Vissza

IDBC Amszterdamban – IT Procurement & Sourcing Summit 2024 

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. október 14.

Olvasási idő: 6 perc

Szakmai tartalmakIT Contracting

Az IDBC-ben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan fejlődjünk szakmailag, haladjunk az innovációval, és mindig a legfrissebb információkkal tudjunk szolgálni mind ügyfeleink, mind álláskeresőink számára is. Kollégáink ezért rendszeresen járnak szakmai tréningekre, konferenciákra, ahonnan a partneri kapcsolatok ápolása mellett értékes insightokat is hozunk az aktuális iparági trendekről. Bodnár Sándor, Chief Solutions & Commercial Officer és Szathmáry Gyula Business Development Partner kollégánk tapasztalatait olvashatjátok. 


Miről szólt a konferencia? 

Az idei IT Procurement & Sourcing Summit Amszterdamban több mint 200 döntéshozót hozott össze Európából, hogy megvitassák az IT beszerzés legfrissebb trendjeit. Az esemény több mint 50 szakértő előadót, 30+ esettanulmányt és 35 órányi networking lehetőséget kínált. A témák az agilis beszerzéstől a beszállítói menedzsmenten át a költséghatékonyságig terjedtek, rámutatva arra, hogyan alkalmazkodhatnak a szervezetek az egyre gyorsabban változó digitális világ kihívásaihoz. 

Főbb tapasztalatok és tanulságok 

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan néz ki jelenleg az IT piac, érdemes megemlítenünk, hogy hogyan változott a munkaerőpiac. Bár a COVID-19 természetesen erre az iparágra is kihatott, 2022 előtt nagy vonalakban elmondható, hogy a legerősebb húzóágazatnak számított a cégekben az IT, amiben a költségvetések is szabadjára voltak engedve. Ehhez az időszakhoz képest tehát, amikor a projekteknek nem a költségek szabtak határt, maximum a kapacitáshiány, érdekes volt látni azt koncentráltan egy helyen, hogy IT döntéshozók költségoptimalizálásról beszélnek. 

Ez egyébként azt is jelenti, hogy a meglévő munkaerőnek értékes, érdekes munkát és projekteket akarnak allokálni a cégek amellett, hogy természetesen nem akarnak felesleges kapacitásokat égetni. Ez a változás tehát egybecseng azzal a megfontolt növekedési stratégiával, amit év elején terveztek és jósoltak a cégek. A hatékonyság növelése mellett a morál megtartása sem utolsó szempont, hiszen a kisebb amplitúdóval zajló változások kevesebb kárt tehetnek a munkavállalók motivációjában. 

ITAM és SAM  

A konferencián nagy hangsúlyt kapott az IT Asset Management (ITAM) és a Software Asset Management (SAM), amelyek kiemelten fontos szerepet játszanak a vállalatok IT működésének optimalizálásában és költséghatékonyságának növelésében. Az ITAM egyébként az összes hardver- és szoftvereszköz nyomon követésére és kezelésére szolgál, hogy a vállalatok megfelelően használják és karbantartsák IT erőforrásaikat, ezáltal elkerülve a túlzott kiadásokat és a biztonsági kockázatokat.  

A SAM pedig kifejezetten a szoftverek licencelésének, használatának és megfelelőségének felügyeletére fókuszál, segítve ezzel a túllicencelés, illetve a nem megfelelő licencelésből fakadó büntetések megelőzését, valamint optimalizálva a szoftverekhez kapcsolódó kiadásokat és biztosítva a jogi megfelelést. Mindkét terület kiemelten fontos az IT-beszerzési stratégiák és az üzleti folyamatok sikeres fenntartásához, mivel átláthatóságot és hatékonyságot biztosítanak a vállalat IT-infrastruktúrájának kezelésében. 

Ez azt is jelenti, hogy a korábban erőforráshiányos területekre fog élénkülni a toborzás, például licence managereket is szélesebb körben fognak alkalmazni a cégek a hatékonyság optimalizálása érdekében. Az erőforrás-felvétel tehát változni fog valamelyest mind irányában, mind valószínűleg mértékében, azonban az átgondolt stratégiák minden szereplőnek kedvezhetnek. Éppen ezért hasznos lehet, ha szakértőként már az IT költségvetés munkaerő-tervezésének teljes folyamatában részt tudunk venni, segítve ezzel partnereinknek megspórolni a sikertelen toborzás árát. Az előadók ezenkívül egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a vállalatok lelkét és motorját az emberek adják, ezért a megfelelő szakemberek megtalálására, megtartására, illetve izgalmas és innovatív projektek indítására továbbra is jelentős hangsúlyt fektetnek. 

Build vs. buy vita 

A “build vs. buy” dilemma különösen releváns volt számunkra, hiszen az IDBC egyik erőssége az IT contracting szolgáltatás. Az előadások során vezető szakértők vitatták meg, mikor érdemes saját fejlesztéseket indítani, és mikor éri meg jobban külső partnereket bevonni. Az IDBC contracting szolgáltatása révén akár három napon belül is képes szakembereket biztosítani partnereinek, ezzel csökkentve a munkaerő felvételével járó kockázatokat és terheket. Ezen a téren pedig a rugalmasság és a sebesség kulcstényezők, amelyeket a konferencia is hangsúlyozott. 

Összességében a konferencia kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy az IDBC tovább mélyítse partneri kapcsolatait és értékes tapasztalatokat szerezzen az IT beszerzési és forrásmenedzsment legújabb trendjeiről. A legfontosabb tanulság, hogy a modern IT-beszerzésben a rugalmasság, a költséghatékonyság és az adatvezérelt döntéshozatal egyre nagyobb szerepet kap, miközben a vállalatok igyekeznek egyensúlyozni a saját fejlesztések és a külső források bevonása között. A megszerzett tudás hozzásegíti az IDBC-t ahhoz, hogy még jobban támogassa partnereit a hatékony erőforrás-menedzsmentben és a digitalizáció kihívásaival való megküzdésben. 


Reméljük hasznos volt számodra ez a cikk. Ha téged is terhel a fluktuáció, vagy nyitott pozícióid betöltése, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni, iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért és trendekért, és vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában.