10 dolog, ami miatt megítélsz egy jelöltet

(pedig nem kéne)

A toborzás rohanó világában az első benyomás számít. Sok toborzó számára a jelölt önéletrajza az első kapcsolatfelvételi pont, és a döntés másodpercek alatt megszülethet. Bár a jól strukturált és világos CV fontos, mi az IDBC-nél úgy gondoljuk, hogy a jelölt potenciálja messze túlmutat a felsoroláson és a formázáson.

Íme 10 dolog, ami alapján recruiterként, HR szakemberként vagy szakmai vezetőként megítélhetsz egy álláskeresőt anélkül, hogy mélyebb ismerettel rendelkeznél róla:

1. Foglalkoztatási hézagok: A foglalkoztatási szünet nem feltétlenül jelenti a potenciál hiányát. A jelöltek utazásra, idősgondozásra, személyes fejlődésre, például szabadúszó projektek vagy online tanfolyamok elvégzésére is tarthattak szünetet bejelentett munkaviszonyukban. Ezek a tapasztalatok értékes készségeket és perspektívákat nyújthatnak. Ahelyett, hogy negatív okot feltételeznél a kimaradt időszakra, használd az interjút arra, hogy jobban megértsd a jelölt útját.

2. Gyakori munkahelyváltás: A jobhopping néha felhúzza a szemöldököket, de nem mindig árulja el a teljes történetet. Lehet, hogy a jelölt új kihívásokat, növekedési lehetőségeket vagy a vállalati kultúrához jobban illeszkedő munkahelyet keresett. Az interjú során kérdezz rá a munkahelyváltások okaira. Lehet, hogy egy rendkívül alkalmazkodóképes és motivált, szakmailag inspiráló új kollégát fedezhetsz fel.

3. Szokatlan karrierút: Nem mindenki követi a lineáris karrierpályát. A pozícióhoz látszólag nem kapcsolódó tapasztalattal rendelkező jelölt friss perspektívát és egyedi készségeket hozhat. Koncentrálj az releváns készségekre és a tanulásra való hajlandóságra. Néha a legváratlanabb háttér vezethet innovációhoz és sikerhez.

4. Open to Work: Nem kétségbeesés, hanem lehetőség: Az „Open To Work” státuszt gyakran félreérthetően a kétségbeesés jeleként értelmezik, ami automatikus elutasításhoz vezet. Fontos azonban figyelembe venni az e státusz mögött meghúzódó okokat. Lehet, hogy a jelölt új kihívást keres, a képességeihez és értékeihez jobban illeszkedő munkahelyet, vagy lehetőséget, hogy hozzájáruljon egy olyan vállalathoz, amely összhangban van a céljaival. Ez azt is jelezheti, hogy projekt alapon dolgozik, és így tartja aktívan szakmai közösségét. Az interjú során nézd meg a jelölt motivációit és karrierterveinek alakulását. Lehet, hogy olyan valakit találsz, aki rendkívül motivált, proaktív és izgatott, hogy csatlakozhat a csapathoz.

6. Fizetési előzmények: A jelölt korábbi fizetése nem feltétlenül tükrözi a valódi piaci értékét. Ennek okai lehetnek olyan tényezők, amelyekre nincs ráhatása, mint például az, hogy alacsonyabb fizetésű régióban dolgozott, vagy alulfizetett volt egy korábbi vállalatnál. Koncentrálj arra az értékre, amit a jelölt a szervezet számára nyújtani tud, és tárgyalj a képességei és tapasztalatai alapján méltányos fizetésről.

7. Iskolai háttér: Míg bizonyos munkakörök betöltéséhez egy bizonyos diploma követelmény lehet, egy más diplomával rendelkező jelölt is rendelkezhet a szükséges készségekkel, és gyorsan tanulhat. Keresd az átvihető készségeket és a tanulási hajlandóságot.

8. Életkor: A korosztályi megkülönböztetés valós probléma a munkaerő-felvétel során. A jelölt életkora nem feltétlenül tükrözi a készségeit, tapasztalatát vagy lendületét. Vedd figyelembe, hogy életkortól függetlenül milyen értéket tudnak nyújtani.

9. A motivációs levél hiánya: A mai digitális korban egyes álláskeresők inkább kihagyják a kísérőlevelet, ha ez nem kötelező a jelentkezésnél. Ettől még lehet, hogy ugyanolyan magasan képzettek. Figyelj inkább magára az önéletrajz tartalmára, és a tapasztalatuk és képességeik alapján értékeld, hogy megfelelnek-e a szerepkörnek.

10. Régi email cím: Előfordulhat, hogy a jelöltek olyan e-mail címeket adnak meg, amelyeket már régóta használnak, és ezek a címek a mai szabványok szerint furcsának vagy viccesnek tűnhetnek (pl. „cutiepie333@email.com”). Ez nem vethet rossz fényt a szakmaiságukra. Koncentrálj az interjú során a kommunikációs készségeikre, és arra, hogy milyen szakmai háttérrel rendelkeznek, és hogyan illeszkednének a cég kultúrájába.

Ne feledd: Az önéletrajz egy pillanatfelvétel, nem a teljes kép. Használd tehát azt a beszélgetés ugródeszkájaként, és az interjú során mélyedj el a részletekben. Az IDBC-nél hiszünk a befogadás kultúrájának előmozdításában és a hagyományos úton túlmutató lehetőségek felismerésében.

Ha szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni, kövesd blogunkat a legfrissebb hírekért és trendekért, és vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt fedezzük fel, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában. Az IDBC-nél támogatunk a toborzás minden lépésében.

2024. április 24.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu