Hogyan érj el előléptetést?

Az előrelépés sok szakember karrierterveiben közös nevező. Bár az út szakmánként, régiónként és iparáganként is eltérő lehet, de van néhány egyetemes elv, amiket követve nagyobb eséllyel tudsz előléptetést elérni a munkahelyeden.

1. Elvárások tisztázása

Ha esetleg eddig nem voltak KPI-ok, amik mentén mérték volna a teljesítményed, kérj a felettesedtől egy prioritási listát, hogy rövid- és hosszútávon milyen eredményeket és tevékenységet várnak el tőled a szervezetben. Így lesz egy kézzelfogható mércéd, amire támaszkodhatsz a karrierépítés során.

2. Kiemelkedő munkavégzés

  • Megbízhatóság: A pontosság, határidők betartása és folyamatos magas színvonalú munka meg fogja alapozni a rólad alkotott képet.
  • Problémamegoldás: Sokszor megállunk a problémák beazonosításánál, pedig azt is fontos megmutatnunk, hogy konstruktívan is állunk hozzá ezekhez, és igyekszünk megkönnyíteni a magunk és mások életét is.
  • Kommunikáció: Az nyitott és őszinte kommunikáció kiemelkedően fontos, kifejezetten medior, szenior és vezetői pozíciókban, hiszen ezekben az esetekben már ’több irányú’ a munkavégzésed, a feletteseiddel és csapattagjaiddal is együtt kell működnöd.

3. Kezdeményezés

  • A munkaköri leíráson túl: Ne félj további feladatokat is elvállalni, ha belefér az idődbe és erődbe. Ez lehet CSR aktivitásban való részvétel, junior kollégák mentorálása, vagy plusz projektekben való részvétel is.
  • Stratégiai gondolkodás: Kicsit tekints ki a mindennapi teendők közül, és gondold végig a teljes képet. Jelezd előre a lehetséges kihívásokat, és hozz rá alternatív megoldásokat, ezzel megmutathatod vezetői képességeidet.

4. Fejlesztés és fejlődés

  • Új készségek: Tanulni sosem késő, és mindig csak gazdagít, több lehetőséget biztosít a számodra. Ha van egy konkrét célod, nézd meg, milyen skillek lehetnek szükségesek az eléréséhez. Iratkozz be egy tanfolyamra, vagy végezz el online kurzust!
  • Csapatjátékosoknak áll a zászló: Igyekezz pozitív kapcsolatokat kialakítani a kollégáiddal. Az is fontos, hogy más területek is lássák, min dolgozol, érezzék, hogy aktív vagy. Ha érdekel, hogyan tudsz vizibilisebbé válni a munkahelyeden, kövesd oldalunkat, mert hamarosan izgalmas cikket osztunk meg erről.

5. Átláthatóság és visszamérhetőség

  • Világos ambíciók: Ne félj főködnek jelezni négyszemközt, hogy vannak fejlődési és előrelépési terveid. Természetesen lehet olyan nem szerencsés beosztotti kapcsolatod is, ahol ezt sajnos nem tudod megtenni, ilyen esetben próbálj egy mentort találni, aki segíthet neked a karrierépítésben.
  • Visszajelzés kérése: Ne féld kikérni mások véleményét. Még ha el is rontottál valamit, tanulhatsz belőle, és javíthatod a hibáidat, kipróbálhatsz más módszereket, de ez csak a hitelességedet fogja erősíteni.

A fenti tanácsokkal most már reméljük tudtunk utat mutatni ebben a sokszor hatalmas falatnak tűnő karrierfejlesztésben, és jobban átlátod, mikre érdemes figyelned egy előléptetési szándék megfogalmazódása után. Ne feledd, légy kezdeményező, megbízható és nyitott a fejlődésre, és gyorsan növelheted az esélyeidet a jól megérdemelt jutalomra.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karrier tanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!

2024. április 30.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu