Vissza

Hogyan írj ütős motivációs levelet?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. június 12.

Olvasási idő: 6 perc

Karriertanácsok

Állást keresni, tömegével önéletrajzot küldeni és visszajelzést sem kapni, elhúzódó interjúkörökre járni, komplex próbafeladatokat megoldani nagyon fárasztó és frusztráló tud lenni még annak is, aki a szerencsésebb oldalára kerül a munkahelyváltásnak, és kevésbé szembesül ezekkel a próbatételekkel. Így teljesen érthető, hogy valószínűleg kevesen szeretnek még motivációs levelet is írni, viszont néha sajnos megkerülhetetlen nem csak nyitott pozíciók, de ösztöndíjak, képzések esetén is. Ezért készítettünk neked egy segédletet az alábbiakban, amelyek mentén gyorsabban és könnyebben összeállíthatod a saját motivációs leveledet, biztosítva ezzel a jobb esélyeidet a sikerre.

Mi egyáltalán a motivációs levél célja?

A motivációs levél célja, hogy bemutassa, miért érdekel az adott pozíció és hogyan illeszkedsz a vállalat kultúrájába. Emellett lehetőséget ad arra, hogy személyesebb oldaladat is megmutasd, amit az önéletrajz nem tesz lehetővé. A recruiterek, HR-esek, szakmai vezetők ez alapján bepillantást kapnak a gondolkodási módodba, illetve láthatják, mi ösztönöz téged.

Mi az értelme megírni?

Természetesen, ha kötelező motivációs levelet küldeni, akkor az az értelme, hogy csak így lesz érvényes a jelentkezésed. Ha viszont egy lépéssel továbbmegyünk, akkor beláthatjuk, hogy jelentős előnyhöz juthatunk plusz nettó 1 befektetett órával, ha olyan pályázatokhoz is csatoljuk, amelyeknél ez opcionális.

Gondolj csak bele, hányan jelentkeznek egyetlen nyitott pozícióra. A vállalatoknak egyszerűen nincs kapacitása sajnos sokszor minden egyes jelentkezőt megnézni, így az kerül versenyelőnybe, aki megtette a plusz fáradtságot, és mondjuk eljuttatta a motivációs levelét is a Hiring Managerhez.

Ezenkívül ahhoz, hogy egy átgondolt érvelést tudj felhúzni, utána kell nézned a cégnek social médiában, a weboldalán, és esetleg egyéb felületeken, így már egy esetleges interjúhelyzetben is sokkal felkészültebb lehetsz, hiszen gyakran érhet olyan kérdés, hogy mit javítanál a cégben.

Az pedig plusz haszon, hogy mindezek által önmagad felé is sokkal átláthatóbbá válik, miért szeretnél épp ahhoz a céghez csatlakozni, és megerősíthet a döntésedben.

 

Hogyan néz ki a motivációs levél felépítése?

  1. Kontakt adatok: Tartalmazza a személyes elérhetőségeidet, LinkedIn profilodat és a címzett adatait is.
  2. Bevezetés: Mutasd be röviden magad, tapasztalataidat és azt, hogyan találtál rá az álláshirdetésre.
  3. Kifejtés: Fejtsd ki, miért szeretnél az adott cégnél dolgozni, milyen erősségeid vannak, és hogyan tudsz hozzájárulni a vállalat céljaihoz.
  4. Következtetés és lezárás: Foglald össze a levél lényegét, és köszönd meg a lehetőséget.

+ tipp: nézz meg template-eket, akár Canvában, hogy lásd, milyen megoldások lehetségesek.

Terjedelem és stílus

A motivációs levél legyen tömör, maximum egy oldal hosszúságú. Stílusa legyen személyes, de ne barátkozós, és kerüld a túl hivatalos nyelvezetet. Fontos, hogy a szöveg jól formázott és nyelvtanilag hibátlan legyen.

Tartalmi tippek

  • Ismerd meg a céget: Kutass a vállalatról, és említsd meg a leveledben, miért vonzó számodra az adott cég.
  • Légy őszinte: Csak olyan dolgokat írj, amelyek valóban igazak rád, és kerüld a kliséket, gyakran használt szófordulatokat.
  • Személyes példa: Használj konkrét példákat, hogy bemutasd, hogyan illeszkedsz az adott pozíció követelményeihez.
  • Érdeklődés felkeltése: Írj úgy, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését és további beszélgetésre ösztönözzön.

Utolsó lépések

  • Olvasd át: Miután megírtad, hagyj egy kis időt az agyadnak kizoomolni, majd pár óra múlva térj vissza, és olvasd ár friss szemmel a szövegedet.
  • Külső vélemény: Kérj meg egy barátot vagy kollégát, hogy nézze át, és adjon visszajelzést.

Összegzés

A motivációs levél célja, hogy kiegészítse az önéletrajzod, bemutatva a releváns szakmai tapasztalatod, elköteleződésed, céljaid és személyiséged. A jó motivációs levél segíthet kitűnni a tömegből, és közelebb hozhat álmaid állásához. Egy jól megírt motivációs levél őszinte, a meghirdetett pozícióra és cégre szabott, meghatározott szerkezetet követ. Fontos, hogy a levél tükrözze az egyéniséged, de ne legyen se túl laza, se kimért, mert így lesz igazán hatásos és értékes.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karriertanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!