Növekedés vagy stabilitás

Az óvatos humánerőforrás-tervezés lenne a megoldás?

A gazdasági visszaesési környezetben a vállalatoknak újra kell gondolniuk a növekedési stratégiájukat, hogy alkalmazkodjanak a változó piaci körülményekhez. Egyre több cég dönt úgy, hogy óvatosan tervezi meg a humánerőforrás-szükségletét, és elkerüli a túlzott bővítést vagy leépítést. A 13. PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérésből kiderül, hogy 297 magyarországi cégvezetővel készült interjú alapján 2023 pesszimizmusával szemben idén a világgazdaság húzóerejének erősödésében 54%, a magyar gazdaság növekedésében 60% hisz. Ez a megközelítés nemcsak üzleti, hanem toborzói és jelölti szempontból is előnyös lehet. De miért válik ez a trenddé 2024-ben, és milyen gazdasági következményekkel jár?

A humánerőforrás-tervezés nem egy egyszeri feladat, hanem egy állandó folyamat, amelynek célja a vállalat stratégiai céljainak és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. Ennek során a vállalatoknak figyelembe kell venniük a belső és külső tényezőket, mint például a munkaerő összetételét, mobilitását, munkaerőhiányt, esetleges munkaerő-túlkínálatot, illetve a munkaerő költségét, minőségét, elkötelezettségét, fejlesztését, megtartását vagy leépítését.

Miért fontos az óvatos humánerőforrás-tervezés?

A 2024-es év várhatóan nagy változásokat hoz a munkaerőpiacra, amelyeket befolyásol többek között a járvány utáni helyreállás, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a fenntarthatóság, a távmunka, a generációs váltás, a diverzitás, az inkluzivitás és a munka és a magánélet egyensúlya.

Ezek a változások új kihívásokat és lehetőségeket teremtenek a vállalatok számára, akiknek gyorsan és hatékonyan kell reagálniuk a piaci igényekre és a versenytársakra. A humánerőforrás-tervezés kulcsfontosságú eszköz a vállalatok számára, hogy megtalálják és megtartsák a megfelelő munkaerőt, amely képes megvalósítani a vállalat stratégiai céljait és versenyelőnyt biztosítani.

Az óvatos humánerőforrás-tervezés azt jelenti, hogy a vállalatok nem túlzottan optimisták, de nem is pesszimisták a munkaerővel kapcsolatos döntéseikben, hanem reálisak, körültekintőek és előrelátóak. Ez segít a vállalatoknak elkerülni a túlzott növekedést vagy csökkenést, amelyek negatív hatással lehetnek a vállalat pénzügyi helyzetére, hírnevére, kultúrájára, teljesítményére és versenyképességére.

Az óvatos humánerőforrás-tervezés segít a vállalatoknak felkészülni a váratlan helyzetekre, mint például a piaci válságok, a technológiai változások, a jogszabályi változások, a versenytársak lépései és a munkaerő elvándorlása. A megfontolt növekedés továbbá hozzájárul a munkaerő minőségének fenntartásához, illetve motivációjának, elkötelezettségének és lojalitásának növeléséhez, amelyek végső soron a munkaerő termelékenységét, innovációját és elégedettségét fogják jelenteni.

A megfontolt erőforrás-tervezés előnyei

A megfontolt erőforrás-tervezés azt jelenti, hogy a vállalatok nem a gyors és agresszív, hanem a fenntartható és stabil növekedésre törekszenek. Ez azt is jelenti, hogy a vállalatok nem alkalmaznak több munkavállalót, mint amennyire szükségük van, és nem bocsátanak el több munkavállalót, mint amennyit megengedhetnek maguknak. Ez a stratégia több előnnyel is jár:

  • Üzleti előnyök: A megfontolt erőforrás-tervezés segít a vállalatoknak optimalizálni a költségeiket, növelni a hatékonyságukat, és javítani a teljesítményüket. A vállalatok így elkerülhetik a túl nagy kapacitást, valamint a kapacitáshiányt, amely károsítaná a termelést és a versenyképességet. A megfontolt erőforrás-tervezés lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy rugalmasan reagáljanak a piaci változásokra, és alkalmazkodjanak a kereslet ingadozásához. A vállalatok így hosszú távon fenntartható növekedést érhetnek el, anélkül, hogy kockáztatnák a stabilitásukat vagy a hírnevüket. A McKinsey tanulmánya szerint a fenntartható növekedésű vállalatok 8%-kal nagyobb értéket teremtenek, mint az átlagos növekedésűek és 70%-kal kisebb a valószínűsége, hogy csődbe menjenek.

 

  • Toborzói előnyök: A megfontolt erőforrás-tervezés segít a toborzóknak jobban megismerni a vállalatok igényeit, és kiválasztani a legmegfelelőbb jelölteket. A toborzók így elkerülhetik a rossz döntéseket, amelyek időt, pénzt, és energiát vesztegetnek, valamint csökkenthetik a fluktuációt, amely negatívan befolyásolhatja a munkaerő minőségét és morálját. A megfontolt erőforrás-tervezés lehetővé teszi a toborzóknak, hogy hosszú távú kapcsolatokat építsenek ki a vállalatokkal és a jelöltekkel, és biztosítsák a lojalitást és az elégedettséget. A LinkedIn szerint a lassú növekedésű vállalatoknál a munkavállalók átlagosan 20%-kal tovább maradnak, mint a gyors növekedésűeknél, és 30%-kal magasabb a munkahelyi elégedettségük.

 

  • Jelölti előnyök: A megfontolt erőforrás-tervezés segít a jelölteknek megtalálni a számukra legjobb munkalehetőségeket, és elkerülni a csalódásokat. A jelöltek így biztosak lehetnek abban, hogy a vállalatok valóban szükségük van rájuk, és nem csak a növekedési célok miatt alkalmazzák őket. A jelöltek így hosszabb távon tervezhetnek a karrierjükkel, és élvezhetik a biztonságot és a fejlődési lehetőségeket. A lassú és biztos növekedés a legjobb a vállalkozók számára, mert így több időt és energiát fordíthatnak a személyes és szakmai fejlődésükre, és nem kell aggódniuk a túlterheltség vagy a kiégés miatt.

A megfontolt erőforrás-tervezés gazdasági következményei

A megfontolt erőforrás-tervezés nemcsak a vállalatok, hanem a gazdaság egésze számára is előnyös lehet. A Randstad HR Trends Survey 2024 szerint a hazai vállalatok fele nem számít növekedésre 2024-ben, de egy kicsivel optimistábban tekintenek a jövőre, mint tavaly. A felmérésben részt vevő több mint 350 vállalat 45%-a számít a nettó árbevételének növekedésére, ami 4%-kal több, mint 2023-ban. A növekedéssel számolók 64%-a 4-10%-os növekedést vízionál, ami reálértéken nem feltétlenül jelent valós gazdasági növekedést, ha figyelembe vesszük az inflációt. A válaszadók csupán 26%-a tervez 11%-ot meghaladó növekedést, ami azt mutatja, hogy a cégek óvatosak a túlzott bővüléssel.

Ez a tendencia azt jelzi, hogy a vállalatok nem akarnak túlzott kockázatokat vállalni, és inkább a hatékonyságukat és a versenyképességüket próbálják növelni. Ez hozzájárulhat a gazdaság stabilitásához és fenntarthatóságához, valamint a munkaerőpiac egyensúlyához. A megfontolt erőforrás-tervezés segíthet elkerülni a munkaerőhiányt vagy a munkanélküliséget, amelyek mind negatívan befolyásolhatják a gazdasági növekedést és a társadalmi jólétet. A Forbes cikke szerint a növekedés nem cél, hanem eszköz, és a vállalatoknak nem a növekedés mértékére, hanem a növekedés minőségére kell figyelniük. A megfontolt erőforrás-tervezés tehát nemcsak a vállalatok, hanem a gazdaság egésze számára is előnyös lehet.

Befejezés

A 2024-es év részben a megfontolt erőforrás-tervezés éve lesz a munkaerőpiacon. Egyre több cég dönt úgy, hogy óvatosan tervezi meg a humánerőforrás-szükségletét, és elkerüli a túlzott bővítést vagy leépítést. Ez a megközelítés nemcsak üzleti, hanem toborzói és jelölti szempontból is előnyös lehet. A megfontolt erőforrás-tervezés hozzájárulhat a gazdaság stabilitásához és fenntarthatóságához, valamint a munkaerőpiac egyensúlyához. A vállalatoknak, a toborzóknak és a jelölteknek érdemes figyelembe venniük ezt a trendet, és alkalmazkodniuk hozzá. A megfontolt erőforrás-tervezés nem jelenti a növekedés lemondását, hanem a növekedés minőségének javítását.

Az IDBC célja, hogy hasznos és érdekes információkat nyújtson a vállalatoknak, a toborzóknak, és a jelölteknek, és segítse őket a sikeres együttműködésben. Ha tetszett ez a cikk, kövess minket közösségi média felületeinket, és iratkozz fel hírlevelünkre.

2024. február 20.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu