Toborzási Taktikák III.

Honnan tudhatod, hogy ügynökségre van szükséged?

Toborzási Taktikák sorozatunkból már megtudhattuk, milyen toborzási hibákat követhetnek el a cégek, valamint, hogy a félretoborzásnak milyen nagyon is kézzelfogható, monetáris vonzatai vannak. Cikksorozatunk harmadik részében feltárjuk, hogy mindezek tudatában milyen olyan esetek állhatnak fenn egy cég életében, amikor hasznos, szakértői segítséget tud számukra nyújtani egy toborzó ügynökséggel való közös munka.

A toborzás egy fontos és kihívásokkal teli folyamat, amely nagyban befolyásolja egy cég sikerét. A megfelelő munkaerő megtalálása nem mindig egyszerű, és sok tényezőtől függ, hogy mikor érdemes egy cégnek toborzó ügynökséget igénybe vennie. Ebben a cikkben bemutatjuk az IDBC szolgáltatásait, és azt, hogy milyen helyzetekben lehetnek hasznosak a cégek számára. A különböző helyzetek között természetesen lehet átjárás, és egyéni kontrukciók kialakítására is van lehetőség.

IDBC kollégák

Elakadtál az álláshirdetések sűrűjében

Egy HR-es vagy szakmai vezető számos kihívással találkozhat álláshirdetés feladása előtt és alatt, amelyek megnehezíthetik a megfelelő jelöltek megtalálását és kiválasztását. Pontosan meg kell határozni a munkaköri leírást, a bérsávot, pozíció nevét, kezelni és elemezni kell a hirdetési analitikát még a kiválasztás előtt. Ezek mind többletet jelenthetnek belsős kapacitásigényben, a meglévő munkavállalók jólétére pedig esetleg kevesebb figyelem jut. Velünk könnyen, gyorsan és egyszerűen tudsz dolgozni: álláshirdetési csomagunk leveszi a válladról a terhet. A teljeskörű tanácsadás mellett megjelenést, elemzést, előszűrést is biztosítunk az igényeid szerint.

Egyszeri megkereséstől a rendszeresig

Talán a legismertebb és leginkább multifunkcionális szolgáltatás a munkaerő-közvetítés, amely egy egyszerű és gyors megoldást jelent. Az IDBC szakértői felmérik a cég igényeit, kiválasztják, előszűrik és interjúztatják a legjobb jelölteket, mielőtt elküldik őket az ügyfélhez interjúra. Így a cégnek csak a jelöltekkel kell foglalkoznia, és nem kell vesződnie a toborzási folyamat részleteivel. Ez akkor is hasznos, ha olyan speciális pozícióra keresünk szakembert, amiből hiány van a piacon. Ilyenkor a cégnek nem elég a hagyományos toborzási csatornákat használnia, hanem olyan módszereket kell alkalmaznia, amelyekkel elérheti a rejtett vagy passzív jelölteket is. Nálunk több, mint 20 000 szakemberből álló jelölti adatbázis elérhető, amelynek segítségével gyorsan és könnyedén tudunk jelölteket állítani. Ha többet szeretnél megtudni erről a szolgáltatásról, olvasd el cikkünket az előszűrés folyamatáról, hogy máris képbe kerülj a munkamódszereinkkel.

Azonnali nagymértékű kapacitásnövelés

Az egyik ilyen helyzet, amikor hirtelen nagy kapacitást kell növelni, például új üzletág, új gyáregység vagy folyamatbővítés esetén. Ilyenkor a cégnek gyorsan és hatékonyan kell reagálnia a piaci igényekre, és olyan munkavállalókat találnia, akik megfelelnek az elvárásoknak. Ebben segíthet az IDBC RPO (Recruitment Process Outsourcing) szolgáltatása, amely egy teljes körű és testreszabott megoldást jelent. Szakértőinki átveszik a toborzási folyamat teljes lebonyolítását a cég helyett, és gondoskodnak arról, hogy a munkavégzés zökkenőmentesen mehessen. Így a cégnek csak a munkaerőt kell fizetnie, és nem kell aggódnia a fluktuáció, a betegség, a szabadság vagy a felmondás miatt. Szakmai webinárunkon több nagyvállalat HR szakemberével beszélgettünk az RPO-s tapasztalataikról, amelynek összefoglalója mélyebb betekintést nyújthat a témába.

Vezetői kiválasztás

Akkor is érdemes toborzó ügynökséget igénybe venni, ha vezető pozícióra vagy bizalmas kapcsolattartásra szükséges. Ilyenkor a cégnek nem csak a szakmai, hanem a vezetői és a stratégiai kompetenciákat is figyelembe kell vennie, és olyan jelölteket kell találnia, akik megfelelnek a cég kultúrájának és jövőképének. Ebben segíthet az IDBC executive search szolgáltatása, amely egy exkluzív és professzionális toborzási folyamatot jelent. Recruitereink felkutatják a legjobb vezetőket a piacon, és meggyőzik őket arról, hogy miért érdemes a céghez csatlakozniuk. Így a cég olyan új vezető pozíciójú kollégákat szerezhet, akik nem csupán hard-skilljeik tekintetében, hanem személyiségük, ambícióik és értékrendjük miatt is illeszkednek a vállalati kultúrába, majd hitelesen tudják képviselni azt. Ha többet szeretnél megtudni erről a szolgáltatásról, olvasd el az cikkünket, amelyben a sikeres executive search projekt feltételeit mutatjuk be.

Időszakos projektek, speciális szakemberek

Közepes és nagyvállalatok gyakran időszakosan, projektekben, ráfordítás alapon vennének igénybe külső szakértőket. Ebben segíthet az IT contracting szolgáltatásunk, amely egy magas szintű és specializált toborzási folyamatot jelent. Nincs adminisztratív teher, ezzel időt és pénzt spórolunk az üzletednek: az alvállalkozót érintő adminisztrációs feladatokat, szerződtetést, kifizetést, onboarding-ot és offboarding-ot mi végezzük el. Ebben az esetben az IDBC több, mint 150 saját, a területén legkompetensebb szakembereit tudja azonnal mozgósítani. Így a cég olyan munkavállalókat szerezhet, akik nem csak a szakmai, hanem a technológiai és a projektmenedzsment illeszkedést is biztosítják. Az IT aktuális munkaerőpiaci trendjeiről Fel vagy véve! Podcastunk 42. Részében beszélgettünk, amiből kiderült, mennyire jelölt-orientált a piac, és milyen kihívások, trendek jelentek meg idén az IT toborzásban. Ha pedig az IT contracting szakmai világa érdekelne, hallgasd meg adásunkat Éles Zsófiával, az IDBC Experts and Developers üzletág vezetőjével.

Ezek a helyzetek csak néhány példát mutatnak arra, hogy mikor éri meg egy cégnek toborzó ügynökséget igénybe vennie. Természetesen minden cégnek egyedi a helyzete, és más-más szempontokat kell figyelembe vennie. Egy dolog azonban biztos: a sikertelen toborzásnak komoly költségei vannak, nem csak anyagi, hanem időbeli, erőforrásbeli és reputációs szempontból is. Mi pedig pont ezeket a felesleges kiadásokat tudjuk számodra megspórolni, ráadásul olyan munkaerőt szerezhetsz, amely hozzájárul a cég növekedéséhez és versenyképességéhez. Ha többet szeretnél megtudni az IDBC szolgáltatásairól, vedd fel velük a kapcsolatot.

Reméljük, hogy ez a cikk hasznos volt, és segített abban, hogy jobban megismerd az IDBC-t, mint egy megbízható és professzionális toborzó ügynökséget. Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és iratkozz fel az IDBC hírlevelére, hogy ne maradj le a legfrissebb munkaerőpiaci trendekről, aktualitásokról és tanácsokról.

2023. december 4.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu