Vissza

Felkészülni, vigyázz, rajt: így menj teljesítményértékelésre! 

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. október 15.

Olvasási idő: 8 perc

Karriertanácsok

Az év vége közeledtével sok cégnél elérkezik a teljesítményértékelések időszaka, ami az előző időszak munkájának áttekintését és a jövőbeni fejlődési lehetőségek megbeszélését jelenti. Ez egy kulcsfontosságú alkalom arra, hogy kiemeld eredményeidet, és irányt mutass a jövőbeni fejlődésedre vonatkozóan. Hogyan készülj fel, és mit tehetsz akkor, ha az értékelés során nem értesz egyet a visszajelzésekkel? 


1. Dokumentáld a sikereidet 

Ne hagyd az utolsó pillanatra az eredményeid összegyűjtését! Dokumentáld folyamatosan az elért sikereidet és az év során végzett munkádat. Ha például egy projektet a határidő előtt fejeztél be, egy stratégiai ötleteddel hozzájárultál a cég növekedéséhez, vagy közvetlenül növelted a bevételeket, írd le pontosan, hogy mit, hogyan, kivel és mikor értél el. Használhatsz online eszközöket is, amelyek segítenek rendszerezni és nyomon követni a teljesítményedet. Ezeket az eredményeket érdemes rendszeres megbeszéléseken is felhozni a vezetőddel. 

2. Nézd át a céljaidat 

Teljesítményértékelés előtt érdemes újra átnézni az előző évre kitűzött céljaidat. Hol tartasz most ezekhez képest? Periodikusan felülvizsgálni és szükség esetén módosítani a célokat kulcsfontosságú a sikeres évzáráshoz. Ez nemcsak abban segít, hogy nyomon kövesd a saját fejlődésed, de biztosítja azt is, hogy minden célod összhangban legyen a cég stratégiájával és célkitűzéseivel. Ha pedig egy projekt vagy feladat rajtad kívül álló ok miatt csúszik, azt minél előbb jelezd a vezetőd felé, hogy biztos egy lapon legyetek, és ne érjen csalódás, ha emiatt például bizonyos bónuszfeltételek mondjuk nem teljesülnek. 

3. Építs kapcsolatokat 

A sikeres teljesítményértékelés kulcsa nemcsak az elért eredmények bemutatása, hanem az is, hogy milyen kapcsolatokat építettél ki a kollégáiddal. Fontos, hogy jó kapcsolatot ápolj a vezetőiddel, társaiddal és közvetlen kollégáiddal. Vegyél részt csapatépítő eseményeken, szervezz közös ebédeket, és légy nyitott az irodai beszélgetésekben. Ezek az informális kapcsolatok segíthetnek abban, hogy időben kapj visszajelzéseket, és a teljesítményedet pozitívabban értékeljék a cégen belül. 

4. Kérj visszajelzést 

Ne várj a következő teljesítményértékelésig, hogy megtudd, hogyan teljesítesz! Rendszeresen kérj visszajelzést a kollégáidtól és vezetőidtől, különösen azoktól, akikkel közvetlenül dolgozol, hiszen így az ő fejükben is folyamatosan ott lesz a teljesítményed. A visszajelzés értékes eszköz, ami segít javítani a teljesítményeden. Ha megkapod, légy nyitott az építő jellegű kritikákra, és dolgozz azon, hogy a szükséges változtatásokat végrehajtsd. 

5. Értékeld önmagad 

Miután átnézted a céljaidat, dokumentáltad az eredményeidet, és begyűjtötted a visszajelzéseket, itt az idő, hogy saját magad is értékeld. Az önértékelés során légy magabiztos, de őszinte is. Ne félj kiemelni azokat a területeket, ahol fejlődnöd kell, de ne hagyd figyelmen kívül az elért eredményeidet sem. Ha egy feladat különösen nehéz volt, de megoldottad, vagy ha olyan projekten dolgoztál, amely meghaladta az elvárásokat, azt mindenképp hozd fel, és mondd el, mi segítene a továbblépésben. 

6. Fogadd el a visszajelzést nyitottan 

A visszajelzések alkalmával fontos, hogy nyitottan állj hozzájuk. Az építő jellegű kritikák a fejlődésed alapjai lehetnek. Hallgasd végig, és próbálj objektíven értékelni minden megjegyzést. Fontos azonban, hogy ne érezd magad sarokba szorítva, ha valami nem tűnik jogosnak. Előfordulhat, hogy nem értesz egyet egy értékeléssel vagy kritikával. Ilyen esetben fontos, hogy nyugodtan és tiszteletteljesen jelezd aggályaidat. Az alábbiak segíthetnek abban, hogy hatékonyan tudd challengelni a visszajelzéseket: 

Hogyan challengelj visszajelzéseket? 

– Kérj pontos példákat: Ha egy visszajelzés homályos vagy általános, kérj konkrét példákat a megfogalmazott kritikára. Ezzel tisztázni tudod a helyzetet, és elkerülheted a félreértéseket. 

– Adatokkal támassz alá: Ha úgy érzed, hogy a visszajelzés téves vagy nem teljesen megalapozott, mutass fel adatokat, amelyek alátámasztják a saját nézőpontodat. Ezzel professzionálisan és tárgyilagosan kezelheted az aggályaidat. 

– Fejlődésre összpontosíts: Amikor challenget kezdeményezel, ne védekezésként tedd, hanem inkább úgy állítsd be, hogy a célod a fejlődés. Például kérdezz rá, hogyan javíthatod az adott területet a jövőben, és hogyan tudnátok együttműködni a jobb eredmények érdekében. 

– Tisztázz elvárásokat: Ha valamilyen elvárást nem tartasz reálisnak vagy teljesíthetőnek, érdemes közösen átgondolni a célokat és prioritásokat. Lehet, hogy a munkaköröd, a feladatok volumene vagy a körülmények változtak meg, ezért érdemes újrahangolni az elvárásokat. 

7. Tudj nemet mondani, ha szükséges 

Nem minden visszajelzést kell feltétlenül elfogadni. Ha valamilyen értékelés vagy kritika teljesen megalapozatlannak tűnik, és a fent említett konstruktív megközelítéssel sem sikerült közös nevezőre jutni, akkor bátran vállald fel a véleményedet. Fontos, hogy ne legyél konfrontatív, de mutasd meg, hogy nem minden esetben értesz egyet, és bizonyos helyzetekben az „együtt nem értés” is elfogadható megoldás lehet. 

8. Tervezd meg a jövődet 

Ne csak az elmúlt év eredményeire koncentrálj – gondold át, milyen irányba szeretnél fejlődni a következő évben. Tűzz ki ambiciózus, de reális célokat, és fogalmazd meg, hogyan szeretnél hozzájuk eljutni. Javasolj konkrét lépéseket a szakmai fejlődésedhez, például képzések, új projektek vagy mentorálási lehetőségek formájában. Ezzel nemcsak azt mutatod, hogy elkötelezett vagy a munkahelyed iránt, hanem azt is, hogy proaktívan tudsz hozzáállni ezekhez a formálisabb irodai feladatokhoz is. Ezenkívül későbbiekben ezek lesznek azok az alapok, amelyekre a béremelési igényed, előre lépési szándékod alapozhatod, megéri tehát alaposnak lenni. 

Összegzés 

Ne feledd, a teljesítményértékelés során te vagy az, aki legjobban képviselni tudja a saját érdekeit. Ne félj beszélni az eredményeidről, a munkád értékéről, és arról, hogy milyen módon szeretnél fejlődni. Ugyanakkor maradj nyitott a visszajelzésekre, és kezeld azokat konstruktívan. Ha pedig valami nem stimmel, ne félj challenge-elni – de mindig tartsd szem előtt a professzionális hozzáállást. 


Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!