Vissza

Új munkahely – tényleg rossz, vagy csak a kezdet nehéz?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. október 2.

Olvasási idő: 8 perc

Karriertanácsok

Egy új munkahely elkezdése izgalmas lehet, de egyúttal alkalmazkodási időszakkal is jár, amely gyakran bizonytalanságot okoz. Az új folyamatok, ismeretlen kollégák és váratlan kihívások megnehezíthetik miatt nehéz lehet eldönteni, hogy valóban rossz választás volt-e az adott munkahely, vagy egyszerűen csak a beilleszkedési időszak szokásos hullámvölgyein megyünk keresztül. Korábbi cikkünkben leírtuk, milyen fázisokra és érzelmi hullámvasútra számíthatsz a váltás után. De mennyi ideig várjunk, mielőtt eldöntjük, hogy a munkahely problémás, vagy csak a kezdet nehéz?


A kezdeti időszak: Álommeló vagy kultúrsokk?

Az első néhány hét vagy hónap egy új munkahelyen megterhelő lehet. Ekkor tanuljuk meg a feladatokat, ismerjük meg a vállalati kultúrát, és próbálunk hatékonyan együttműködni az új csapattal. Ebben az időszakban normális, ha idegesnek érezzük magunkat, és stresszelünk a sok újdonság miatt. Ugyanakkor fontos különbséget tenni a szokásos beilleszkedési nehézségek és a mélyebb problémákra utaló jelek között.

Egy nehéz kezdet jelei:

1. Információs túlterheltség: Normális, ha az új feladatok, rendszerek és folyamatok miatt túlterheltnek érezzük magunkat.

2. Beilleszkedési kihívások: Időbe telhet, míg beilleszkedünk egy új csapatba, különösen, ha egy jól összeszokott csapatról van szó, amihez egyedüli újként csatlakoztunk.

Vállalati coachunk adott korábban pár gyakorlati nonverbális kommunikációs tippet, amiket bevethetve gyorsabban beilleszkedhetsz bármilyen új közegbe.

3. Feladatok tisztázása: A munkaköri leírások nem mindig fedik le a napi valóságot, és időbe telhet, amíg a valós elvárások letisztázódnak.

Ezek a problémák gyakran javulnak idővel, ezért érdemes néhány hónapot adni magunknak, hogy megtaláljuk a saját ritmusunkat.

Red flagek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Másrészről, vannak olyan problémák, amelyek komolyabbak, és mélyebb gondokra utalhatnak a munkahelyen vagy a vállalatnál. Íme néhány figyelmeztető jel:

1. Toxikus kultúra: Ha a munkahely tele van pletykákkal, ellenségeskedéssel vagy passzív agresszióval és lenézéssel, az mérgező kultúrára utal. Ha ez a viselkedés a vezetéstől származik, az még aggasztóbb, hiszen az azt jelenti, hogy aligha fog jobb irányba változni ez a környezet.

2. Be nem tartott ígéretek: Ha a felvételi folyamat során ígért lehetőségek, támogatás vagy erőforrások nem valósulnak meg néhány hónap után sem, az jelezheti, hogy a vállalat nem is tervezte betartani az ígéreteit.

3. Mikromenedzsment vagy támogatás hiánya: Ha folyamatosan mikromenedzselnek, vagy éppen ellenkezőleg, magadra hagynak útmutatás nélkül, akkor sajnos valószínűleg nem elég felkészült vezetőkkel van dolgod. Ők valószínűleg a pozitív elismeréseket sem fogják szórni.

4. Túlzott munkaterhelés vagy elvárások: Ha a feladatok konzisztensen túllépik azt, amit eredetileg megbeszéltetek, és a cég nem veszi figyelembe a munka-magánélet egyensúlyt, az szintén rendszerszintű problémára utal.

5. Magas fluktuáció: Ha folyamatosan jönnek-mennek az alkalmazottak, az azt jelzi, hogy valami hosszútávon, következetesen nincs rendben a szervezetben.

Ha ezeket a jeleket már az elején észreveszed, érdemes közvetlenül megbeszélni őket a vezetőddel vagy a HR-rel. Ha ezután sem történik változás, érdemes átgondolni, hogy ez a munkahely megfelelő-e számodra.

Adj neki időt: A három hónapos szabály

Egy jó ökölszabály, hogy legalább három hónapot adj magadnak, mielőtt bármilyen nagy döntést hozol, ez a magyar munkaerőpiacon az általános próbaidőddel egyenlő, ami neked is esélyt ad arra, hogy mérlegeld a döntésedet. Ez elegendő idő arra, hogy:

– Megértsd a szerepedet, és annak helyét a szervezetben felelősségi körökkel és fő stakeholderekkel együtt.

– Megismerd a vállalati kultúrát, és kiépítsd a kapcsolatodat a csapatoddal.

– Tisztán lásd, hogy a jelenlegi kihívások átmenetiek-e, vagy a vállalat alapvető problémáira utalnak.

A három hónapos határnál már elegendő tapasztalattal rendelkezel ahhoz, hogy megalapozottabb döntést hozz arról, hogy ez a munka megfelelő-e számodra. Ha ugyanazok a problémák továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, akkor érdemes átgondolni a további lépéseket.

A hat hónapos vonal: Hosszú távú fenntarthatóság

Ha három hónap után is bizonytalan vagy, érdemes hat hónap után egy újabb mérlegelést végezned. Ekkorra már pontosan tudnod kell, milyen feladatok tartoznak hozzád, milyen a vállalati kultúra, és hogy képes leszel-e hosszú távon boldogulni ebben a környezetben. Ha ekkorra sem javulnak a dolgok, az annak a jele lehet, hogy ez a munkahely nem megfelelő számodra hosszú távon.

Mit tegyél, mielőtt döntést hozol?

Mielőtt meggondolatlan döntést hoznál, tegyél néhány proaktív lépést:

1. Kommunikálj: Beszélj a vezetőddel egy 1on1 során bármilyen aggályodról a szerepeddel, az elvárásokkal vagy a munkahelyi környezettel kapcsolatban.

2. Kérj visszajelzést: Kérj visszajelzést a teljesítményedről és arról, hogyan javíthatsz. Ez segíthet tisztábban látni, hogy van-e félrekommunikáció az elvárásokkal kapcsolatban.

3. Keress mentort: Ha lehetséges, keress egy megbízható kollégát vagy mentort a vállalaton belül, akiben megbízol, és aki segíthet eligazodni, akár csak egy személyes kávézás és kötetlenebb beszélgetés során.

4. Reflektálj: Természetesen, ha rosszul érzed magad valahol mentálisan, az teljesen valid, ettől függetlenül segíthet kielemezni a helyzetet, hogy van-e olyan visszatérő problémád, amin te tudsz változtatni. Például, ha úgy érzed, hogy mindent te csinálsz, próbálj határokat húzni és feladatokat delegálni.

Ha úgy, érzed, itt már csak a felmondás segít, olvasd el korábbi cikkeinket, amik segítenek meghozni a döntést, majd végig navigálnak a felmondás folyamatán.

Egy új munkahely elkezdése kihívásokkal jár, és fontos, hogy időt adj magadnak a beilleszkedésre. Azonban, ha három-hat hónap elteltével is ugyanazokkal a problémákkal szembesülsz, és nem érzed jól magad, érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a munkahely hosszú távon megfelelő-e számodra. Hallgass az ösztöneidre, de adj magadnak elegendő időt, hogy hozzászokj az új környezethez, mielőtt nagy döntéseket hozol.


Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!