Állásinterjú introvertáltként:

Hogyan mutasd meg az erősségeid?

Az álláskeresés mindenkinek fárasztó folyamat, hiszen folyamatosan bizonyítanod kell a képességeid olyanok előtt, akikkel még sosem találkoztál. Ez bizony hatalmas energiabefektetés, főleg, ha a teljes állásod mellett vállalkozol pályázni más cégekhez. Az extra szociális teher introvertáltként pedig még inkább fárasztó, hiszen a magadban lévő erősségeket, tapasztalatokat, képességeket kell feltűnően és előnyösen, pozícióra szabva prezentálnod, ami elképzelhető, hogy kényelmetlen számodra.

Korábbi cikkeinkben összefoglaltuk, hogyan készülj fel az állásinterjúdra, illetve mik azok a legnagyobb hibák, amiket kerülj el a jelentkezések során, majd összegyűjtöttünk öt stratégiát, amelyek segítenek fókuszálni és kihozni a legtöbbet az állásinterjúkból, hogy te lehess az a jelölt, akire minden munkaadó vágyik. Mostani cikkünkben arra fókuszálunk, mit tehetsz introvertáltként az állásinterjúd sikerének érdekében.

A világ népességének közel felét becsülik introvertáltnak, bár Daniel Feiler and Adam Kleinbaum tanulmánya szerint több extrovertáltat érzékelünk, mint amennyi valójában jelen van a környezetünkben, egyszerűen fogalmazva azért, mert feltűnőbbek a szociális interakciók során. Azt is tudjuk, hogy az introvertált-extrovertált skálán ambivertáltak is vannak, akik helyzettől függően fognak különböző szituációkhoz viszonyulni.

Az viszont egészen biztos, hogy teljesen érthető állásinterjúkor a feszengésed, a következőkben pedig összeszedtünk pár tanácsot, amikkel könnyedebben átlendülhetsz a kihívásnak tűnő akadályokon:

  1. Készíts interjúperszónát (de ne is hazudj!):

A felkészülés kulcsfontosságú, de az introvertált emberek számára ez túlmutat a válaszok bemagolásán. Nézz utána a vállalati kultúrának. Fejlődésben lévő és csoportmunkán alapszik, vagy inkább koncentrált és részletorientált? A környezet megértése lehetővé teszi, hogy az interjún alkalmazott megközelítést úgy alakítsd ki, hogy kiemeld, az erősségeid hogyan illeszkednek az igényeikhez.

  1. Figyeld meg az interjúztatódat:

Az introvertáltak természetes megfigyelők. Használd ki ezt az erősséget az előnyödre! Fordíts nagyobb figyelmet az interjúztató testbeszédére és a beszélgetés közbeni jelzésekre. Ez segíteni fog abban, hogy ráhangolódj az igényeire, és a válaszait ennek megfelelően alakítsd ki. Tegyél fel releváns kérdéseket, amelyek bizonyítják elemzői készségét és valódi érdeklődését a szerepkör és a vállalat megértése iránt.

  1. Minőség a mennyiség helyett:

Használd ki a szünet erejét: Ne érezz nyomást, hogy minden csendet fecsegéssel tölts ki. Az introvertált emberek kiválóan értenek az aktív hallgatáshoz és a tömör, lényegre törő válaszok megfogalmazásához. Szánj időt gondolataid megfogalmazására, és hagyd, hogy szavainak súlya legyen. Egy átgondolt szünet sokkal hatásosabb, mint az ideges fecsegés.

  1. Vezesd végig az interjúztatót a gondolatmeneteden

Önreflektív emberekként az introvertáltaknak néha nehézséget okozhat, hogy gondolatmenetüket közöljék az interjúztatókkal. Ez akkor válhat problémává, amikor a toborzók és a felvételi menedzserek tudni akarják, hogyan viselkedett egy adott munkahelyi helyzetben, vagy hogyan reagálna hipotetikusan jövőbeli helyzetekben. Gondolatmenetének hatékony kommunikálása az interjúztató felé valahogy így hangozhat:

  • „Az első lépés, amit megtennék…”

  • „Ez azért lenne előnyös, mert…”

  • „A következő feladat az lenne, hogy…”

  1. Maradj pozitív

Az interjú során összpontosíts az elért eredményeidre és pozitív tulajdonságaidra. Ha az interjúztató egy negatív dologról kérdez, mindenképpen oszd meg a helyzet pozitívumait is, például azt, hogy mit tanultál a tapasztalatból, és hogyan tett ez téged jobb munkavállalóvá. Amikor kiemeled azokat a személyes tulajdonságokat, amelyek alkalmassá tesznek a pozíció betöltésére, bedobhatod többek között, hogy:

  • jó hallgatóság,
  • részletorientált,
  • kiváló problémamegoldó,
  • hatékony, független dolgozó,
  • jó csapatjátékos,
  • kreatív,
  • és analitikus vagy.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az álláskereséshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertippekért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az álláskeresés, interjúzás folyamata. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!

2024. április 23.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu