AI a munkaerőpiacon

Jelöltekről és munkáltatókról a Fel vagy véve! adásában

A mesterséges intelligencia (AI) forradalmasítja a munka világát, és új lehetőségeket nyit meg mind a munkavállalók, mind a vállalatok számára. Villarroel Hektor, az ImprovAI Consulting Mesterséges Intelligencia tanácsadó cég vezetője, a Fel vagy véve! podcast hamarosan megjelenő, 49. adásában beszélt az AI munkaerőpiacon betöltött szerepéről, és arról, hogy vajon ténylegesen elveszi-e az AI a munkánkat.

  1. A fejlesztők és az AI:

    A fejlesztők és valójában minden irodai munkakör számára az AI előbb utóbb egyre inkább elvárttá, nem csak megtűrt technológiává válik. A kevés tapasztalattal és szaktudással rendelkező junior munkavállalók az AI segítségével közelebb kerülhetnek a szenior szintű tudáshoz, míg a szenior szakemberek új területeken is képesek lehetnek nagyobb rálátásra szert tenni az AI támogatásával.

  2. Álláskeresők és az AI:

    Az álláskeresők az AI-t használhatják állások keresésére és szűrésére, valamint az interjúhelyzetek szimulálására, míg a legalapvetőbb felhasználási lehetőség az önéletrajzok feljavítása. Az AI által generált „egyen önéletrajzok” jelenleg hátrányt jelenthetnek, ha kiderül, hogy gépi segítséggel készültek, így fontos elvárás, hogy csak a valóságnak megfelelő információk szerepeljenek a végső dokumentumban. Az AI bevonása az önéletrajz-készítésbe felveti a kérdést, hogy vajon a jelölt valóban rendelkezik-e azokkal a készségekkel, amelyeket az AI választott ki számára, a jelölt képességekről minden jelöltnek bizonyítékot kell adnia legkésőbb a munka során.

3. A munkaerőpiac átalakulása:

Hektor szerint a munkaerőpiac átalakulása elkerülhetetlen, és az AI szerepe ebben kulcsfontosságú. A munkaerőpiacnak alkalmazkodnia kell az AI által hozott változásokhoz, és a munkavállalóknak is fejleszteniük kell magukat, hogy lépést tudjanak tartani – mostanra már nem engedhető meg az a luxus, hogy valaki ne foglalkozzon tudatosan a kérdéssel és a lehetőségekkel, és ne képezze magát e téren

4. A vállalati oldal felkészülése:

A vállalatoknak fel kell készülniük az AI integrálására, és tudatosan kell használniuk azt a jelöltek kiválasztásában és a munkafolyamatokban. Az AI használata megkülönböztetheti a tudatos jelölteket és előnyt jelenthet a versenyképes munkaerőpiacon. Emellett fontos a tiltás helyett a munkahelyi folyamatokban való alkalmazási lehetőségek megtalálása, illetve az ezt a folyamatot célzó ösztönző, támogató légkör kialakítása.

5. Kulcsfontosságú gondolatok:

  • Az AI nem helyettesíti az emberi intuíciót, különösen a HR területén, ahol ez a készség kiemelten fontos.
  • A munkavállalóknak és a vállalatoknak egyaránt alkalmazkodniuk kell az AI által hozott változásokhoz.
  • A munkavállalók fejlődése és az új készségek elsajátítása elengedhetetlen a munkaerőpiac változásaihoz való alkalmazkodásban.
  • A vállalatvezetők tudatos és folyamatos ismeretszerzése kulcsfontosságú az AI térnyerése által kikényszerített változásokkal kapcsolatos felelős vezetői döntéshozatalhoz.

A mesterséges intelligencia tehát nem ellenség, hanem eszköz, amely új lehetőségeket nyit meg a munkaerőpiacon. A jövő munkavállalóinak és vállalatainak egyaránt fel kell ismerniük és ki kell használniuk az AI által kínált előnyöket, ehhez nyitottságra és folyamatos információszerzésre van szükség

Hallgass bele a Fel vagy véve! podcast legújabb, hamarosan megjelenő 49. adásába, ahol Villarroel Hektor AI szakértővel beszélgetünk. Fedezd fel, hogyan változtatja meg a mesterséges intelligencia a munkaerőpiacot, és milyen új utakat nyit meg a karrier-, és cégépítésben.

2024. március 13.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu