Vissza

Megfontolt humánerőforrás-tervezés De hogyan?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. május 24.

Olvasási idő: 5 perc

Szakmai tartalmak

Mint korábban is írtuk, egyre több cég dönt úgy, hogy óvatosan tervezi meg a humánerőforrás-szükségletét, és elkerüli a túlzott bővítést vagy leépítést. Ez azt jelenti, hogy az erősen fluktuáló tömeges felvételek és elbocsátások váltakozása helyett egy kiegyensúlyozott, stratégiaibb erőforrás-pótlási rendszert építenek ki a cégek. Ugyanezt erősíti a tavalyi bérigény-robbanás, aminek következtében elképzelhető, hogy a felmondó kollégákat már nem pótolják, inkább a megtartásra, és hatékony munkavégzésre helyeződik a hangsúly.  

Korábbi cikkünkben a quiet cutting jelenségét vizsgáltuk, most pedig lehetséges megoldásokat vázolunk fel az óvatos növekedést választó vállalatoknak. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!>

Hogyan tervezhetünk meglévő kollégáinkkal? 

  • Lemorzsolódás-kezelés: A megüresedett pozícióink betöltése előtt mérlegeljük, milyen feladatok elengedhetetlenek az adott pozícióban, és értékeljük újra, vajon valóban a korábbi formában a leghatékonyabb-e ezen funkciók betöltése. Álláshirdetési útmutatónkban részletesen olvashatsz arról, hogyan érdemes meghatározni egy-egy munkakört. 
  • Projektalapú munkaerő-felvétel: Rövid távú projektek esetében megfontolandó, hogy teljes munkaidős alkalmazottak helyett szabadúszókat vagy tanácsadókat alkalmazzunk. Ez például IT területen, ahol nagy a munkaerőhiány, és magasak is a bérigények, kiváló megoldást nyújthat. 
  • Technológia és automatizálás: Nézzük meg azokat az eszközöket és technológiákat, amelyekkel automatizálhatjuk az ismétlődő feladatokat, felszabadítva ezzel a kollégák erőforrásait, hogy a valóban emberi kapacitást igénylő, kreatív, kapcsolattartást igénylő feladatokra tudjanak fókuszálni. 
  • Hosszútávú partneri kapcsolatok: Ahogy meglévő kollégáinkkal, úgy partnereinkkel is érdemes olyan kapcsolatokat kialakítani, amelyek hosszútávon is kiszámítható sikereket fognak eredményezni. Ezt segítheti elő egy olyan recruitment ügynökséggel való együttműködés, akik értik az üzleti helyzeted és egyéni igényeidet. 

A megfontolt tervezés előnyei 

  • Morál megőrzése: Egy komplexen megtervezett, támogató közegben fejleszteni tudjuk a vállalati kultúránkat, így a kollégáink elköteleződését, elégedettségét is növelhetjük. A megtartásra fókuszáló vállalatok így nem csak a költségeiket csökkentik, de felelős munkáltatókká is válhatnak. 
  • Költséghatékonyság: A Journal of Accountancy egyik tanulmánya szerint egy szellemi dolgozó cseréjének ára a kilépő munkaerő éves fizetésének 93 és 200%-a közé tehető. A tudatos humánerőforrás-tervezés által viszont hatékonyabb lehet a költségek allokálása és ennek eredményeképp a stratégiai növekedési kezdeményezésekhez szükséges erőforrásokat könnyebb lesz előteremteni.
  • Növekvő hatékonyság: A továbbfejlesztett csapatokra való fókuszálás gyakran jobb kommunikációt, együttműködést és általános munkafolyamat-hatékonyságot eredményez, ami hosszú távon igazán látványosan megtérül. 

Összefoglalva tehát a lemorzsolódás-kezelés, a projektalapú munkaerő-felvétel, a továbbképzés és átképzés, a technológia és automatizálás, valamint a vendor-optimalizálás mind olyan stratégiák, amelyek segíthetnek a vállalatoknak abban, hogy rugalmasan reagáljanak a piaci változásokra, miközben fenntartják a munkaerő stabilitását és a munkavállalói elégedettséget. 

Vannak viszont olyan helyzetek is, amikor profi szakértők segítségére van szükség. Ha téged is terhel a fluktuáció, és nyitott pozícióid betöltése, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni, iratkozz fel hírlevelünkrea legfrissebb hírekért és trendekért, és vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában.