Mik a legkeresettebb IT pozíciók, és hogyan szerezd meg a legjobb szakembereket?

Az elmúlt években erősen érezhető volt az IT piacon fellépő egyre kiszámíthatatlanabb munkaerőigény, ami nem befolyásolta azt a tényt, hogy továbbra is kihívásokkal nehezített megtalálni a megfelelő tech szakembereket.

Ezért készítettünk egy komplex, közel 40 oldalas IT toborzási útmutatót, amit itt érhetsz el:

Ebből válogattunk most egy kivonatot, amelyben először bemutatjuk, konkrétan milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban megszólítani az IT szakembereket, milyen kérdéseket érdemes feltennünk az interjúk során, és hogyan tudunk a bértárgyalások során egy reális bérben megállapodni a szakemberekkel.

Legkeresettebb és legnehezebben betölthető pozíciók

A nehezebben betölthető tech pozicíók kihvásai sokszor abból fakadnak, hogy nem régóta létező területekről és szaktudásról van szó, továbbá hogy sok IT pozíció folyamatosan változik a technológiákkal együtt. Tapasztalataink alapján a leg nichebb és legnehezebben betölthető pozíciók a következők:

  • Cyber Security: A kiberfenyegetések egyre összetettebbé válnak – gondoljunk akár csak a bankszektorban lévő ilyen típusú incidensekre, amit akár az ember a saját bőrén is tapasztal – ezért növekszik az igény az ilyen típusú szakemberekre, akik képesek érzékeny adatokat és hálózatokat védeni.

  • Data Scientist, Machine learning mérnökök: Ahogy az adatalapú döntéshozatal egyre fontosabbá válik minden vállalati kultúrában, ezért a nagyméretű adatkészletek és machine learning modellek fejlesztésére specializálódott szakemberek egyre keresettebbek.

  • Cloud Architects and Engineers: A piacon egyre nő a felhőalapú infrastruktúra és szolgáltatások tervezésére, megvalósítására és kezelésére való igény. A piacon növekszik az ilyen típusú szakemberek száma, azonban még mindig kicsit a merítés az igényekhez képest. Ezen a területen az IT-soknak széleskörű ismeretekkel kell rendelkezniük a különböző felhőszolgáltatásokról, infrastruktúra tervezésről, biztonságról és összehangolt rendszerek kialakításáról. Ezek a szakértelemek speciális képzést és tapasztalatot igényelnek, ami nem mindenki számára könnyen elérhető.

  • DevOps Mérnökök: A DevOps szemléletmód népszerűsége növekszik, és sok vállalat áttér az ilyen típusú munkafolyamatokra. Emiatt nagyobb a kereslet a DevOps mérnökök iránt, mint amennyi képzett szakember áll rendelkezésre. Továbbá a terület folyamatosan fejlődik és változik. Ez azt jelenti, hogy a DevOps mérnököknek lépést kell tartaniuk az új technológiákkal, eszközökkel és gyakorlatokkal, ami további kihívást jelenthet a munkáltatók számára. A DevOps mérnököknek széleskörű ismeretekkel kell rendelkezniük a fejlesztés, az infrastruktúra és az üzemeltetés területén. Sokszor nehéz olyan szakembereket találni, akik ezt a három területet egyesítik a megfelelő szinten.

A fentiekben csak pár példát fejtettünk ki, azonban lehet folytatni a sort fullstack fejlesztőkkel, BIG data engeineer-ekkel vagy akár az AI és robotika szakembereivel.

Összességében a fenti pozíciókat betölteni nehézségekbe ütközhetnek a szakemberhiány, a kereslet és kínálat egyensúlya, a szakértelem hiánya és a folyamatos változások miatt. Ennek eredményeként a vállalatoknak kreatív és hatékony módszereket kell alkalmazniuk a megfelelő szakemberek felkutatására és megtartására. A nagyobb vállalatok és technológiai cégek versengenek a legjobb IT-s szakemberekért. Ez azt jelenti, hogy a kisebb vagy kevésbé ismert cégeknek nehezebb lehet versenyezni a tehetségekért, különösen akkor, ha korlátozott a költségvetésük vagy az ismertségük. A vállalatoknak proaktívan kell megközelíteniük a tehetségek felkutatását és megtartását a fenti területeken, valamint meg kell vizsgálniuk a képzési és fejlesztési lehetőségeket annak érdekében, hogy saját belső szakértelmet fejlesszenek ki ezen a területen.

Interjúkérdések és a bértárgyalás

1. Így tegyél fel kérdéseket IT szakembereknek

Az IT szakmai interjúk között soha nincs két egyforma, ezt minden nap tapasztaljuk munkánk során. Sokat számít a jelöltek személyisége, motiváltsága és preferenciája, valamint a szenioritás. De mindig van egy sor alapkérdés, jellemzően a beszélgetések elején és végén, hoztunk ezekből pár példát:

Tapasztalat

A munkával töltött évek számán túl felmérjük a jelölt technológiai tudását, iparágakra vonatkoztatva:

  • Hány éve használod aktívan front-end oldalon az Angulart?

  • Hány éve dolgozol autóipari területen?

  • Emelj ki egy projektet, amin dolgoztál és mutasd be nekünk!

  • Mi az, amin most dolgozol, vagy legutóbb dolgoztál?

Programnyelvek

  • Milyen programnyelvekben vagy jártas? Miket használsz jelenleg aktívan?

  • Van-e olyan technológiai tudás, amiben szívesen fejlődnél?

  • Tervezed-e teljesen új nyelv elsajátítását?

Munkaerőpiaci státusz

  • Mivel lehetnél elcsábítható a jelenlegi pozíciódból?

  • Jelenleg milyen lehetőséget keresel?

  • Milyen az idegennyelv-tudásod? Van-e igénye az aktív használatára munkakörnyezetben vagy inkább olyan lehetőségek érdeklik, ahol magyarul tud dolgozni

  • Mi lenne az a juttatási csomag, ami miatt szívesen elfogadnál egy számodra vonzó lehetőséget?

  • Milyen felmondási idő kötelezettséged van jelenleg?

Személyes motiváció

  • Mi fontos számodra egy munkáltatóban?

  • Milyen számodra egy ideális vezető és csapat?

  • Milyen vállalati kultúrában tudod elképzelni magad?

  • Milyen munkarendben szeretnél dolgozni? (HO)

A bérigény viszont önmagában is, a jelenlegi gazdasági viszonylatban az infláció miatt pedig kiváltképpen olyan kérdés, amivel sok cég küzd. Nehéz megfelelni a piaci igényeknek, vagy meglátni azt, miben tudunk rugalmasak lenni ahhoz, hogy elérjünk egy reális bérsávot.

2. Így vezess IT-s bértárgyalást

Az IT-s interjúztatása, megkeresése, és azon belül a bértárgyalás egy olyan klasszikus helyzet, mint az „elevator pitch”. Gyorsan, hatékonyan, a lényeget. Amint megüti a fülüket a sallang, már ki is léptek a beszélgetésből. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy fekete öves recruiter ne tudná meggyőzni még a legjobb, inaktívan álláskereső jelölteket is a váltásra. De ehhez tartalom is kell? Mire figyeljünk tehát oda?

Mit tegyek, ha nem a legjobb a bér?

Őszinteség

A bérsávról, ha tudunk, már az elejétől fogva nyíltan kommunikáljunk, a ködösítés ugyanis gyorsan érdektelenné teszi a jelöltet. Természetesen az az optimális, ha már az álláshirdetésben közzé tesszük a reális bérsávot, ez bizonyos iparági hírek szerint ugyanis pár év múlva még kötelező is lesz, így jobb előre felkészülni a belső folyamatainkkal erre.

Képzések

Ne csüggedj, azért az IT szakembert sem csak az anyagiak motiválják. Toborzóink tapasztalatai alapján kiemelten fontos számukra a szakmai fejlődés, képzések megléte. Ebben az esetben ezeknek a skilleknek az elsajátításához szükséges feltételek biztosítása is monetáris értéket képvisel: a továbbképzésnek magánemberként más anyagi vonzatai lennének. Itt fontos érv lehet az is, ha a csoport vezetője egy sikeres szakember, akitől szintén tanulni lehet.

Specialista-generalista

Nagyon fontos, hogy értsük, mi a különbség az egyes területek között, és tudjuk, pontosan milyen kompetenciákkal rendelkezik az adott szakemberünk, ha ugyanis egy back-endesnek front-endes pozit viszünk, azonnal elveszítjük. Itt tehát az is fontos, hogy felmérjük az egyéni preferenciákat, ki az, aki a tudása skáláját akarja szélesíteni, és ki szeretne inkább elmélyülni egy adott területen.

Foglalkoztatottsági konstrukció

Fontos meghatározni, hogy alkalmazotti, alvállalkozói státuszban, vagy projektre keresel embert, lehet, hogy valakinek ugyanis megvannak a saját igényei ezen belül, és ha egy alkalmazotti pozícióra nem is, máshogy projektbe be tudod vonni az IT-sodat.

Rugalmasság

Az IT szakértőknek fontos az, hogy azt érezzék, gyorsan, hatékonyan és eredményesen tudnak végigmenni az egész folyamaton, hiszen általában nincsenek rákényszerítve munkahelyváltásra. Ha tehát a céged például tud teljes home office-t biztosítani, az latba vethető egy hibrid munkavégzés helyett.

Innováció

Fontos, hogy egyértelmű legyen a keretrendszer és infrastruktúra, amiben az új kollégának dolgoznia kell majd. És mint mindig: itt is lényegre törően, de szakmailag relevánsan és részletesen.

Juttatások

Vannak olyan egészségügyi biztosítási csomagok, bejárástámogatás, home office supply ellátás, amik relevánsak lehetnek a jelöltünk számára. Nagy általánosságban azonban a céges rendezvények, csocsó, kávé és gyümölcsnap a jelenlegi munkaerőpiacon már kissé kiüresedett fogalmak.

Tudjuk, hogy nehéz eligazodni az IT munkaerőpiac rengetegében, de a szektorra specializálódott szakértői csapatunk bármilyen nehéz pozíciót betölt, bármilyen bértárgyalást lefolytat, és bármilyen szakembert megtalál. Csapatban könnyebb, vedd fel velünk a kapcsolatot, és dolgozzunk együtt!

2024. március 21.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu