Válts fókuszt: 5 azonnali tipp állásinterjúra

Az állásinterjúk gyakran stresszesek és kiszámíthatatlanok lehetnek, de a megfelelő előkészülettel és hozzáállással te magad irányíthatod a beszélgetést, és kiemelkedhetsz a többi jelentkező közül. A mai munkaerőpiacon kevesebb a nyitott pozíció és nagyobb a tömeges jelentkezések száma, ezért a kiválasztási folyamatban a legapróbb részletek is számítanak. Korábbi cikkeinkben összefoglaltuk, hogyan készülj fel az állásinterjúdra, illetve mik azok a legnagyobb hibák, amiket kerülj el a jelentkezések során. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk öt stratégiát, amelyek segítenek fókuszálni és kihozni a legtöbbet az állásinterjúkból, hogy te lehess az a jelölt, akire minden munkaadó vágyik.

Íme 5 tipp, hogy maximalizáld az esélyeid még az állásinterjú fázisában:

  1. Az aktív hallgatás a kulcs: Figyelj oda az interjúztató kérdéseire. Ne kezdj figyelmetlenül bele az előre begyakorolt válaszokba, mert előfordulhat, hogy így nem azt mondod, amit várnak tőled. Szánj egy pillanatot arra, hogy értelmezd a kérdést, és a válaszod úgy alakítsd ki, hogy az közvetlenül arra válaszoljon, amit kérdeztek.
  2. Szükség esetén tisztázd a kérdéseket: Ne félj pontosítást kérni! Egy egyszerű „Elmondanád, hogy mire gondolsz pontosan?” azt mutatja, hogy elkötelezett vagy, és a lehető legjobb választ szeretnéd adni.
  1. Emeld ki az eredményeid a STAR-módszerrel: Amikor a tapasztalataidról beszélsz, válaszaidat a STAR-módszerrel strukturáld: Szituáció, feladat, cselekvés, eredmény. Röviden írd le a helyzetet, a konkrét feladatot, amellyel szembesültél, a megtett lépéseket és az elért pozitív eredményeket. Ez bemutatja a problémamegoldó képességed és számszerűsíti a hatást.
  2. Fordíts a kockán – Tegyél fel releváns kérdéseket: Tégy fel néhány átgondolt kérdést a pozícióval, a csapattal vagy a vállalati kultúrával kapcsolatban. Ezzel bizonyítod őszinte érdeklődésed és kezdeményezőkészséged.
  3. Erős befejezés – Ismételd meg az hozzáadott értéked: Az interjú végén foglald össze a legfontosabb erősségeid, és azt, hogy ezek hogyan illeszkednek a pozícióhoz. Ismételd meg röviden, hogy mennyire lelkesedsz a lehetőségért.

Bónusz tipp: Légy önmagad! Hagyd, hogy a személyiséged megmutatkozzon. Az interjúztatók látni akarják, hogy ki vagy az önéletrajzodon túl.

Az állásinterjúk próbatételeknek tűnhetnek, de egyben lehetőségek is arra, hogy megmutasd, milyen értéket teszel az asztalra. A fent említett tippekkel nem csak felkészültebbnek tűnhetsz, hanem képes leszel arra is, hogy valódi kapcsolatot alakíts ki az interjúztatóval, ami növeli az esélyeidet a sikerre. Ne feledd, az interjú nem csak arról szól, hogy te mit tudsz nyújtani, hanem arról is, hogy te magad is megismerd a leendő munkahelyedet. Légy bátor, légy önmagad, és használd ezeket a tippeket, hogy a legjobb benyomást keltsd.

Ha további karriertanácsokra van szükséged, látogass el az IDBC karriertanácsok blogjára, ahol számos hasznos cikket találhatsz a munkakeresés és a személyes fejlődés témakörében. Ha pedig szeretnél naprakész maradni a legfrissebb hírekkel és trendekkel, iratkozz fel hírlevelünkre a LinkedInen, ahol rendszeresen megosztjuk a legújabb karriertippeket és piaci információkat. További álláslehetőségek kiaknázása érdekében pedig vedd fel kapcsolatot önéletrajzod elküldésével a cv@idbc.hu email címre, hogy szakértő toborzóink személyre szabott, díjmentes segítséget tudjanak nyújtani neked. Tedd meg az első lépéseket egy sikeres karrier felé!

2024. április 16.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu