A pénzügy az új IT? - Webinár összefoglaló

2022. október 24.

Folytatva a legkeresettebb szakterületeket, pozíciókat bemutató sorozatunkat, ezúttal a pénzügyesek munkaerőpiacának helyzetét beszéltük át különböző területekről érkező szakértőkkel.

A webinár vendégei voltak:

Drávai Gabriella, a globális tanácsadó-multi, a WTS Klient HR Managere, szervezetfejlesztési szakértő
Jakab Ágnes, a szervezeti IT-szolgáltatásokat nyújtó Computacenter Services Kft Talent Acquistion Managere,
Benkő Krisztina, a pénzügyesek kihelyezésére fókuszáló BPiON regionális HR-igazgatója
Papp Emma, az IDBC Permanent Placement & Executive Search üzletágának vezetője

A webinár közben negatív rekordot döntött az euróárfolyam (420 fölé ért). Az időzítés talán nem is lehetne jobb egy kis helyzetelemzésre. A napok óta tartó borús időre (no, meg a makrogazdasági körülményekre) utalva Illés József, az IDBC vezetője és a webinár moderátora afelől érdeklődött, – tud -e valaki némi reménysugárral szolgálni?

Ha optimizmusra van szükség, akkor gyakran a fiatalokra vetülnek a tekintetek: Gabriella a válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a pályakezdők igényei gyakran még nincsenek összhangban a lehetőségeikkel, de legalább elég pontos képük van arról, hogy mit szeretnének.

Ez egy olyan folyamat, amit szerinte az oktatásban érdemes lenne kiaknázni és erősíteni azzal, hogy több figyelmet szánunk a kevésbé ismert feladaköröknek is. Például a bérszámfejtő munkaköre mindenki számára világos, de azt sokan nem tudják, hogy mit csinál pontosan egy adótanácsadó.

Krisztina pedig arról számolt be, hogy a cégek erőfeszítéseinek már látszanak az eredményei a munkaerőpiacon:

” A jelöltek nagyon jól reagálnak a rugalmasságra, a jó vállalati kultúrára, az értékekre, a mentoráló vezetőkre”

Ezek a körülmények remekül erősítik a lojalitást, ez a napi gyakorlatban is meglátszik.

Ági elmondta, hogy a Computacenternél a piacon amúgyis keresett szakemberekre van szükség, ráadásul két nyelv magas szintű ismeretével. Ennek fényében számukra nem várt siker, hogy az év elején tervezetthez képest több pozíciót tudtak lezárni…

Pénzügyi szakembereket, könyvelőt, bérszámfejtőt találni még mindig kiemelkedően nehéz, mert szűk a piac. Ági ezt azzal árnyalta, hogy a külföldi hálózati szereplőket folyamatosan edukálni kell a magyarok átlag alatti nyelvtudásával kapcsolatban. Ezzel kell biztosítani, hogy reális toborzási elvárásaik legyenek. Ez maximum annyit jelent, hogy a nem kifejezetten sok kommunikációt megkövetelő pozíciókba felvesznek nem annyira magabiztos nyelvtudású jelölteket is, mivel némi energiaráfordítással és a munkanyelvi használattal úgyis feljavul a kolléga tudása a megfelelő mértékig.

A meghívottak szerint a kapcsolódás, a kémia mindig alapvető fontosságú, de a pénzügyön nem működik az, amit más partnerektől gyakran lehet hallani: „csak a személyiséget hozd, a többit megtanítjuk!” Ezen a területen maximum 60 százalékot fed le az egyéni „fitting”, a maradék negyvenet meg kell tudni oldani másból.

Krisztina szerint a precizitás és a lelkiismeretesség nyilván megkerülhetetlen egy matematikai területen, de sok olyan pénzügyi pozíció van, ahol ezen felül szorosan együtt kell dolgozni az ügyféllel, amihez kell egy ügyfélközpontú attitűd. Ezt nem mindig könnyű elsajátítani, ha nem jön magától. Ezért érdemes tudatosan lassítani akár az interjúfolyamatot, hogy kellően mélyre lehessen ásni.

Mindig szeretjük boncolgatni a munkaerőpiaci mítoszok vélt vagy valós alapjait, ezért József Áginak is feltette azt a kérdést, hogy mit tudnak kezdeni az SSC-k azzal a stigmával, hogy a „lélekölő” ott dolgozni. De Ági egyszerűen úgy gondolja, hogy ez teljesen egyénfüggő. Sokan vannak, akik rendkívül izgalmasnak találják például azt, hogy 40 különböző nemzetiségű kollégájuk van. A Computacenternél nagy erőket mozgósítanak azért, hogy a jelölt a lehető legpontosabb képet alkothasson a napi munkavégzés jellegéről, a céges kultúráról, sőt, a karrierutakról is, ezzel minimalizálják azt a kockázatot, hogy valaki egyszerűen csalódik a pozícióban, amit elnyert.

A következőkben egy kicsit átfogóbb téma jött: hogyan változott meg a HR-szakma?

Gabriella szerint a HR 10 évvel ezelőtt még csak „munkaügy” volt, vagyis alapvetően adminisztráció. Persze vannak olyan, 20 év körüli korban járó kkv-k, ahol ez ma is így van még, holott az „így szoktuk” mentalitást nagyon sürgős lenne elengedni. A HR segítheti a vezetőket a saját stílusuk megtalálásában és az eszköztár bővítésében, amit sikerrel alkalmazhatnak a mai körülmények között.

Nézői kérdés hozta be a 40 feletti karrierváltók esélyeinek témáját, ami a szakértői reakciók alapján igencsak izgalmas téma, ha most még nem is, de a közeljövőben bizonyosan.

Emma szerint most még egyelőre kevéssé nyitottak erre a cégek, de a véleménye az, hogy ez a jövő. Akár pár hónapon belül is!

Krisztina azzal kezdte a téma kifejtését, hogy a BPiON-nál 18-tól kicsivel 80 feletti életkorig bezárólag mindenki megtalálható jelenleg, és már látszik, hogy egyre többen végeznek el bérszámfejtő képzéseket, reagálva a piaci hiányra. Ez a karrierváltókra is igaz, természetesen. Számukra átmenetileg hátrányos a junior bér, viszont a 40-esek gyorsabban is menetelnek előre, ahogy megszerzik az első néhány évnyi tapasztalatot. Ezután pedig az „előélet” már értékes tapasztalat lehet, hiszen a korábbi szakmában megtanultak, a felhalmozott életbölcsességek váratlan helyzetekben nyújthatnak előnyöket, különösen, ha az új karriert lehet egy kicsit a régi felé igazítani.

Emma leszögezte, hogy éppen ezzel szokta csábítani a szakembereket a recruiting felé: egy jó szakember a legjobb recruiterek közé tud tartozni a saját szakterületén, hiszen pontosan érti a szektort, a napi működést, megtalálja a hangot az egykori kollégáival.

Gabriella hozzátette, hogy ő szeret karrierváltókkal dolgozni, mert amikor valaki meghozza ezt az anyagi- és presztízsveszteséggel járó áldozatot, ha ilyen alázat van benne, akkor az általában jó találkozásokhoz vezet.

A szakma általános jövőképére rákanyarodva a hölgyek jelezték, hogy mint minden szakma, a pénzügy is mozgásban van, jelentős változások állnak előtte.

Krisztina szerint egyre komplexebb rendszerek használatára lesz szükség, egyre több szerepkörben, vagyis tovább közelít egymáshoz a pénzügy és az IT.

Sőt, a pénzügy az új IT! Gabriella tapasztalatai szerint a piaci trend hasonlít az IT-ben néhány éve tapasztalható felfutáshoz, újra emelkedik a könyvelés, bérszámfejtés presztízse, és végre érdeklődnek a férfiak is.

Reméljük, összefoglalónkat hasznosnak találtad (a megosztásokat köszönjük!), és ezzel kedvet csináltunk ahhoz, hogy a következő webinárt akár élőben kövesd, vagy egy regisztráció után megtekintsd a felvételt. Már 100 feletti HR-szakember és érdeklődő követi a webinárjainkat élőben – pattanj nyeregbe velünk te is, és tarts az Öt Lovassal!

A beszélgetésen elhangzott további érdekes szakmai tanácsokért tekintsd meg a teljes videót:

Szerző: Illés József
ügyvezető partner
illes.jozsef@idbc.hu