Vissza

Bumeráng munkavállalók: Érdemes visszatérni egy korábbi munkahelyre?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. július 2.

Olvasási idő: 5 perc

Szakmai tartalmak

A munkaerőpiac folyamatosan változó világában egyre többször hallani a „bumeráng munkavállaló” kifejezést. Ez azokat az alkalmazottakat jelöli, akik egy időre elhagyják munkahelyüket, majd később visszatérnek oda. Noha ez a jelenség korábban ritka volt, manapság egyre gyakoribb, mivel a munkaadók és munkavállalók egyaránt felismerik a visszatérés lehetséges előnyeit. De vajon milyen tényezőket érdemes mérlegelni, ha valaki fontolgatja, hogy visszatérjen egy korábbi munkahelyére? Nézzük meg az előnyöket és hátrányokat!

Előnyök

  1. Ismerős környezet
    Az egyik legnagyobb előny, ha visszatérünk egy korábbi munkahelyre, hogy már ismerjük a környezetet. Tudjuk, hogyan működnek a dolgok, kik a kollégák, és milyen a vállalati kultúra. Ez jelentősen megkönnyíti az újbóli beilleszkedést.
  2. Bizalom és kapcsolatok
    Az előző munkahelyen már kialakítottunk egy bizalmi kapcsolatot a vezetőkkel és a kollégákkal. Ez az ismertség elősegítheti a gördülékenyebb együttműködést és a hatékonyabb munkavégzést.
  3. Gyorsabb betanulás
    Mivel már ismerjük a cég folyamatait és rendszereit, gyorsabban vissza tudunk illeszkedni a munkába. Ez mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak előnyös, mivel kevesebb idő és energia szükséges a betanulásra.
  4. Személyes és szakmai fejlődés
    Az új tapasztalatok és tudás, amit a távozásunk alatt szereztünk, értékes lehet a korábbi munkahely számára is. Visszatérésünkkel új perspektívákat és ötleteket hozhatunk be a cégbe.

Hátrányok

  1. Régi problémák újra felbukkanása
    Fontos mérlegelni, hogy azok a problémák, amelyek miatt korábban távoztunk, megoldódtak-e. Ha a régi problémák még mindig fennállnak, akkor valószínűleg ismét ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznünk.
  2. Változások a vállalatnál
    Előfordulhat, hogy a vállalat jelentősen megváltozott a távozásunk óta. Új vezetők, átszervezések, vagy a vállalati kultúra változásai mind befolyásolhatják a munkakörnyezetet, ami nem biztos, hogy kedvező számunkra.
  3. Visszailleszkedési nehézségek
    Bár ismerős környezetbe térünk vissza, előfordulhat, hogy nehezebb visszailleszkedni, mint gondoltuk. A korábbi kollégák változhattak, új emberek kerülhettek a csapatba, és az elvárások is módosulhattak.
  4. Karrierfejlődés megtorpanása
    Néha a visszatérés egy korábbi munkahelyre a karrierfejlődés szempontjából visszalépésnek tűnhet. Fontos mérlegelni, hogy a cég tud-e olyan új kihívásokat és előrelépési lehetőségeket kínálni, amelyek előmozdítják a karrierünket.

Mit érdemes mérlegelni?

  1. Önvizsgálat
    Gondoljuk át, miért hagytuk el korábban a munkahelyet, és vajon ezek az okok változtak-e. Ha személyes vagy szakmai fejlődés miatt távoztunk, érdemes mérlegelni, hogy most milyen célokat szeretnénk elérni.
  2. Vállalati kultúra és légkör
    Kutatások szerint a vállalati kultúra és légkör nagy hatással van a munkavállalói elégedettségre. Érdemes informálódni arról, hogy milyen változások történtek a cégnél, és ezek hogyan érintik a mindennapi munkát.
  3. Hosszútávú karriertervek
    Fontoljuk meg, hogyan illeszkedik a visszatérés a hosszú távú karrierterveinkbe. Ha a cég kínál olyan lehetőségeket, amelyek elősegítik a fejlődésünket, érdemes lehet visszatérni.
  4. Pénzügyi feltételek
    A fizetés és egyéb juttatások is fontos szempontok. Érdemes összehasonlítani a korábbi és a jelenlegi feltételeket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy anyagilag is megéri a váltás.

A bumeráng munkavállalók visszatérése egy korábbi munkahelyre sok előnnyel járhat, de fontos mérlegelni a potenciális hátrányokat is. Alapos önvizsgálattal, a vállalati kultúra megértésével, a hosszú távú karriertervek figyelembevételével és a pénzügyi feltételek összehasonlításával tudunk megalapozott döntést hozni. Ha minden szempontot figyelembe veszünk, a visszatérés egy korábbi munkahelyre sikeres és elégedettséget hozó lépés lehet.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!