benyomásod: Egy mérlegelés során nem tudjuk a döntésünket kizárólag fekete-fehéren látni, és nem is kell. A megérzésed, interjúbenyomásaid mutatni fogják, melyik lehetőségben éreznéd jól magad, csak gondold át tudatosan, miért maradt meg pozitívabbként az egyik, mint a másik. 

3. Tárgyalási stratégiák

A tárgyalások során használj adatokat és példákat, hogy alátámaszd az igényeidet. Ha például rugalmas munkaidőt szeretnél, mutass rá, hogy ez hogyan növelte a produktivitásodat korábbi munkahelyeken. Ha a munkaadó látja, hogy az igényeid megalapozottak és előnyösek lehetnek a cég számára is, hajlandóbb lehet kompromisszumot kötni. 

  • Nyílt kommunikáció: Légy őszinte magaddal és a potenciális munkáltatóddal is, de azt is mutasd meg, hogy neked is fontos az állás, és lelkes vagy, így jobb benyomást is keltesz. 
  • Alternatívák felkínálása: Ha egy ajánlat nem felel meg minden szempontból, javasolj alternatív megoldásokat. 
  • Időbeosztás: Ne siess döntést hozni. Adj magadnak időt a választásra, és tájékoztasd a munkaadókat, hogy más ajánlatokat is mérlegelsz, de ne húzd túl sokáig, és mindig adj konkrét határidőt, mire vissza fogsz jelezni. 

4. Döntéshozatal

A döntéshozatali folyamatban fontos, hogy ne csak a jelenlegi helyzetedet vedd figyelembe, hanem a jövőbeli karrierterveidet is. Gondolj arra, hogy melyik munkahely adja meg a legjobb lehetőséget a szakmai fejlődésre és a hosszú távú céljaid elérésére. 

  • Prioritások felállítása: Határozd meg, mi a legfontosabb számodra a munkahely választásakor. Ez lehet a fizetés, a munkahelyi légkör, a fejlődési lehetőségek vagy akár a munkahelyi helyzet. 
  • Hosszú távú célok: Gondold át, hogy melyik munkahely illik leginkább a hosszú távú karrierterveidhez és személyes céljaidhoz. 
  • Információgyűjtés: Kérj visszajelzést a potenciális munkaadókról, beszélj olyanokkal, akik már dolgoznak a cégnél, és olvass felhasználói véleményeket az interneten. 
  • Kockázatelemzés: Mérlegeld a kockázatokat, amelyek az egyes ajánlatok elfogadásával járnak, és dönts a legkevesebb kockázatot rejtő lehetőség mellett. 

5. Professzionális magatartás 

Amikor kommunikálsz a potenciális munkaadókkal, legyél udvarias és köszönd meg nekik az ajánlatokat, még akkor is, ha nem fogadod el őket. Egy professzionális megközelítés hosszú távon építheti a hírnevedet a szakmában. 

  • Kommunikáció: Légy nyitott és őszinte, de mindig tartsd tiszteletben a másik fél álláspontját. 
  • Köszönetnyilvánítás: Mindig köszönd meg az ajánlatokat, még akkor is, ha nem fogadod el őket. 
  • Visszajelzés: Ha elutasítasz egy ajánlatot, próbálj konstruktív visszajelzést adni, hogy miért döntöttél így. 
  • Networking: Ápolj jó kapcsolatot minden potenciális munkaadóval, mert sosem tudhatod, mikor keresztezik újra az utakatokat. 

Ezek a tippek és források segítenek abban, hogy átfogó képet kapj a lehetőségeidről, és hogy informált döntést hozhass. Reméljük, hogy az itt bemutatott stratégiák és tippek segítenek neked abban, hogy kihasználd a több állásajánlatból adódó lehetőségeket. Ne feledd, a tárgyalás nem csak a fizetésről szól; a munkakörnyezet, a fejlődési lehetőségek és a munka-magánélet egyensúlya is kulcsfontosságú. Merj kérdezni, és ne félj tárgyalni az igényeidért. A legfontosabb, hogy olyan munkahelyet válassz, ahol értékelik a hozzáadott értékedet és támogatják a szakmai növekedésedet. Most rajtad a sor, alakítsd a jövődet a saját elképzeléseid szerint! 

Ha úgy érzed, hogy szívesen fogadnál el szakértői segítséget az álláskeresésben, olvasd el, miben tud neked segíteni egy toborzó ügynökség, és küldd el nekünk önéletrajzodat a cv@idbc.hu email címre. Örömmel segítünk neked megtalálni álmaid munkáját! 😊 Ha pedig szeretnél további álláskeresési és interjúzási tippekről olvasni, iratkozz fel LinkedIn hírlevelünkre és kövess minket közösségi média felületeinken. 

2024. március 12.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu