Csoportból csapat: kulcs a szintlépéshez! 

Mitől lesz a Te munkahelyedből és az én munkahelyemből egyszer csak a Mi csapatunk?

Mi az a pont, amikor nem csupán sok lelkes ember dolgozik egy helyen, hanem mindannyian azt érezzük: csapat vagyunk?

Ha egyetlen pillanatot keresnénk, bizony nem járnánk szerencsével. Ugyanis amíg egy csoportból valóban csapat alakul, az mindig egy folyamat. Mondhatnám, hogy „beérik”, de valójában szükséges ehhez néhány tényező és befektetett munka.

Miért fontos ez téma egyáltalán a vállalatok életében?

Mert eredményes szeretne lenni mindenki. Lelkes, motivált kollégákat látni, akik lojálisak.

Hosszútávon megtartani a jó munkaerőt és a legjobbakat megszerezni a piacról. Hatékonyságot és növekedést a cég életében. Kevesebb belső konfliktust és valóban szerethető munkahelyet a mindennapokban.

Ha lenne egy varázspirula, ami egy pohár vízzel bevéve mindezt megoldaná, nem is folytatnám ezt a blogpostot…😊

Varázspirula helyett jöjjön viszont néhány jó gyakorlat, amely segíthet a csoportból csapatot formálni!

Mi van ott, ahol jól működik a csapat?

  1. Van közös cél. A jó vezető ezt nem csupán zászlóra tűzi, hanem lelkessé teszi rá a kollégáit, időt fordít arra, hogy összehangolja az egyéni célokat a csapat-, és a vállalat céljaival.
  2. Vannak közös értékek. Amelyekben hasonlítanak, és mindannyian fontosnak tartanak.
  3. Vannak közös normák. Ezekben a „házi játékszabályokban” a tagok megegyeztek és betartják őket.
  4. Stabilitás van a hétköznapjaikban. Kiszámítható működés, jó rutin, következetesség.
  5. Vannak közös erőforrásaik. Ezeket jól használják, mert ismerik az erősségeiket és a gyengeségeiket egyaránt, tudják, miből merítsenek.
  6. Van felhatalmazottságuk. Tudják, miért felelősek, és miben dönthetnek.
  7. Van identitásuk. Mert „Mi azok vagyunk, akik…” Talán az egyik legmeghatározóbb pillanat egy csapat életében az, amikor ezt a mondatot hasonlóan fejezik be a kollégák, és büszkeség tölti el őket közben.

Ha csoportból csapattá lettünk, már máshogy teljesítünk. A csapatként létezés pedig nem az izzadtságszagú csapatépítőkben és a végeláthatatlan workshopokban rejlik.

Egy jó csapatban van egy mélyebb odatartozás élményünk, amely minőségibb munkára és valódi elkötelezettségre hívja a tagokat. Itt már fontos az, hogy tenni szeretnénk a közösségünkért, mert erőt merítünk abból, hogy része vagyunk annak, amit így hívunk: a Mi csapatunk.

Ha megalakult egy csapat, még mindig jöhetnek persze furcsa fordulatok.

Bruce Tuckman – amerikai pszichológus és kutató- alaposan vizsgálta a csapatok dinamikáját. A mai napig helytálló a tézise, miszerint a csapat formálódásnak fázisai vannak. Ha erre tudatos egy vezető, akkor ezeken a fázisokon képes gördülékenyebben átvezetni a csapatát, azaz hamarabb stabilizálódnak, hamarabb lesz közös teljesítés és nem forgácsolódik szét a közösség.

Normális, hogy amikor elkezd megalakulni, vagy újra alakulni egy csapat, ott bolydulás van. Természetes a „méricskélés”, az izgatottság, az összezavarodottság. Fontos, hogy ha nincs elegendő információ, akkor csinál magának narratívát az ember, mert valamibe kapaszkodni kell. (Tuckman, Forming-nak hívja ezt az időszakot)

Az alakulás bizonytalanságát viharzás követi, ahol a konfliktusoknak, összefeszüléseknek, nagyobb impulzivitásnak is helye van. A változás okozta feszültség itt érzékelhető leginkább, az újrapozicionálás szinte minden csapattagnak fontos. (Storming)

A konfliktusok és erőfitogtatás szőnyeg alá seprése helyett a kivezető út a közös normák, játékszabályok lefektetése, amely új és biztonságos keretet ad az együttműködéshez. (Forming) Ez a fázis nem megspórolható, hiszen csak így érkezünk meg a produktív szakaszba, ahol valóban a csapat erejét már jól használva születnek eredmények. (Performing)

Csoportból csapattá válni: ez egy olyan minőségi szintlépés, amely nagyobb vonzerővel bír sok esetben, mint bármi más jóléti tényező.

Zsigeri szükségletünk ugyanis keveset változott az évezredek alatt: tartozni valahova, ahol fontos vagyok, ahol adhatok és kaphatok, sikeres lehetek.

„A tehetség nyeri a meccset, de a csapatmunka és az értelem nyeri a bajnokságot!”- Michael Jordan receptjét megéri kipróbálni!

Ha tetszett ez a cikk, olvass tovább a témában vagy hallgasd meg a Fel vagy véve! podcast 3. adását!

2023. szeptember 6.

Szerző: Veres Paula

Employee Experience manager,

Corporate coach (LTC)

veres.paula@idbc.hu