Vissza

5 tipp, mielőtt szabadságra mész

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. augusztus 2.

Olvasási idő: 7 perc

Karriertanácsok

Itt az augusztus, a szabadságolások hónapja. Ilyenkor szeretünk egy kicsit lelassulni, visszalépni a pörgésből, már ha tudunk, hogy kipihenjük az elmúlt hónapok hajtását. Ha te is még vágyakozva nézed a visszaszámlálást a naptáradban, olvasd el következő pár hasznos tanácsunkat, amivel még könnyebben lezárhatod a folyamatban lévő munkáidat, és megkönnyítheted a visszatérést a nyaralás után.


  1. Priorizáld a feladataidat

Mielőtt hosszabb időt kihagysz, érdemes átnézned a folyamatban lévő projekteket, másoknál álló, de hozzád kapcsolódó feladatokat, és átgondolnod, milyen határidők érvényesek az egyes tételekre a listádban.

  • Írj egy to-do listát: Legyen egy fekete-fehér listád, amin a nyaralásod előtt elvégzendő teendőid szerepelnek, napokra lebontva, így te is átlátod, hogy mit mikor kell elvégezned ahhoz, hogy nyugodtan és stresszmentesen tudj szabadságra menni.
  • Állítsd őket fontossági sorrendbe: A priorizáláshoz használhatsz megkülönböztető színeket, komplexitás- vagy határidő szerinti rendezést is.
  • Bontsd le a feladatokat: Érdemes olyan listát összeállítanod, amin a tételek egyesével kihúzhatók, teljesíthetők, így a sikerélményed és a motivációd is több lesz, illetve jobban átláthatod a nagyobb feladatok kapacitásigényét is.
  • Delegálj: Nem muszáj mindent elvégezned, ha úgy érzed, hogy hatékonyabb, ha néhány dolgot más végez el helyetted, kérd meg a kollégáidat, hogy segítsenek, amíg te nem vagy. Cserébe persze te is ajánld fel a segítséged, amikor ők mennek szabadságra.

2. Kommunikálj a csapatoddal

A hatékony és átlátható kommunikáció elengedhetetlen a gördülékeny működés biztosításához, hiszen így mindenki számára világos és érthető feladatokat, határidőket, prioritásokat állíthatunk fel, elkerülve ezzel a felesleges frusztrációt.

  • Időben jelezd a vezetődnek a szabadságolási szándékodat: Így ő is könnyebben hangolhatja össze a csapattagok munkáját és egyéb szabadságait.
  • Szólj a közvetlen csapatodnak: Amint jóváhagyták a kérelmed, érdemes jelezni a szabadságod azoknak, akikkel a legszorosabban dolgozol együtt, esetleg egy közösen vezetett felületre is felvihetitek, hogy egymás mellett lássátok az irodán kívül töltött idősávokat.
  • Add át a függőben lévő feladatokat: Például egy check-out email formájában írd meg, milyen projektek hol állnak, mi várható a távollétedben, és kinek milyen felelőssége lesz milyen határidőkkel, amíg te nem vagy.
  • Segítsd a csapatot: Ha komplexebb feladataid is maradnak a levegőben, amíg távol vagy, segítsd a kollégáidat azzal, hogy megosztod velük a legfontosabb dokumentumokat, belsős tippeket a munka elvégzéséhez, így lesz mihez nyúlniuk kérdés esetén, és hatékonyabban, a lehető legkevesebb frusztrációval tudnak téged kisegíteni.

3. Állíts be out-of-office üzenetet

Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy távolabbi kollégáid, ügyfeleid, külsős partnerek felé is jelezd a szabadságod.

  • Pontos dátumokat adj meg: Azt a két dátumot érdemes megadnod, amelyik napon már nem, és amelyiken még nem vagy, így pontosan tudnak veled számolni partnereid.
  • Adj meg alternatív kontaktot: Lesznek olyan megkeresések, amik nem tudnak várni a visszatérésedig, ezért fontos, hogy írd bele az üzenetbe egy olyan kolléga vagy csoport email címét, aki fel tudja venni a feladatot helyetted.
  • Kommunikáld, mikorra várhatnak választ: Az, hogy mikor van az első napod, nem feltétlen esik egybe azzal, hogy mikor tudsz feldolgozni egy beérkező emailt, ezért reális határidőt szabj meg, amikorra mindenkinek válaszolni tudsz.
  • Szabd célcsoportra az üzenetet: Van lehetőséged külön szöveget megfogalmazni a szervezeten belüli és kívüli személyeknek. Míg a cégeden belül egy közvetlen, tegeződő formátum és csupán keresztnevek használata is elegendő lehet, szervezeten kívüli partnereknek érdemes lehet egy udvariasabb, formálisabb szöveget megfogalmaznod.

4. Tedd rendbe a munkaterületed

Szánj egy kis időt az íróasztalod, fájljaid, home office tered és számítógéped rendbe tételére is, mielőtt szabadságra mész, ez ugyanis segíteni fogja a zökkenőmentes visszatérést a munkába.

  • Tisztítsd meg az íróasztalod: Tegyél rendet az íróasztalodon, és távolíts el minden felesleges dolgot.
  • Rendezd a fájlokat: Iktasd el az összes papírmunkát, és rendszerezd a fájlkezelődet a gépeden is, töröld a gyorsítótárat, nézd át a letöltött anyagokat.
  • Tisztítsd meg a postaládádat: Válaszolj az e-mailekre, archiváld őket, és rendszerezd a postaládádat, hogy visszatéréskor könnyebb legyen újrakezdeni.
  • Készíts biztonsági mentést az adatokról: Biztosítsd, hogy minden fontos dokumentumról és fájlról készüljön biztonsági mentés.

5. Kapcsolódj le és lazíts

Végül, a nyaralás lényege a pihenés és a feltöltődés. Ahhoz, hogy valóban hasznot jelentsen számodra a szabadidő, tegyél tudatos erőfeszítéseket a munkától való elszakadásra.

  • Korlátozd a munkahelyi kommunikációt: Kerüld a munkahelyi e-mailek és üzenetek ellenőrzését, hacsak nem feltétlenül szükséges.
  • Határold el magad: Tudasd a kollégákkal és az ügyfelekkel, hogy a szabadságod alatt nem leszel elérhető.
  • Foglalkozz pihentető tevékenységekkel: Szánj időt olyan tevékenységekre, amelyek segítenek a kikapcsolódásban és a stresszoldásban.
  • Élvezd ki a pillanatokat: Koncentrálj a jelenre és arra, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a nyaralásból.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!