A papíralapú könyvelés még jelen van, de már beléptek a felhőalapú megoldások

Automatizáció, vállalati kihívások és átalakuló igények a könyvelői készségekben

Teljesen átalakulhat a könyvelési szakma. A számviteli ismeretek innentől csak a belépést jelentik a piacra, a harc a sokrétű tudással rendelkező szakemberekért pedig egyre nagyobb kihívás elé állítja a vállalatokat.

Nagy változások vannak a pénzügyi, könyvelési területen, amelyeknek a mindennapi munkavégzésre és toborzásra kifejtett hatásáról érdemes gondolkoznunk. Mindezt mi hamarosan az Öt Lovas webinársorozat aktuális 10. részében fogjuk megtenni, október 19-én. “Könyvelői kihívások digitalizációtól a toborzásig” témában könyvelő és HR szakemberekkel járjuk körbe a következő kérdéseket:

> Felhőalapú könyvelés adaptálása a hazai piacon – hogy állunk?

> Mikor éri meg könyvelőirodával dolgozni és mikor érdemes saját munkatársat alkalmazni?

> Mennyire nehéz most a kiválasztási folyamat a könyvelők esetében?

> Milyen szerepkörök, karrierutak vannak a szakmában?

> Hogyan lehet ezt a komplexebbé váló szaktudást magas színvonalon tartani? Belső képzésekkel?

> Esettanulmányok, tapasztalatok: mik voltak az elmúlt fél év legnagyobb kihívásai a meghívott vendégek cégeinél, ezen a területen?

Regisztrálok

Digitalizáció, trendek, kihívások

Az adatkezelés forradalmának egyik jellegzetessége, hogy az automatizációs technológiák legnagyobb haszonélvezői valószínűleg nem a programozók, vagy az újságírók és tartalomgyártók lesznek, hanem a könyvelők. Ezzel együtt maga a könyvelői szakma is fundamentálisan megváltozik: az archiválás, adatkezelés és a jelentések készítése, tehát a múlt analízise helyett egyre inkább előtérbe kerül az előrejelzés, vagyis a kulcsfontosságú üzleti döntések megfelelő előkészítése.

A PwC nemrég megjelent tanulmánya pénzügyi vezetők előremutató meglátásait, félelmeit és véleményeit tárta fel. A bizonytalan gazdasági helyzet sok kérdést vet fel a tervezésben, ezenkívül a képzett szakemberekből is hiány van. A digitalizáció belépésével ez azt is jelenti, hogy a klasszikus feladatkörök helyett az adatkezelésre és tanácsadásra kerül a hangsúly. „Régóta várjuk, hogy a klasszikus tranzakcionális, számviteli pénzügyi csapatok mérete csökkeni fog, és cserébe nő az elemző, adatalapú munkakörök száma” – fogalmazza meg a trenddel kapcsolatban Balogh Roland, a PwC számviteli és tőkepiaci tanácsadási üzletágának igazgatója.

Ez tehát papíron azt is jelenti, hogy számviteli területen akár csökkenthetik is a létszámot a cégek, hiszen több munkát lehet kevesebb emberrel elvégezni – kérdés, hogy közben hány új munkakör születik, ahol erre a szaktudásra szükség van, csak más felhasználási móddal? A pénzügyi területen továbbra is intenzív a technológiai fejlesztések üteme. Sok helyen még éppen csak megszokták a felhőtechnológiát, de menni kell tovább. A szakterület dinamikus mozgásban van, a vezetők automatizációra, a munkavállalók képzésére, illetve tervezési és riporting rendszerek fejlesztésére költenének leginkább.

A hagyományosan talán „szürkének” gondolt könyvelésből egy olyan szakmai közeg virágozhat ki, ami éppenséggel a legizgalmasabb munkakörök egyikévé avanzsálhat a cégvilágban. Az adatok kezelése helyett ugyanis már az elemzés és tanácsadás felé mozdul el a szakterület. A könyvelők egyre kevésbé egy feladat végrehajtói lesznek, és egyre inkább komoly döntéstámogató szereplők. Eszközeik pedig mára már a dashboardok és automatizált folyamatfejlesztések, a mesterséges intelligenciától azonban üzleti kockázatok miatt még tartanak.

Ez természetesen azzal is együtt jár, hogy számtalan sztereotípiával kell majd szakítanunk. A könyvelők számára a kommunikációs képességek, a soft skillek, a vezetői készségek fel fognak értékelődni és elengedhetetlenné válnak az adatelemzői és pénzügyi szaktudás mellett. Elengedhetetlen skillekké válnak továbbá az informatikai tudáson kívül a projektmenedzseri eszközök, a rugalmasság és a kritikus és kreatív gondolkodás.

Ki fogja ezeket az embereket átképezni, és hogyan? Hogyan stabilizálódnak majd az igények, tisztulnak le a feladatkörök, hogyan fognak ezek a szakértők szót érteni a partnercégeknél dolgozó kollégákkal? Az új folyamatok kialakításához a pénzügyi vezetők szerint nem a finanszírozás az egyetlen kérdés, ennél sokkal összetettebb feladat a vállalati erőforrások átcsoportosítása és kiaknázása. A társosztályok munkavégzését, az értékesítési, beszerzési és marketing területeket is érinti a pénzügy innovációja, aminek a stratégiai döntéseken kívül a mindennapi munkavégzésben is van lenyomata.

Ezek az új trendek már tavaly is éreztették hatásukat, amikor a pénzügyi szakterületet vizsgáltuk meg munkaerőpiaci szempontból, az említett változások azonban idén még inkább relevánssá váltak. A pénzügyi változások gyakorlati kérdéseire soron következő webinárunkon próbálunk választ adni, ahol előremutató megoldásokat hozunk a felmerülő kihívásokra.

Tarts velünk!

Regisztrálok
2023. október 9.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu