Tóth Norbert – webinár előadó, A DevOps szakértők jelene és jövője

Bemutatjuk az Öt lovas szakmai webinárunk következő előadóját, Tóth Norbertet, az Abesse Szakmai Igazgatóját.
Norbert a Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karán végzett, ott doktorált informatikából. Az Abesse-hez 14 éve, szoftverfejlesztőként csatlakozott.
Az egyedi nagyvállalati szoftverfejlesztési úton szinte minden szerepkört megjárt, a fejlesztési területet 2014 óta vezeti. A fejlesztési és support üzletág összevonása után az egész szakmai vezetés hozzá került. Ekkortól az Abesse-ben fix csapatok jöttek létre és az egyik hívószó az lett, hogy a DevOps (és agilis) működésre építik fel őket.

Mit jelent nálatok a DevOps működés?

TN.: A DevOps kicsit mindenkinek mást jelent, ki hol fogja meg ezt a dolgot.
Az Abesse-ben többek között egyedi nagyvállalati szoftverfejlesztéssel foglalkozunk, ami teljesen testreszabott, tipikusan erősen integrált, tranzakcionális rendszereket jelent, amik beleépülnek a nagyvállalatok a belső rendszerei közé, valamilyen üzleti folyamatot automatizálva.

Szinte mindegyik rendszerünknek van egy support szolgáltatása, van egy SLA-ja. Ezeknek a rendszereknek szinte folyamatosan mennie kell, ha bármilyen hiba, környezeti issue, integrációs probléma, stb. felmerül, akkor azt megadott időn belül meg kell oldani. Nagyvállalati ügyfeleinknek kiemelt fontosságú, hogy az üzletmenet folytonosság folyamatos legyen.

A DevOps egyik fő mozgatórugója ennek a folytonosságnak a fenntartása: a határidők betartása úgy, hogy miközben folyamatosan új funkcionalitást fejlesztünk ezekbe a rendszerekbe, ezzel párhuzamosan folyamatosan biztosítjuk, támogatjuk az éles működést.

Az összes olyan eszköz, fejlesztési módszertan, amit használunk – a kollégák képzése, a csapatok szervezése – mind arra van felépítve, hogy az ügyfeleink számára határidőre, probléma nélkül szállítsunk új funkcionalitást úgy, hogy közben folyamatosan elérhetőek legyenek a támogatott rendszereink.

Ennek különböző síkjai vannak, a munkaszervezés, vagy a technikai szinteken jelentkező megoldások.

Technikai szinten a fejlesztő vagy üzemeltető kollégáknál ezek az automatizált telepítő készletek, a folyamatos build-elés, az olyan automata pipelineok, amik az éles rendszert ki tudják telepíteni, biztosítani a folyamatos tesztelést, minőségbiztosítást, de a felhős világban pl. olyan eszközöket is használunk, ami a teljes futtató infrastruktúrát tudják automatizáltan beállítani, alakítani.

A DevOps koncepció másik fontos lába az a munkaszervezés.
A feladatkiosztást, a határidő vállalásokat vagy az agilis projekteknél a sprintek tervezését úgy kell ütemezni, hogy fel legyünk készülve, ha hiba vagy issue van, akkor maradjon kapacitás arra, hogy azt kijavítsuk. Folyamatos a balanszírozás, hogy azokat a DevOps mentén szervezett csapatokat, akik a fejlesztési és az üzemeltetési tevékenységet is ellátják, mire hangoljuk egy adott időpillanatban.

Ha egy ideje élesben van a rendszer és stabil, kevesebb hiba van, akkor át tudjuk súlyozni a csapatot új funkcionalitás fejlesztésre, de ha közeledik egy nagyobb release, egy nagyobb élesítés, utána kell tartalékot képezni hibajavításra, ki kell adni esetleg javító relase-ket, és ezt össze kell fűzni a többi fejlesztéssel.

Aki csatlakozik a Ti csapatotokhoz, mire számíthat mivel fogadjátok őket?

TN.: Az új kollégákat az Abesse-ben családias, laza légkör fogadja és igyekszünk is így működni.
Ugyanakkor mivel nagyvállalatoknak szállítunk, fontos a minőségi kritérium, a határidőre történő szállítás. Családi a légkör, de az erős szakmai felkészültség elvárás. Jól képzett, szakmailag profi hozzáállással, jó tervezéssel tudunk minőségi projekteket csinálni.

A webináron mi az amit Te is szívesen megtudnál a beszélgető társaktól?

TN.: Arra lennék leginkább kíváncsi, hogy kinek mit jelent a DevOps. Nagy különbségek tudnak lenni  abban, hogy ez alatt ki mit ért pontosan és azt, hogyan implementálja. Az ördög a részletekben van…

A részleteket, és az izgalmas eszmecseréket nézzétek meg velünk a webináron, szeptember 23-án, délelőtt 10 órától.
Ingyenes regisztráció itt:
Elolvasom az összefoglalót!