Digitalizáció és mesterséges intelligencia a HR-ben

IDBC a HR Festen

A budapesti HR Fest egy évente megrendezett szakmai esemény, amely a HR terület legújabb trendjeit, kihívásait és lehetőségeit mutatja be. A fesztivál 2023. október 12-én került megrendezésre az Akvárium Klubban, és több mint 1000 résztvevőt vonzott, a fő üzenete pedig a „Pay for AI, invest in people” volt, ami jól összefoglalja a szellemiségét a HR jövőbeli céljainak. A résztvevők tapasztalatairól Kovács Tamara, HR Business Partnerrel és Balázs Tímea, IT Recruitment Team Leaderrel beszélgettünk, hogy mind HR, mind toborzói szemszögből betekintést tudjunk adni a konferencia témáiba.

A programban szerepelt többek között:

> Bullshit or Legit: What The Future of Talent Acquisition Really Looks Like: Matt Charney, a hr.com vezetője bemutatta, hogy milyen trendek és tényezők befolyásolják a tehetségkeresés jövőjét, és hogyan lehet felkészülni rájuk. Az előadó számos kutatást, adatot és példát hozott arra, hogy milyen hatással lesz az AI a globális munkaerőpiacra, a toborzási folyamatokra és a jelöltek viselkedésére. Az előadás végén a résztvevők megkapták a 2022-23-as Future of Talent Acquisition Reportot, amelyben további információkat és tippeket találhattak.

> Az AI-tudás ereje a recruiterek kezében: Ebben az előadásban egy magyar startup, a Talentuno mutatta be, hogy hogyan használja az AI-t a toborzásban. A platform lehetővé teszi, hogy bárki ajánljon jelölteket nyitott állásokra, és jutalmat kapjon érte. Az AI segítségével automatikusan kiválasztja a legjobb jelölteket az adott pozícióra, és összeköti őket a toborzókkal. Az előadás során bemutatták, hogy milyen előnyökkel jár az AI alkalmazása a toborzásban, és hogyan tudnak lépést tartani vele a toborzók.

> Influencer vagy robot lesz inkább a jövő vezetője: Ebben a kerekasztal-beszélgetésben Németh Kornél, a Rossmann Magyarország Kft. HR vezetője arról beszélt, hogy milyen fontos a vezetői influencerség és a személyes márkaépítés a HR szakmában. Véleménye szerint egy vezetőnek nem az a célja, hogy szeressék, hanem hogy határozott véleménye legyen, amit önazonosan és hitelesen képvisel. A beszélgetés során más szakértőkkel együtt megvitatták, hogy milyen előnyökkel és kihívásokkal jár az online térben való jelenlét és kommunikáció.

Feliratkozok a hírlevélre

Mindezek persze más-más implementációs lehetőségeket jelentek attól függően, hogy HR vagy toborzói szemlélettel rendelkezünk. Kovács Tamara, HR Business Partnerünk tapasztalatai alapján ma Magyarországon széles spektrumon mozog a digitalizáció gyakorlati alkalmazása a mindennapi HR folyamatokban, viszont minden általános konszenzus, hogy a modernizáció bizony elengedhetetlen fejlesztés a cégek számára. Best practice-ként a folyamatfejlesztésre való erős építkezést lehet kiemelni, ami nagyban megkönnyíti a hagyományos munkafolyamatok digitalizációját. Az automatizálható folyamatok, bár joggal kelthetnek félelmet a munkavállalókban, nagyban megkönnyítik és kiegészítik a mindennapi munkavégzést. A munkakörök tehát nem megszűnni, inkább átalakulni látszanak.

Általánosan elmondható, hogy intenzív átalakulásban vannak a szakterületek, megjelentek az AI coachok is, akik már kisebb ügyekben, prezentációfelkészülésnél vagy éjszaka elérhetőek tudnak lenni a munkavállalók számára. A titoktartástól sem kell félni, memóriájuk ugyanis törlődik, így a véletlen sem lehet belőle kellemetlen összenézés a munkahelyi folyosón. Természetesen az adathalászat és hekkertámadások kérdése sem elhanyagolható, ebben azonban folyamatosan fejlődik a kiberbiztonság. A jó IT szakemberek kulcsszerepe tehát ebben is látszik, de hol lehet őket megtalálni? Fel vagy véve podcastunk 42. részében erre keressük a választ, ahol Illés József ügyvezető Éles Zsófia Experts and Developers üzletágvezetővel és Pók András Sales Managerrel arra kereste a választ, hogy toborzói és sales szemszögből milyen rálátásuk van szakembereinknek a munkaerőpiac jelenlegi helyzetére. 

Az biztos, hogy a munkakörök átalakulása és a digitalizáció szellemisége mondható el a toborzás területén létrejövő automatizációra, ahol már álláshirdetéseket is létre tudnak hozni bizonyos toolok. Balázs Tímea, IT Recruitment Team Leader nagy élharcosa az AI-nak, szívesen teszteli a legújabb eszközöket. Szerinte már nem elképzelhetetlen, hogy egyszerre több meetingen jelen legyen, a mesterséges intelligencia ugyanis jegyzetelni tudja az elhangzottakat, és jelez, ha szóbeli nyilatkozat szükséges a résztvevőtől. Toborzó szakemberként ő is azt látja, hogy a cégeknél különböző szinteken van jelen a technológiai fejlettség, jelölti oldalon pedig érthető módon érzékenyebb téma, megjelenik a szkeptikusság is. A jövőre nézve azonban az együtt tanulás és kísérletezés hozhat megoldást. Saját magunk tehermentesítésére egy kiváló eszköz, aminek köszönhetően az emberi kapcsolatokra, kreatív munkavégzésre és csoportos kollaborációra fektethetjük a hangsúlyt.

A fesztivál célja az volt, hogy inspirálja, motiválja és összekösse a HR szakembereket, valamint bemutassa a legjobb gyakorlatokat és eszközöket a HR munka hatékonyabbá tételéhez. A résztvevők nem csak érdekes előadásokat hallgathattak meg, hanem kiállítókkal is találkozhattak, akik bemutatták termékeiket és szolgáltatásaikat. A fesztivál végén pedig egy networking party keretében lehetőség nyílt az ismerkedésre és a tapasztalatcserére. A budapesti HR Fest egyedülálló esemény volt Magyarországon, amely négy piacvezető rendezvény összefogásával jött létre: a HR Fest, az IT Fest, az Ecommerce Expo és Az Év Irodája. A fesztivál nemcsak a HR szakmáról szólt, hanem átfogó képet adott az üzleti világ legfontosabb területeiről és kihívásairól is. A fesztivál sikere bizonyította, hogy nagy igény van ilyen típusú rendezvényekre Magyarországon, és hogy a HR szakma dinamikusan fejlődik és alkalmazkodik a változó környezethez.

Ha olvasnál még digitalizáció és mesterséges intelligencia témakörben, nemrég jelentek meg cikkeink a toborzásra, illetve pénzügyre gyakorolt hatásairól, valamint ezen a héten tartunk webinárt a könyvelői szakmában okozott kihívásokról.

Részletek
2023. október 18.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu