Az érzelmi hullámvasút

Hogyan hat rád a munkahelyváltás a döntéstől az első hétig

Sokan álmodoznak arról, hogy új munkahelyet találnak, ahol jobban érzik magukat, többet keresnek, vagy nagyobb kihívásokkal szembesülnek. De vajon milyen érzelmeket vált ki belőlünk a munkahelyváltás folyamata? Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hat rád a munkahelyváltás, a döntés meghozatalától az első hétig az új munkahelyeden, és hogy milyen tanácsokat adhatunk a sikeres átmenethez.

A döntés előtti szakasz

Ebben a szakaszban fogalmazódik meg benned a vágy, hogy változtass a munkahelyeden. Sokszor viszont az ehhez vezető út is rögös lehet, ha még nem érett meg benned a döntés, olvasd el cikkünket arról, miket érdemes megfontolnod a döntés előtt. Ennek sokféle oka lehet, például:

  • Kiégés: Ha úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, nincs motivációd, vagy nem értékelik a munkádat, akkor könnyen kialakulhat a kiégés, ami negatívan befolyásolja a teljesítményedet és az egészségedet.
  • Alacsony fizetés: Ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a munkádért járó megérdemelt bért, vagy nem tudsz megélni belőle az aktuális élethelyzetedben, akkor természetes, hogy jobb lehetőségeket keresel.
  • Szakmai fejlődés hiánya: Ha úgy érzed, hogy nem fejlődsz a munkahelyeden, vagy nincs lehetőséged a karriered építésére, akkor érthető, hogy új kihívásokra vágysz.

Ezek a motivációk teljesen érthetően vegyes érzelmeket válthatnak ki belőled, ezért a legjobb tanácsunk az, hogy sose impulzívan hozd meg a karriered kapcsán a döntéseket, hanem jól gondold át magadban és lehetőleg kérd ki mások (releváns szakmai) véleményét is, hogy hosszú távon is ki tudj állni a döntésed mellett.

Ha érzed, hogy a munkahelyváltás a számodra megfelelő döntés, akkor egyrészt izgatott lehetsz a jövővel kapcsolatban, és reménykedhetsz abban, hogy megtalálod az álmaid munkáját. Másrészt szoronghatsz is a bizonytalanságtól, a pénzügyi nehézségektől, vagy attól, hogy nem találsz megfelelő állást.

A statisztikák azt mutatják, hogy sok európai munkavállaló elégedetlen a jelenlegi munkahelyével, és fontolgatja a váltást. Az Eurofound 2023-as kutatása szerint az európai alkalmazottak csak 61%-a elégedett a jelenlegi munkájával. Az Európai Bizottság 2022-es felmérése szerint pedig az európai dolgozók 27%-a fontolgatta a karrierváltást az elmúlt évben.

A döntés és az előkészület

Ha eldöntötted, hogy váltasz, akkor általában megkönnyebbülsz és elszánttá válsz, hiszen kitisztul a fejedben az, hogy merre vezet az utad. Ebben a szakaszban praktikus feladatokkal kell foglalkoznod, mint például:

  • Önéletrajz frissítése: Fontos, hogy a CV-d kiemeld az erősségeidet, a tapasztalataidat, és az elért eredményeidet. Használj kulcsszavakat, amelyek megfelelnek az általad keresett pozíciónak, és legyél pontos és őszinte. Ha nem tudod, hogyan csináld jól, nézd meg szakértői tanácsainkat a CV-írás rejtelmeiről, illetve arról, pályakezdőként mit írj az önéletrajzodba.
  • Állásokra jelentkezés: Keress olyan álláshirdetéseket, amelyek illeszkednek a képzettségedhez, az érdeklődésedhez, és az elvárásaidhoz. Küldj személyre szabott motivációs levelet, és mutasd be, miért vagy alkalmas a munkára. Ha szeretnél többet megtudni erről, olvasd el álláskeresési tippjeinket.
  • Networking: Ne csak az álláshirdetési portálokon elérhető állásokat pályázd meg, hanem mindenképpen vedd fel a kapcsolatot ismeretségi körödön belül szakértőkkel, toborzókkal, döntéshozókkal is, hogy értesülj a még nem hirdetett lehetőségekről is.
  • Pénzügyi tervezés: Ha a munkahelyváltás időszakában nem lesz jövedelmed, akkor fontos, hogy előre gondoskodj a kiadásaidról, és spórolj, amennyit tudsz. Ha szükséges, kérj segítséget a családodtól vagy a barátaidtól. Bérigényed meghatározásában mi is segítünk.

A statisztikák azt mutatják, hogy nem könnyű új munkát találni Európában, és sok múlik a kapcsolatépítésen. A Randstad 2023-as jelentése szerint átlagosan 4,5 hónapba telik, mire valaki megtalálja új munkáját. A LinkedIn 2023-as tanulmánya szerint pedig az európai álláskeresők 72%-a a kapcsolatain keresztül találja meg az új helyét.

Az interjúzástól az elfogadott ajánlatig

Ez a szakasz a lehető legeltérőbb tud lenni esetenként, hiszen képzettségtől, iparágtól és még sok más mellett az időzítéstől is függ, hogy milyen gyorsan és hatékonyan fogod megtalálni szakmai karriered következő állomását. Amit megtehetsz, hogy elérhető maradsz az interjúztató számára, a beszélgetések során pedig már előre leegyezteted a konkrét határidőket visszajelzések szempontjából. Az ajánlat elfogadásakor időt is kérhetsz, hogy jól megfontold a döntésed, hiszen egy telefonbeszélgetés során sokszor nyomást érezhetünk az azonnali válaszadásra. Ilyenkor, hogy csökkentsd a döntéseddel kapcsolatos kételyeidet, kérj egy napot az ajánlat átgondolására. Azt se felejtsd el, hogy ez egy tárgyalási helyzet, te is mozgathatod, ami az asztalon van, ha olyan a szituáció. Ebben a szakaszban tehát a megfontolt döntés tud a legnagyobb megelégedettséget jelenteni.

Az első hét

Amikor belépsz az új munkahelyedre, egész új érzelmek törnek rád. Ideges lehetsz, hogy hogyan fogsz beilleszkedni, és hogy megfelelsz-e az elvárásoknak. Izgatott lehetsz, hogy új dolgokat tanulhatsz, és új emberekkel ismerkedhetsz meg. Információáradat érhet, amikor megismered a munkafolyamatokat, a rendszereket, és a céges kultúrát.

Ebben a szakaszban fontos, hogy jó benyomást tegyél, és integrálódj a csapatba. Légy udvarias, nyitott, és segítőkész. Kérdezz, ha valamit nem értesz, és fogadd el a visszajelzéseket. Keress olyan kollégákat, akikkel jóban lehetsz, és akik segíthetnek a beilleszkedésben.

A statisztikák azt mutatják, hogy sok európai cég nem rendelkezik hatékony betanítási programmal, és hogy az első hét nagyban befolyásolja a munkavállalók megtartását és elkötelezettségét. A CIPD 2022-es kutatása szerint az európai alkalmazottak csak 58%-a érzi úgy, hogy a cégének hatékony betanítási programjai van. A Gallup 2023-as felmérése szerint pedig az első hét tapasztalatai erősen befolyásolják a munkavállalók megtartását és elkötelezettségét.

Összegzés

A munkahelyváltás egy érzelmi hullámvasút, amely három fő szakaszból áll:

  • A döntés előtti szakasz: Ebben a szakaszban a motivációk és az érzelmek keverednek, amelyek arra ösztönöznek, hogy változtass a munkahelyeden.
  • A döntés és az előkészület: Ebben a szakaszban a megkönnyebbülés és az elszántság uralkodik, amelyek segítenek a gyakorlati feladatok elvégzésében.
  • Az első hét: Ebben a szakaszban az idegesség és az izgalom vegyül az információáradattal, amelyek kihívást jelentenek az új munkahelyen.

A sikeres átmenet érdekében fontos, hogy kezeld az érzelmeidet, és kövesd ezeket a tanácsokat:

  • Legyél türelmes magaddal, és ne várj el túl sokat az elején.
  • Adj időt magadnak, hogy megszokd az új környezetet, és tanuld meg a szükséges dolgokat. Ne félj hibázni, vagy segítséget kérni.
  • Legyél pozitív és lelkes, és mutasd meg, hogy érdekel a munkád, és hogy hozzá akarsz járulni a cég sikeréhez. Légy nyitott az új ötletekre, és fogadd el a változásokat.
  • Építs jó kapcsolatokat a kollégáiddal, és légy része a csapatnak. Légy barátságos, kommunikatív és támogató. Keress olyan mentort, aki segíthet a beilleszkedésben, és adj visszajelzést a főnöködnek.

A munkahelyváltás egy nagy döntés, amely sok érzelemmel jár. De ha jól kezeled ezeket az érzelmeket, és felkészülsz a kihívásokra, akkor sikeresen átvészelheted az átmenetet, és élvezheted az új lehetőségeket. Ne feledd, hogy a munkahelyváltás egy új kezdet, amely rengeteg tanulási és növekedési lehetőséget rejt magában. Ha szeretnél személyre szabott karriertanácsadást kérni, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy küldd el önéletrajzod a cv@idbc.hu címre. Ha bizonytalan vagy az együttműködést illetően, olvasd el, miben is tud segítségedre lenni egy toborzó ügynökség.

2024. február 9.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu