Vissza

Karrierváltással kapcsolatos tévhitek, amiknek ne dőlj be

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. május 14.

Olvasási idő: 4 perc

CSRKarriertanácsok

Pályamódosítást fontolgatsz? Nem vagy egyedül. Sokan azon kapják magukat, hogy szakmai váltásra vágynak, de gyakran tévhitek tartják vissza őket. Lerántjuk a leplet a karrierváltással kapcsolatos leggyakoribb mítoszokról, és segítünk elérni az álmaidat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!>

  1. Túl nehéz

A pályamódosítás ijesztőnek tűnhet, de nem kell a nulláról kezdeni. A meglévő készségeid és tapasztalataid értékes eszközök lehetnek egy új területen.  Vedd figyelembe az olyan átvehető készségeket, mint a kommunikáció, a problémamegoldás vagy a projektmenedzsment, amelyek több iparágban is alkalmazhatók.

  1. Fizetéscsökkenés vár

Bár átmeneti fizetéscsökkenés lehetséges, egyáltalán nem biztos, hogy ezzel kell szembesülnöd. Az álomkarriertől és az általad hozott készségektől függően még meg is lepődhetsz a kereseti lehetőségeken. Nézd meg az új területen reális bérsávokat, és a tárgyalások során használd ki a tapasztalataidat.

  1. Túl öreg vagy

Az életkor csak egy szám. A munkáltatók értékelik a tapasztalatot és az erős munkamorált.  Sőt, az érettség és a sokszínű háttér előny lehet, hiszen friss szemléletet és stabilitást hozhat a csapatba.

  1. A karrierváltás azt jelenti, hogy elbuktál

Egyáltalán nem!  A karrierváltás a növekedés és az önismeret jele. Egy olyan munkához ragaszkodni, amit nem szeretsz, nagyobb kockázatot jelent.  Korábbi tapasztalataid pedig értékes készségekkel és tudással ruházták fel, így  a karrierváltás lehetővé teszi, hogy ezeket még inkább kamatoztasd.

  1. A karrierváltáshoz diplomára van szükséged

Bár a diploma hasznos lehet, nem mindig szükséges. Sok területen jobban értékelik a továbbképzéseket, okleveleket, bootcampeket vagy a releváns munkatapasztalatot.  Koncentrálj a kívánt karrierúthoz szükséges konkrét készségek elsajátítására.

Felkészülés a változásra

Most, hogy lerántottuk a leplet ezekről a mítoszokról, íme néhány lépés, amelyekkel magabiztosabban léphetsz a karrierváltás útjára:

  • Háttérkutatás: Nézd meg milyen lehetséges pályák és szakmák állnak előtted az érdeklődési körödben, és vázolj fel lehetséges ’útiterveket’ a megvalósításhoz.
  • Networking: Lépj kapcsolatba a célterületen dolgozó szakemberekkel. Az informális beszélgetések nagyszerűek lehetnek a betekintés megszerzéséhez.
  • Továbbképzés: Fektess be tanfolyamokba, képesítésekbe vagy önkéntes lehetőségekbe, hogy készségeid fejleszteni tudd.
  • Erős önéletrajz: Emeld ki az alkalmazható készségekeidet, és szabd önéletrajzod az egyes pályázatokhoz.

A pályamódosítás izgalmas és kifizetődő élmény lehet. Ne hagyd tehát, hogy a tévhitek visszatartsanak. A megfelelő tervezéssel és gondolkodásmóddal sikeresen átvészelheted az átmeneti időszakot, és kiteljesedhetsz új pályádon.

Ha kíváncsi vagy konkrét tanácsokra, hogy válts karriert, kövesd oldalunkat, mert hamarosan erről is fogunk cikket megosztani.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karrier tanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!