Vissza

Ezért vagy ideges állásinterjú előtt – tippek, hogyan győzd le a félelmeidet

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. szeptember 3.

Olvasási idő: 7 perc

Karriertanácsok

Egy interjúhelyzet még a régi motorosok számára is stresszel járhat. Egyrészt jelentős időt kell beleölni a jelentkezésbe, felkészülésbe, különböző interjúkörökön való jelenlétbe, ami mind-mind mentális kapacitást igényel tőlünk. A befektetett energia mellett pedig természetesen ott tornyosul a nyomás és a kockázat, hogy vajon a nap végén megérte-e, megkapjuk-e az állást, ha pedig igen, valóban olyan lesz-e, mint reméltük. Ezekkel a gondolatokkal senki nincs egyedül, ezért összeszedtünk 5 jellemző okot, amiért szoronghatsz az állásinterjúk miatt, illetve pár tanáccsal is szolgálunk a félelmek leküzdéséhez.


1. Az ismeretlentől való félelem

Ok: Ha nem tudjuk, mire számíthatunk egy interjú során – például, hogy milyen kérdéseket tesznek fel, vagy milyen lesz az interjúztató személyisége –, az jelentős szorongást válthat ki. Ez a bizonytalanság felkészületlenség érzetét keltheti, még akkor is, ha ténylegesen készültünk.

Megoldás: A felkészülés a legjobb védelem az ismeretlennel szemben. Alaposan kutassuk fel a céget és a betöltendő szerepet. Ismerkedjünk meg a gyakori interjúkérdésekkel, és gyakoroljuk a válaszainkat. Ha lehetséges, nézzük meg őket a LinkedIn-en, hogy képet kapjunk arról, kikkel fogunk beszélni. Minél többet tudunk, annál kevésbé lesz félelmetes az élmény.

Részletes tippekért olvasd el korábbi cikkünket az állásinterjúra való felkészülés szakaszáról.

2. A visszautasítástól való félelem

Ok: Az a gondolat, hogy elutasítanak minket, miután annyi erőfeszítést tettünk, rémisztő lehet. Ez a félelem különösen akkor fokozódhat, ha nagyon lelkesek vagyunk a szerep iránt, vagy ha már többször elutasítottak minket korábban.

Megoldás: Gondoljunk úgy az interjúra, mint egy kölcsönös lehetőségre, hogy mind mi, mind a munkáltató eldöntsük, hogy illik-e hozzánk az állás. Ne tekintsük nyertes-vesztes helyzetnek, fókuszáljunk arra, hogy megnézzük, mennyire illeszkedik ez a munka a készségeinkhez és karriercéljainkhoz. Ne feledjük, hogy az elutasítás nem a személyes értékünket tükrözi; néha egyszerűen csak nem volt meg a megfelelő összhang, ami hosszú távon pozitív is lehet.

Nézd meg, milyen kérdésekkel érdemes készülni az interjúra ahhoz, hogy a lehető legalaposabb képet kapjuk a pozícióról!

3. A tökéletes teljesítmény nyomása

Ok: Sok ember érzi úgy, hogy tökéletes válaszokat kell adnia és maradandó benyomást kell tennie. Ez a nyomás önbizalomhiányhoz és teljesítményszorongáshoz vezethet.

Megoldás: Fogadjuk el, hogy senki sem tökéletes, és az interjúztatók nem is várják ezt el. Koncentráljunk inkább arra, hogy hitelesek legyünk, mintsem tökéletesek. Ha megbotlasz egy szón vagy nem tudod azonnal a választ, az rendben van. Az interjúztatók értékelik az őszinteséget és azt, ha valaki képes méltósággal kezelni a hibákat. Gyakoroljunk mindfulness vagy mély légzési technikákat az interjú előtt, hogy megnyugodjunk és fókuszáltak maradjunk.

Hogy felkészülj a nehezebb kérdésekre, olvasd el korábbi cikkünket a leggyakoribbakról!

4. Imposztor szindróma

Ok: Az imposztor szindróma az az érzés, hogy nem vagyunk olyan kompetensek, mint amilyennek mások gondolnak minket, és attól félünk, hogy kiderül az “igazság”. Ez különösen gyakori lehet, ha olyan állásra pályázunk, amely nagy előrelépésnek vagy új kihívásnak tűnik.

Megoldás: Küzdjük le az imposztor szindrómát azzal, hogy a sikereinkre és erősségeinkre koncentrálunk. Az interjú előtt készítsünk egy listát az eredményeinkről, készségeinkről és tapasztalatainkról, amelyek erős jelöltté tesznek minket. Ennek a listának az áttekintése növelheti az önbizalmunkat. Ne feledjük, ha meghívtak az interjúra, az már önmagában is azt jelenti, hogy a munkáltató potenciált lát bennünk—bízzunk az ő ítéletükben és a saját képességeinkben.

Nézd meg, hogyan prezentáld szakmai tapasztalatodat, hogy a lehető legprofibb képet alakítsd ki magadról!

5. Az első benyomás miatti aggodalmak

Ok: A nyomás, hogy jó első benyomást keltsünk, megterhelő lehet. Az emberek ilyenkor mindentől aggódhatnak, az öltözéküktől kezdve a testbeszédükön át egészen addig, hogy az interjúztató kedvelni fogja-e őket.

Megoldás: Készüljünk fel a megjelenésünkre és testbeszédünkre előre. Válasszunk egy olyan öltözéket, amelyben magabiztosnak és kényelmesnek érezzük magunkat, és gyakoroljunk pozitív testbeszédet, például a szemkontaktust és a határozott kézfogást. Koncentráljunk arra, hogy udvariasak, figyelmesek és elkötelezettek legyünk a beszélgetés során. Ne feledjük, hogy az első benyomás nem csak a külsőségeken múlik—inkább arról szól, hogyan kapcsolódunk az interjúztatóhoz és hogyan mutatjuk be magunkat hitelesen.

Olvasd el részletes tanácsainkat arról, hogyan tudsz azonnal jó benyomást kelteni egy állásinterjún!

Összegzés

Az állásinterjúk előtti idegesség természetes, de nem kell, hogy akadályt jelentsen a siker felé vezető úton. Ha megértjük az aggodalmainkat és alkalmazzuk ezeket a stratégiákat, képesek leszünk kezelni a szorongásainkat, és nagyobb önbizalommal állhatunk neki az interjúknak. A megfelelő felkészüléssel és hozzáállással a feszültséget pozitív erővé alakíthatjuk, amely arra ösztönöz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.


Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!