Vissza

5 tipp, hogy magabiztosabbnak tűnj a non- verbális kommunikációddal

Veres Paula Corporate coach

2024. szeptember 18.

Olvasási idő: 5 perc

Karriertanácsok

Tudtad, hogy meggyőzési helyzetben csupán 10% súlya van a kimondott szavaknak?

A legnagyobb befolyásoló tényező egy ilyen megbeszélésen a non- verbális kommunikáció, melyet többnyire nem tudatosan, de mindenképp kódolunk.

Ha szeretnél magabiztosabb lenni a kommunikációdban, akkor olvass tovább!


5 dolog, amivel önkéntelenül gyengítheted magad a tárgyalási helyzetekben:

  • Ha passzív, alárendelődő testbeszéded: ezzel azt üzened, hogy bizonytalan vagy.  Ha a testtartásod esendőséget sugall, babrálod a ruhádat, vagy az asztalon lévő tollat kattogtatod, a kézfogásod gyenge, ezzel bizony nem túl jó benyomást kelthetsz.
  • Ha kerülöd a szemkontaktot: ez könnyen azt a hatást kelti, hogy nem vagy megbízható, vagy épp nem mondasz igazat. Lehet, hogy nem így van, de a szemkontakt kerülése faat húz közéd és a beszélgetőpartnered közé.
  • Ha az online térben mással is foglalkozol megbeszélés alatt: a tekinteteden látszani fog, hogy osztott a figyelmed. Ezzel azt üzened, hogy nem igazán érdekel a másik fél.
  • Túlzott gesztikulálás: lehet, hogy épp a túlzásokba esel? A túlságosan sok és erős gesztusok és könnyen teátrális hatást keltenek. A mellkas feletti kéz-gesztusok színpadiasak és dominanciát sugallnak, amit a másik fél könnyen manipulatívnak értékelhet.
  • Túlzott közelség, közvetlenség: ha olyan testkontaktot létesítesz, amely a másiknak nem komfortos, pld.: a vállára, vagy az alkarjára teszed a kezed, megérinted beszéd közben, esetleg túl közel állsz, vagy ülsz hozzá, ez ambivalens érzéseket válthat ki a beszélgetőpartneredből. Az, hogy fizikálisan milyen közel engedünk valakit egy beszélgetés alatt, nagyban befolyásolja a kettőnk közti bizalmi viszony, akivel közvetlenebb vagy bensőségesebb a kapcsolat, azt szívesen engedjük közelebb. Akivel viszont formális a viszony, vagy kevésbé kedveljük az illetőt, ott nagyobb távolságot szeretünk tartani.

A kommunikációnk folyamatos és interaktív. A személyes helyzetekben egyszerre 3 csatornán kommunikálunk, ezzel teljesebbé téve a mondandónkat, és lehetőséget adva a pontosabb megértésnek.

A vokalitásunk hordozza a hangsúlyt, a hangszínt, a beszédtempót, a hangerőt, a beszédünk temperamentumát.

A verbalitásunk arról a tartalomról szól, hogy mit is szeretnénk átadni. „A szavak ablakok, vagy falak”- mondja Dr. Marshall Rosenberg az erőszakmentes kommunikáció szakértője.

A non-verbális kommunikációnk a legbeszédesebb sok esetben. Az aktuális érzéseink gyorsabban megjelennek a mozdulatainkban, mint a kimondott szavainkban. A non-verbális eszköztárunkba tartozik a térközszabályozásunk, a testtartásunk, a gesztusaink, a mimikánk és az arcon megjelenő mikroérzelmeink is, melyről bővebben egy korábbi cikkünkben is olvashatsz.

5 tipp, amivel magabiztosabbá teheted magad a kommunikációdban:

  • Húzd ki magad, legyen egyenes a testtartásod ülő és álló helyzetben egyaránt!
  • A vállaid és a mellkasod a beszélgetőpartnered felé nézzen, ne fordulj ki a beszélgetésből!
  • Használd a kezeidet, bátran gesztikulálj, ezzel erősítheted a mondandód súlyát! Figyelj arra, hogy ez a felsőtested előtti tartományban történjen!
  • Gyakorold a szemkontaktot, hogy ne jelentsen problémát éles helyzetben sem!
  • A felfelé fordított tenyerek, nyíltságot közvetítenek és erre buzdítják a beszélgetőpartneredet is.

A testbeszédet tudatosan használva magabiztosabbá válhatsz, érdemes hát gyakorolnod!


Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!