Vissza

Ezek a szektorok fizetnek a legjobban

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. szeptember 23.

Olvasási idő: 4 perc

KarriertanácsokSzakmai tartalmak

Egyre több szektorban – a tavaly nyári háromhoz képest idén már ötben is meghaladta a félmilliós nettót az átlagbér Magyarországon. A KSH adatai szerint idén júliusban már bruttó 636 700 Ft volt az átlagkereset hazánkban, ez adókedvezmények számítása nélkül 423 405 forinttal egyenlő, ami 13,9 %-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A következőkben megnézzük, szektoronként és régiónként hogyan változnak ezek az adatok, hogy lásd, a te béred vagy bérigényed hogyan illeszkedik ebbe a képbe.


Mire figyelj az ilyen statisztikáknál?

Korábban már írtunk egy cikket arról, hogy salary guide-okat hogyan érdemes értelmezni, ebből pár fontos tanács itt is hasznos lehet.

Egyrészt figyelj, hogy bruttót vagy nettót írnak a portálok, ugyanis az egyes adókedvezmények 25 év alattiak, kisgyermekesek számára például, vagy egyéb esetekben is egyénileg változhatnak. Használj online kalkulátorokat a különbség kiszámolásához!

Másrészt ami fontos, hogy a KSH mindig nemzetgazdasági ágazatokat néz az elemzéseiben, amelyeken belül lehetnek eseti csoportosítások is, ezért érdemes utánanézned, hogy a te szakmád, munkáltatód hova sorolható.

Legjobban fizető szektorok

A KSH legfrissebb adatai alapján az alábbi ágazatok teljesítenek a legjobban:

1. Bank és biztosítás

A korábbiakhoz hasonlóan most is a pénzügyi- és biztosítási tevékenység vezeti a rangsort havi bruttó 1 010 400 forinttal.

2. Információ, kommunikáció

Az IT és médiaipart magába foglaló nemzetgazdasági ágazatban bruttó 999 900 Ft volt az átlagkereset idén júliusban.

3. Energiaipar

A villamosenergia szektor is húzóágazatnak számít, májusban például a kifizetett bónuszok miatt rekordot hozott a terület, akkor 1 331 611 bruttó volt a havi átlag, ez a legutóbbi adatok szerint júliusban 882 981 Ft.

Átlagkeresetek vármegyénként

A teljes munkaidőben dolgozók nettó átlagkeresete 2024 első negyedévében 414 ezer forint volt, ami 51 ezer forinttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában, és 76 ezer forinttal haladja meg a 2022-es adatokat. A bérek mindenhol két számjegyű növekedést mutattak a KSH szerint, a legnagyobb emelkedést Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben (17 és 17,1 %), míg a legkisebbet Győr-Moson-Sopron, Vas, Heves vármegyékben, valamint Budapesten (11,9–13,2 %) regisztrálták.

A dinamikus bérnövekedés ellenére továbbra is jelentős területi eltérések figyelhetők meg a fizetésekben. Budapesten a nettó átlagbér már meghaladja a félmillió forintot (503 ezer forint), de a fővároson kívül csak néhány vármegyében – Győr-Moson-Sopronban, Komárom-Esztergomban és Fejérben – éri el a 400 ezer forintot. Az ország 16 vármegyéjében ennél alacsonyabb jövedelmet vihetnek haza az emberek.

Pozitívum ugyan, hogy mindenhol meghaladja a nettó átlagbér a 300 ezer forintot, de például Szabolcs-Szatmár-Beregben így is mintegy 200 ezer forinttal keresnek kevesebbet az ott dolgozók, mint Budapesten. A különbségek még szembetűnőbbek, ha szektorokra bontva vizsgáljuk a fizetéseket: míg a fővárosban a pénzügyi szférában és az ingatlanügyekben az átlagbér 714 ezer forint, addig Szabolcs-Szatmár-Beregben ugyanebben a két ágazatban csupán 308 ezer, illetve 288 ezer forintot vihetnek haza a munkavállalók.


Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!