Mentálisan egészen 

Egyensúlyban a hibrid létben

Áldás vagy átok a hibrid lét? Attól függ, hogyan használjuk ki ezt a lehetőséget!

Míg pár éve szinte kiváltságnak számított egy-egy nap home office, ma már természetessé vált számunkra, hogy az otthonunk kényeleméből dolgozunk. A pandémia idején volt a „főpróba”, majd következett a régi-új életünk kialakítása immár „élőben”. Ez a hibrid lét az, amely stabilan tartja magát, ötvözve a munkahelyen és az otthonunkból végzett tevékenységeket. Már kutatások is megjelentek arról, hogy az egyéni produktivitást és a jó csapatmunkát is fontosnak tartják a munkavállalók, amikor mérlegelik, hogy személyesen vagy online dolgozzanak.

A munkavállalók és a munkáltatók is komoly fejlődésen mentek keresztül, hiszen nem csak folyamatokat, rendszereket kellett megalkotni az eredményes otthoni munkavégzéshez, hanem meg kellett tanulni másképp értelmezni a bizalmat, másképp vezetni a csapatokat, új módon kapcsolódni és együttműködni. A vezetőktől szélesebb eszköztárat hívott életre a hibrid lét: az online és offline tér váltakozása más lehetőségeket és nehézségeket takar. Munkavállalóként időt spórolunk azzal, hogy nem utazunk minden nap oda- vissza a munkahelyünkre. Tudunk koncentráltabban dolgozni, vagy épp rugalmasabban szervezni a teendőinket.

Az előnyökön túl mostanra tisztán beazonosíthatók azok a nehézségek is, amelyek kihatnak a mentális egészségünkre:

> Felfedezhető a társas kapcsolatok csökkenése vagy azok hiánya, ez sok olyan kapcsolódási lehetőséget elzár, amire legtöbbünknek zsigeri igénye van a hétköznapokban.

> Ha kevesebbet kapcsolódunk, információhiány léphet fel: ha valamiben bizonytalanok vagyunk, valid válasz hiányában általában a rosszabb forgatókönyvet kezdjük el magunkban pörgetni.

> A szeparáció sokaknál érzelmi- vagy hangulatingadozást okozhat. Van, hogy indokolatlan kedvtelenséget, motiváció hiányt is tapasztalhatunk.

> A munka-magánélet egyensúly könnyen felborulhat, ha nem tanulunk meg zsilipelni: azaz határt húzni abban, hogy mikor kezdjük el és fejezzük be kedvenc kanapénkról a napi munkát.

> A rossz idő-, és tevékenységmenedzsment kihat a teljesítményre is: ha nem jól szervezzük a napunkat, könnyen elfolyik az időnk és a halogatás zsákutcájában találhatjuk magunkat.

> Van, hogy épp az ellenkezője jelenik meg: akár órákon át fel sem állunk az asztaltól, ezzel komolyan megterhelve a testünket. A túl sok egyhuzamban eltöltött ülőmunka feszültséget okozhat a nyakunkban, vállainkban, a hát- és fejfájás is megjelenhet.

> A hibrid lét sok esetben bizony elkényelmesíthet…😊 Ha a halogatás, az enerváltság, a fásultság jeleit észleljük magunkon, bizony érdemes megkongatni a vészharangot, és változtatni!

Mi az, amivel a hibrid létben is megőrizhetjük a mentális egészségünket?

A mentális egészségünk kialakítása és annak megőrzése a hibrid létben nagyobb figyelmet és kreativitást kíván, mégis megéri, hiszen, ha mi magunk jól érezzük magunkat a bőrünkben, ez visszaköszön a kapcsolatainkban és a teljesítményünkben egyaránt.

Használjuk jól a hibrid adta lehetőségeket: a szélsőségek helyett törekedjünk a fenntartható szokások kialakítására!

2023. október 20.

Szerző: Veres Paula

Employee Experience manager,

Corporate coach (LTC)

veres.paula@idbc.hu