Vissza

Miért elengedhetetlen a továbbképzés és az átképzés a sikerhez?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. május 10.

Olvasási idő: 6 perc

Szakmai tartalmak

Az élen maradás kulcsa nem csupán a tehetséges munkaerő megszerzése, hanem a tehetség gondozása és fejlesztése is. A kollégák továbbképzése és átképzése fontos befektetés, amely túlmutat a készséghiányok egyszerű pótlásán, hiszen egy hatékony eszköz is az alkalmazottak elkötelezettségének, motivációjának és végső soron a vállalat sikerének előmozdítására. A Deloitte Future of learning in the wake of COVID-19” című jelentésében azt állítja, hogy a szervezetek legalább 85%-a szeretné, ha alkalmazottai olyan kritikus emberi képességeket fejlesztenének, mint a rugalmasság, az érzelmi intelligencia és az empátia. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!>

A félelemfaktor: Miért fejlesszünk olyan alkalmazottakat, akik esetleg elmennek? 

Kezdjük a nyilvánvalóval: egyes vezetők attól félnek, hogy a munkavállalók fejlesztésébe való befektetés azzal jár, hogy a dolgozók a megszerzett tudást majd máshol kamatoztatják. Ez jogos aggodalom, hiszen jobhopperektől kezdve quiet quittingig több hangzatos lemorzsolódási típust is hallottunk az elmúlt években egyre jellemzőbbé válni. De mégis próbáljunk meg nyitottan állni a témához, és nézzük kicsit más szemszögből a kérdést: 

  • Az emberek előbb-utóbb úgyis elmennek: A modern munkaerő mobilabb, mint valaha. A tanulmányok azt mutatják, hogy a munkavállalók, képzéstől függetlenül, különböző okokból – karrierépítés, jobb lehetőségek vagy egyszerűen csak környezetváltozás miatt – távoznak. Akkor miért ne hozzuk ki a maximumot belőlük, amíg még nálunk vannak? 
  • A kiaknázatlan potenciál: A kihasználatlan erőforrással rendelkező munkatársak kisebb valószínűséggel lesznek elégedettek vagy produktívak. Ez a stagnálás az elköteleződés elvesztéséhez és végső soron magasabb fluktuációs arányhoz vezethet. 

A tovább- és átképzés előnyei 

De hogyan szabadulhatunk ki ebből a körforgásból? Egyrészt a folyamatos tanulás kultúrájának meghonosításával. Többek között így válik a fel- és átképzés mind a vállalatod, mind a munkavállalóid hasznára: 

  • Növekvő hatékonyság és innováció: A szélesebb körű készségekkel rendelkező kollégák alkalmazkodni tudnak az új technológiákhoz, folyamatokhoz és az ügyfelek igényeihez. Ez nagyobb hatékonyságot, problémamegoldó képességet és innovációs potenciált eredményez. A vállalatok 91%-a és a munkavállalók 81%-a szerint a továbbképzés / átképzés növelte a munkahelyi hatékonyságot. 
  • A dolgozói elégedettség fokozódása: A dolgozói fejlődésbe való befektetés azt mutatja meg a munkatársaknak, hogy elkötelezettek vagyunk a fejlődésük iránt. Ez elősegíti az érték- és céltudatosság érzését, ami magasabb munkamorált és munkahelyi elégedettséget eredményez.
  • Megtartás a hűségen keresztül: A SumTotal Systems tanulmánya szerint a vezetési és fejlesztési szakemberek 68%-a a képzettség fejlesztését és átképzését tekinti elsődleges prioritásnak. Azok a munkavállalók, akik úgy érzik, hogy megbecsülik őket, és egyértelmű fejlődési lehetőségük van, nagyobb valószínűséggel maradnak a vállalatnál. Ez csökkenti a magas fluktuációval járó költségeket és zavarokat. 

Az aggodalmak kezelése: Fenntartható képzési kultúra kialakítása 

A fenntartható tanulási kultúra kiépítéséhez a vezetőségi aggályok kezelésére van szükség. Íme néhány megfontolandó stratégia: 

  • Célzott képzés: Az egyes szerepkörökre és jövőbeli igényekre szabott programok kidolgozása biztosítja, hogy az alkalmazottakat olyan készségekkel gazdagodjanak, amelyek közvetlenül a vállalaton belüli karrierépítésükhöz szükségesek. 
  • Fókuszálj a megtartásra: Egy felmérésben a munkavállalók 62%-a remélte, hogy az át- és továbbképzés pozitívan befolyásolja majd a szenioritási szintjét és/vagy a fizetését. Ugyanakkor csak 33% szerint történt jelentős változás a vállalaton belüli javadalmazás és növekedés terén. Ebből is látszik, hogy ha a képzési programokat egyértelmű karrierutakkal párosítjuk, amelyek bemutatják, hogy az újonnan megszerzett készségek hogyan vezetnek a szervezeten belüli növekedési lehetőségekhez, az elősegíti a lojalitás érzését, és csökkenti a képzés utáni “menekülés kockázatát”. 
  • Nyílt kommunikáció: Tartson fenn nyílt kommunikációs csatornákat a munkatársaival. Beszélje meg a karrierterveiket, és használja ki a képzési programokat az azonosított készséghiányok áthidalására.  

Ne feledd: Az alkalmazottakba való befektetés nem csak a jelenről szól, hanem a jövőbiztos munkaerő felépítéséről is. Tanulmányok azt mutatják, hogy az összes munkavállaló legalább 54%-ának jelentős át- és továbbképzésre lesz szüksége. Az upskilling és reskilling programok bevezetése tehát nem csupán a munkavállalók, hanem a vállalatok számára is előnyös. Azzal, hogy felkaroljuk a tovább- és átképzést, nem csak a készséghiányt pótoljuk, hanem a lojalitás, az innováció és a hosszú távú siker kultúráját is elősegítjük.   

Ha érdekel a vállalaton belüli átképzés és karrierváltás témája, kövess minket, mert hamarosan vállalati coachunktól is osztunk meg tanácsokat a témában. Ha pedig téged is terhel a fluktuáció, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni,  iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért és trendekért, és  vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában. Az IDBC-nél támogatunk a toborzás minden lépésében.