Toborzási Taktikák I.

Hogyan kerüld el a leggyakoribb toborzói baklövéseket?

Szeretnél sikeresen toborozni, de nem tudod, hogyan állj neki? Mi segítünk! Megmutatjuk, milyen csapdákba eshetsz bele, és hogyan lépj ki belőlük. Azt is megtudhatod, melyek azok a feladatok, amelyeket érdemes kiszervezned a toborzásban jártas szakértőknek.

Nem állítjuk, hogy minden cégnek szüksége van külső segítségre a toborzásban, bár valamilyen segítség szinte minden cég előnyére válhat, legyen szó egy rövidebb szakmai tanácsadásról, vagy akár egy nagy kapacitásbővítésről. Mi ennek a skálának minden lépésénél ott tudunk lenni, a hírlevelünkre feliratkozók például most egy 25 oldalas, esettanulmánnyal kiegészített szakmai útmutatót kapnak arról, hogyan lehet a lehető leghatékonyabban és sikeresen álláshirdetéseket készíteni, platformra szabni és elemezni, illetve az itt említett hibákat elkerülni.

Azonban nem minden adható át egy kiadványban, személyre és adott cégre szabott tanácsadásért a legkisebb vállalkozástól a legnagyobb vállalatokig, minden szervezet számára hasznos tud lenni egy díjmentes konzultáció. Ott hamar kiderül, hogy milyen eszközök a leghatékonyabbak az adott cég számára, hogyan lehet optimalizálni a toborzási folyamataikat.

Ezzel együtt első körben persze a meglévő gyakorlatokat érdemes átvilágítani. 

 

IDBC INSIGHTS – A CIKK LEGFONTOSABB ÁLLÍTÁSAI

ALAPHIBÁK ÉS VESZÉLYEK:

– sokat lehet veszíteni korszerűtlenül szerkesztett pozícióleírással

– csupán alkalmi Employer Branding tevékenységgel,

– ha a túl hosszú toborzási folyamat extra költségkockázatokkal jár

A RECRUITING ÜGYNÖKSÉG HOZZÁADOTT ÉRTÉKEI:

– specializált, az adott pozícióra vonatkozó szaktudás

költségek megtakarítása (digitális költségek, hirdetéselhelyezés)

konzultatív együttműködés (a pozíció kialakításában, a munkakör definiálásában és betöltésének folyamatában)

toborzási hibák és megoldások

Mikor érdemes inkább ügynökségre bízni a feladatot?

Sokak fejében az van, hogy a toborzóügynökség egy lehetőség a feladat „kiszervezésére”. 

Valójában ebben az együttműködésben a tanácsadói szerepkör az igazán fontos érték. Kollégáink a pozíció elnevezésében, a szerepkör tisztázásában is tudnak segíteni. Specializált digitális eszközök állnak rendelkezésükre, ismerik a trendeket, csak ezzel foglalkoznak, ezért az általuk végzett munka hozzáadott értékekkel is bír. A szervezet és a szerepkör sajátos igényei alapján döntenek a legmegfelelőbb megoldásokról, és felmérik, hogy a cég számára előnyösebb-e a teljes állás vagy a contracting.

A toborzásban alkalmazott módszertanaink precízek és hatékonyak, így jobban felismerjük azokat a jelölteket, akik tökéletesen passzolnak a vállalathoz és a pozícióhoz, ez pedig:

> csökkenti a fluktuációt,

> redukálja a HR-erőforrások terheltségét,

> költségmegtakarítást eredményez, mivel így a szoftver-előfizetések, a hirdetések, a portálokon megjelenés költsége alacsonyabb,

> továbbá az ügynökség garanciát vállal a sikerre, amivel mitigálni lehet a „félretoborzás” kockázatait.

Az ügynökségnek más téren is van egyedi és behozhatatlan előnye: a diverz piaci információkhoz való hozzáférés. Mivel sok céggel és sok jelölttel dolgozunk, ezért árnyaltabb képet tudunk alkotni a piaci trendekről, a szektorban jelenleg releváns bérekről és kompenzációs csomagokról, illetve követni tudjuk a jelöltek igényeinek változásait. Ezeket az infókat a toborzószakértők megosztják egymással és egymás munkáját erősítik. Egy vállalati HR-osztályon nem elérhető ilyen léptékű „hírszerzés”.

Milyen területeken lehet kifejezetten hasznos a toborzás kiszervezése?

Az IDBC toborzói szolgáltatása kezdetben az IT területre koncentrált, majd onnan bővült ki más területekre, toborzóink így kiépített kapcsolati rendszerrel és digitális tudással rendelkeznek. Az IT-toborzás legfrissebb tapasztalatait három részes cikksorozatban osztottuk meg:

Sikerre kódolva – így találd meg a legjobb IT-szakembereket!

Sikerre kódolva – így szerződtesd a legjobb IT-szakembereket! 

Sikerre kódolva – így tartsd meg hosszú távon a legjobb IT-szakembereket!

Az IT-szektor egyik kulcsszereplői a PM-ek, toborzásuk pedig szintén speciális szaktudást igényel. Hegedüs Kristóf, aki az MKB és a Bankholding projektmenedzsment irodáit vezette, nálunk a terület motorja. Mint Head of Project Management & Business Analysis Business, egyik fő feladata, hogy szakmailag támogassa ügyfélprojekten dolgozó munkatársainkat.  

Ezenkívül természetesen napi szinten kiveszi a részét a toborzók segítéséből. Szakértelméből minden olyan ügyfelünk profitál, aki PM-feladatok ellátására keres szakembert. Kristóf ‘Bulletproof’ címen saját podcastet is vezet, amelyben a projektmenedzserek izgalmas és kalandos életéről, az ezzel járó kihívásokról és a szükséges kompetenciákról mesél egy teljesen új és friss szemszögből vidáman, optimistán, humorral fűszerezve.

Egy harmadik terület, amire külön fókuszálunk, nem egy szakma, hanem inkább felelősségi kör: a vezetői toborzás. Ebben az esetben a pozíciók speciális jellege, illetve nehezen betölthetősége és jelentős felelőssége miatt érdemes kiszervezni a toborzást, hiszen egészen más szakértelmeket és módszereket követel meg, mint a toborzás többi része. 

Összességében elmondható, hogy minden olyan esetben érdemes együttműködő félként bevonni egy ügynökséget, amikor proaktív jelöltkeresésre van szükség. 

Milyen együttműködési formák vannak?

Az együttműködés formája, mértéke sokféle lehet, de alapvetően egy skálaként érdemes gondolni rá:

– megbízás bizonyos speciális pozíciók betöltésére

– tágabb együttműködés hirdetéskezeléssel, akár olyan pozíciókra is, ahol a keresés nem igényel sourcing kapacitást

RPO: az IDBC biztosít kihelyezett toborzó-szakembert, aki átmenetileg munkatársként erősíti az ügyfélcég HR-csapatát

Azoknál az álláslehetőségeknél kisebb a toborzók által biztosított érték aránya, ahol:

> a pozíció betöltetlensége alacsony kockázatot jelent a cég számára

> sok jelöltből lehet válogatni

> generikus, könnyen betölthető a munkakör

> a soft skilleknek és a céges kultúrához való illeszkedésnek a szerepe marginális

> a munkavégzés helyét illetően optimálisak a feltételek (azaz full remote, vagy budapesti a lokáció és hibrid a munkarend)

Ezek felmérésében is tudunk segíteni! Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy díjmentesen igénybe vedd szakértői konzultációnkat! Ha pedig mindennapi munkavégzésedben keresel inspirációt, esetleg kikapcsolódnál egy kis irodai humorral, kövess minket közösségi média felületeinken!

2023. november 9.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu