Mi az a talent pool és hogyan segíti a toborzást?

Az építkezés, a tudatos előregondolkodás ékes példája az a cég, ahol jól karbantartott talent pool áll rendelkezésre, így az egész toborzási folyamat lépéselőnyből indul. Mi ez és hogyan kell használni? Ha érdekel, hol kap helyet és szerepet a toborzási folyamatban olvasd, el korábbi cikkünket a témában.

Mit jelent a talent pool?

A talent pool egy olyan eszköz, ami a toborzóügynökségeknél napi használatban van – nálunk ez azt jelenti, hogy aktív kapcsolatot tartunk minden munkavállalóval, aki jelentkezett hozzánk – tisztában vagyunk karrierjük aktuális helyzetével és be tudjuk őket kategorizálni a legfontosabb jellegzetességeik alapján.

Minden cég számára csak javasolni tudjuk, hogy ezzel a módszerrel könnyebbítse a saját dolgát a megfelelő kollégák megszerzésében. Az alábbiakban áttekintjük, mi ez és hogyan érdemes csinálni.

A Talent Pool definíciója

A Talent Pool egy olyan adatbázist jelent, ahol a toborzók és a HR-menedzserek a jelölteket tárolják. A modern toborzás területén a talent pool-ok, avagy tehetség-adatbázisok a különleges készségekkel, tapasztalatokkal és képesítésekkel rendelkező potenciális jelöltek stratégiai tartalékát jelentik. A hagyományos felvételi módszer jellemzően az azonnali igényekre reagálva indított aktív keresés. A talent pool építés ezt kiválóan kiegészíti, mint a munkaerő-tervezés proaktív, előre tervező módszere.

A „tehetség-adatbázisokba” az adatok több forrásból érkezhetnek:

  1. korábbi jelentkezők
  2. kollégák által adott pozícióra ajánlott jelöltek
  3. ezüstérmesek” – kiemelt, utolsó körig jutott, majd végül nem választott jelöltek
  4. inbound jelöltek: akik önként, saját szándékból jelentkeznek a talent poolba, nem feltétlenül konkrét állásra

Külön megjelenhetnek az aktív álláskeresők és a passzív jelöltek is, akik éppen nem keresnek aktívan új lehetőségeket, de a szervezetnek nagy szüksége lenne a szakértelmükre.

A talent poolnak lehet belső része, amely a jelenlegi, növekedési potenciállal rendelkező alkalmazottakból áll, illetve külső, amelyek az iparágon belüli vagy kapcsolódó ágazatokban dolgozó, értékes szakemberekből állnak. 

Miért érdemes Talent Poolt építeni? 

A toborzás egy olyan tevékenység, amely a tágabb értelemben vett HR-folyamatoknak egy állandó része. Ha a meglévő munkaerő „menedzselését” kivesszük a HR-feladatok közül (persze tudjuk, hogy a valóságban a cég munkaerőpiaci vonzerejét a meglévő munkaerő kezelésének módja és színvonala nagy mértékben befolyásolja, ezzel most nem számolunk), akkor a megmaradt feladatok nagy része az új munkaerő megszólítása, elérése, kiválasztása és csatlakozásra bírása körül forog. Ezt a toborzói feladatkört tekinthetjük egy külön aliparágnak, amellyel minden vállalatcsoport érdemben foglalkozik, és amelynek vannak ügynökségi specialistái. Ez az „iparág” ma jelentős változásokon megy keresztül. Ha egy vezetői kör egy igazán jól teljesítő csapatot akar építeni és fenntartani, akkor elmondható, hogy merőben új kihívások állnak előtte, mint például:

  • a közép-európai vállalatvezetők és HR-specialisták 79 %-a szerint fontos, hogy a cégek növeljék az alkalmazottak „cselekvőképességét”, vagyis jobban összehangolják a készségekkel és képességekkel a feladatköröket
  • mindössze 16 % gondolja, hogy a cége „teljes mértékben” készen áll az ehhez szükséges változásokra
  • a legfontosabb nehézséget ebben az állapotban a bizonytalan gazdasági környezet jelenti számukra
  • a konkrét képességek felértékelődése a tapasztalathoz képest általános trend
  • ez megjelenik a toborzási módszertan változásaiban
  • a jelöltelvárások mozgásban vannak, fontosabbá válik a teljesítmény objektív mérése és a rendszeres visszacsatolás, mert ezek elősegíthetik a gyorsabb előmenetelt
  • a munkavállalók már nem „betölteni” akarnak egy pozíciót, hanem lehetőség szerint kiválóan teljesíteni és így tenni szert jobb kompenzációra és lehetőségekre
  • munkavállalói elvárás a diverzitás a munkahelyen (DEIB-célok), környezeti és szociális felelősségvállalás (ESG-célok) a munkahely működését tekintve
  • precedens nélküli rugalmassági szintek a munkavégzés helyét, idejét és módját illetően

Ha a legjobb jelöltek megszerzése a cél, mindez csak a kiindulópont csupán, és a helyzet még messze nem stabil, hiszen az iparági átalakulás továbbra is dübörög. A technológiai és globális gazdasági körülmények pedig mostanában évről évre szolgálnak újabb meglepetésekkel.

A talent pool előnyei

A jól menedzselt szakember-adatbázis jól egészíti ki az aktív toborzási folyamatokat, segít megalapozottabban dönteni így javítja a felvétel sikerességét. Az IT szakemberek igényeiről, jelölti tendenciákról, illetve az adatbázisok ebben betöltött szerepéről Fel vagy véve! Podcastunk 42. részében beszélgettünk.

Minden új keresésnél segítség, ha már van egy előre leválogatott, ellenőrzött állomány, ez gyorsítja a keresést, mert a legnagyobb potenciállal rendelkező jelöltekre lehet fókuszálni először.

Hatékonyságot növel, így sok olyan előnyt ad, amelyeket említeni szoktunk az egyéb toborzási taktikák, stratégiai megoldások esetén, mint amilyen a kompetencia-alapú keresés, a kiforrott employee experience program, vagy az automatizált, intelligens szoftverek alkalmazása. 

Lerövidül a sikeres felvételhez szükséges idő, ezáltal csökkennek a költségek – megnő az esélye annak, hogy hirdetési kampányra nem is lesz szükség. Az alkalmasabb jelölt átlagosan hosszabb ideig marad és elégedettebb a munkájával.

A talent poolt tudatosan lehet úgy alakítani, hogy értékrendben, cégkultúrában és a cég fejlődési irányaihoz legjobban illeszkedő tehetségekre fókuszáljon, így megalapozza a jövőben a sikeres kereséseket kulcspozíciókra.

Egy jó adatbázis pedig természetesen kiválóan erősíti a rezilienciát, mert könnyebbé válik a a cég életében beálló változások lekövetése a toborzás oldalán.

A talent pool lehet a stratégiai tartalék

A talent pool lehet a „stratégiai aranytartalék”, ami a toborzási és megtartási erőfeszítéseket, az esetleges leépítéseket stabilizálja, kiszámíthatóbbá teszi, kiegyensúlyozza, és összességében javítja a cég „pozícióit” a munkaerőpiacon.

Ezzel gyorsan reagálhatnak a munkaerő-felvételi igényekre, egyszerűsíthetik a felvételi folyamatot, és fenntartható, képzett jelöltekből álló hálózatot hozhatnak létre. A talent pool lényegében dinamikus erőforrásként szolgál, amely a toborzási folyamatot a szervezet hosszú távú céljaihoz és változó igényeihez igazítja. Így hatékonyabbá válik a hétköznapi toborzás, de a különleges tehetségek, új üzletágvezetők „levadászása” is kap egy stratégiai mélységet.

A cikk betekintést adott a talent pool-ok jellegzetességeiből, lehetséges hasznából. Mérettől függetlenül minden vállalat, vállalkozás találhat itt olyan gondolatot, amit érdemes lehet beépíteni a napi gyakorlatba, ha viszont nincs rá erőforrásod, kapacitásod, mi akkor is segítünk, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy kihasználhasd 20000 fős szakértői adatbázisunkat. Ha szeretnél többet megtudni, kövess minket, hiszen a későbbiekben további szakmai praktikákat fogunk megosztani a témában.

2024. január 18.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu