Freelancing vs Contracting? Melyik a nyerő életforma? És melyik jobb a cégeknek?

Egyre többen vállalnak fel egy szabadabb életformát, ami több rugalmasságot biztosít, de ezzel együtt több kockázatot, kiszámíthatatlanabb viszonyokat is jelent. A rugalmasságra való igény azonban sok esetben a cégek felől is megvan. Tényleg ezeké a foglalkoztatási formáé a jövő? Nézzük meg közelebbről. 

Freelancerek és alkalmazottak

Az IT szektorban sokaknak már nem kell magyarázni, hogy mitől szép a szabadúszás, de (főleg az idősebb generációk számára, általában) megvan a varázsa a “munkahely” bizonyos megszokott kereteinek és jellegzetességeinek is.

Ilyenek például a rendszeres bejárás, az állandó jelenlét, a kávé, a közös ebéd, az étkezési jegyek, ezeknek a dolgoknak az emberi pszichében kialakult jelentőségét nem szabad alábecsülni.

A legnagyobb különbség talán a személyiségben kereshető. Vannak vállalkozó és munkavállaló típusok. Egymás szerepében huzamosabb ideig nem érzik jól magukat.

A munkavállaló típus megőrül a bizonytalanságtól, nehezen viseli a felelősség súlyát. A vállalkozó típus szeret a saját ura lenni, nem bírja, ha utasítgatják, folyamatosan figyeli, hogy miből lehetne pénzt csinálni.

A szabadúszó annyiban különbözik a vállalkozótól, hogy ugyan hasonló személyiségek, de előbbi a saját idejét értékesíti, a vállalkozó ezen túl kiadja a munkát másoknak.

Az informatikai szakemberek köre nem csak a programozókból áll. Ide soroljuk mindazon szerepeket, amelyek egy informatikai fejlesztés, termék megalkotásához szükséges lehet. Projekt menedzserek, üzleti elemzők vagy tesztelési erőforrások ugyanúgy összedolgoznak a programozókkal a közös cél elérése érdekében. Rájuk is igaz, hogy nagyobb a kereslet a munkaerő piacon, mint a kínálat. Ezen a területen sok szabadúszó dolgozik vállalkozói formában, ráfordítás alapon elszámolva a megbízóval, adott projektekre szerződve. Például amikor egy 10-15 éve munkavállalóként dolgozó banki szakembert próbálunk meg elcsábítani és meggyőzni arról, hogy dolgozzon rugalmasabb keretek közt, szabadúszóként, vállalkozóként, sokszor szembesülünk azzal, hogy nehéz a komfort zónából kilépniük, a megszokott munkavállalói attitűdöt levetkőzni, kockázatot vállalni a szabadabb életforma és a nagyobb jövedelem reményében. Általában azok számára könnyebb a váltás, akik munkavállalóként is projektekben dolgoztak, megszokták a változatos, pörgős életformát és személyiségükben ott hordozzák a vállalkozói psziché csíráit.

A freelancing egyik fontos jellemzője a szabadságfokod növekedése: eddig minden pillanatod egy SZMSZ mentén volt szabályozva, és elég szigorú alá-fölérendeltségi helyzetek mentén kellett navigálnod a mindennapi munkád elvégzése közben.

Most, a digitális kapcsolódás miatt ez az összefüggésrendszer átrendeződött. Te döntöd el, hogy a szaktudásodat kinek adod el, milyen projektekbe jelentkezel be, milyen feltételek mellett. Erre a célra jött létre a contracting.

Mitől más a contracting?

A contracting azt jelenti, hogy valamilyen válallkozói formában dolgozol, projektekre szerződsz, ami lehet a teljes kapacitásod (full time) vagy egy része (part time).

Vannak olyan cégek, ilyen az IDBC is, akik a végügyfelek számára, adott projektre összegyűjtik a contractor kapacitásokat, rugalmasan, gyorsan biztosítva a megrendelők projekt kapacitás igényeit.

A nagyobb cégek sokszor hatalmas projekt portfoliót kezelnek, ezeket a kapacitás igényeket részben tudják csak belső erőforrásokkal megoldani. Ilyenkor szívesen vonnak be külső szakértőket, contractorokat. Ez annak is köszönhető, hogy vannak olyan informatikai fejlesztések, amelyek néhány évig lekötik a speciális szakértelmet, de amikor vége a projektnek, akkor nem tudnának mindig mit kezdeni ezekkel az erőforrásokkal.

A rugalmas munkaerőigényhez rugalmas kínálati piac kell. Erre specializálták magukat a független szakértők, vagyis freelancerek, akik vállalkozói formában kínálják fel a munkájukat, dinamikusan, igazodva a cég kapacitásigényéhez, és jellemzően egyszerre több ilyen ügyfél-együttműködéssel egyensúlyozzák ki a saját karrierútjukat.

Csakhogy mindig megtalálni a megfelelő embert az éppen aktuális feladatra, dinamikusan, óriási kihívás, és teljesen más jellegű feladat, mint valakit teljes állásba felvenni. Ez már egy speciális tudást és módszertant igényel, amivel a vállalati HR nem feltétlenül rendelkezik. Itt jönnek képbe a specializált piaci szereplők – ebben segít a contracting.

A contracting cégek felépítenek egy munkaerőbázist, akikkel valamilyen hivatalos viszonyban vannak, nagyon gyakran ez egyébként teljes állást jelent, de vannak vállalkozók is a partnerek között. A lényeg, hogy ezek a szakmai partnerkapcsolatok napidíjra alapoznak, és megrendelt szolgáltatásként jelennek meg a piacon, szemben a havi bérrel és az alkalmazott viszonnyal.

A contracting cég ezeket a kapacitásokat értékesíti a piacon. Az ügyfeleivel szintén napidíjas elszámolásban van, így nagyon egyszerűen tud megtérülést is számolni, hiszen a tartalékában nyilvántartott szakember napidíja és a megbízó céggel kötött szerződésben rögzített napidíj különbségéből kell fedeznie a működésének költségeit. Az alkalmazotti jogviszony havi munkabérét is leosztják napidíjra, az alvállalkozókkal pedig eleve napidíjas elszámolásban szerződnek.

A contracting szerepre teljes állásban (tehát havi fix bérért) szerződő munkavállalók esetében a contractor cégnél van annak a kockázata, hogy ha a kapacitásait nem tudja lekötni, akkor nem termeli ki a bevételt, ami fedezné a munkaerejének költségét. Természetesen minden olyan védelem is megilleti így a munkavállalót, amit a munka törvénykönyve garantál, tehát például a túlóráért extra juttatások járnak.

Ha egy külsős szakember megpályázna egy contracting pozíciót, de nem jár sikerrel, akkor az ügynökségnél bekerül egy úgynevezett “aktív poolba”, ami azt jelenti, hogy a cég folyamatosan felajánlja számára a hasonló munkalehetőségeket.

Mit nyújt a contracting a freelancereknek?

Az IDBC contracting üzletágában lévő szakemberek között tehát vannak alvállalkozó szabadúszók és vannak saját munkavállalók is.

Ebben az esetben a szabadúszókból egy nagyon jó szakértői pool felépíthető, ami kiegészíti a belső munkavállalói kapacitást. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek ebből a kibővített szakmai poolból számíthatnak arra, hogy a kapacitás igényük az adott projektek kapcsán kielégítésre kerül.

A szabadúszó, alvállalkozó szakemberek lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek a belső szakmai tudás megosztásokon, meetupokon, CSR aktivitásban.

Ez persze inkább már csak a hab a tortán. A contracting cégek tehetségtartalékába tartozni azért is jó üzlet, mert állandóan biztosít megbízásokat, kiszámíthatóbb és biztosabb módon, mintha a vállalkozó egyedül navigálna a piacon.

A vállalkozói lét egyik alap kihívása a folyamatos ügyfélszerzés, az énmárka építése, a sales. A contracting segítségével nem kell annyit rohangálni megbízások után, folyamatosan megy a projektre allokálás, de közben megvan a változatosság és a rugalmasság, testreszabhatóság is.

Ha váltani szeretnél szektoron, iparágon belül, vagy akár azon kívül, a contracting partnernél mindig sokszínű a projektek palettája – ráadásul olyan ügyfelekből, akikhez az “utcáról” betörni nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen.

Élő keretszerződéseink vannak, és folyamatosan van egy projekttár, amelyen belül az egyikből a másikba is tudjuk reallokálni a kollégát, ha szeretne egy kicsit más jellegű vizekben lubickolni.

És itt kanyarodnánk vissza az irodai konyha kávéjának ízéhez és közösséghez tartozás egyéb előnyeihez. A tapasztalt freelancerek tudják, hogy külön erőforrásokat kell csoportosítaniuk a szakmai közösségi élet megélésére – ez az egyik fő oka a coworking irodák sikerének is. Ennek vannak emberi és mentális, de abszolút szakmai és üzletfejlesztési szempontjai is. A freelancer a hozzá hasonló emberek körében fel tud töltődni, de értékes üzleti kapcsolatokhoz és információkhoz is juthat. A “magányos farkas” életstílus nagyon kevés szakember számára fenntartható hosszú távon.

Az ilyen formációkban, mint például az IDBC Contracting, egy freelancernek is van lehetősége csatlakozni egy laza, helyfüggetlen, és mégis összetartó közösséghez, és ezeket az élményeket megszerezni, átélni.

A contracting cég számára a szabadúszó alvállalkozók bevonása azért fontos, mert így meg tudnak szólítani egy olyan munkaerőpiaci szegmenst, ahol a fellelhető erőforrások jól ki tudják egészíteni a belső kapacitásokat.

Amikor az ügyfelek „hirtelen” keresnek a piacon például 30-40 fő tesztelő erőforrást, nem biztos, hogy azonnal találnak. A szabadúszó alvállalkozók bevonásával, egy conractor cég össze tud gyűjteni nagy mennyiségű erőforrást, akár gyors reakció idővel, ami óriási verseny előny számunkra és a megbízó ügyfelek számára is.

Ezen kívül nagyon költség hatékony és rugalmas megoldás, hogy egy adott szerepkörbe tartozó szakembert, például egy heti 3 nap kapacitásigényű projekt menedzsert nem kell heti 5 napban fizetni. Ilyenkor a contractor cég a maradék 2 nap kapacitását egy másik ügyfélnek értékesíteni tudja. Mindenki boldog, a contractor full time kiterhelést kapott, az ügyfél pedig csak annyit fizet, amennyi kapacitásra szüksége van a projektben.

Miért lehet jobb megoldás a contracting egy nagyvállalat számára, mint a saját alvállalkozói hálózat?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért ne szerződne a vállalkozó direktben a cégekkel? Ha amúgy is vállalkozási formában végzi a munkáját, akkor mi szükség ebben az esetben egy contracting cég közreműködésére?

A válasz igen egyszerű: a nagyvállalatok ritkán szoktak szerződéseket kötni egyéni vállalkozókkal. Ez olyan szintű mikromenedzsmentet jelentene, amire nekik jellemzően nincs kapacitásuk, éppen ez az egyik ok, ami miatt a specialistákra, azaz ránk van szükségük.

Néhány példa ezekre a speciális kihívásokra:

Helyettesíthetőség. Amikor egy nagyvállalat szerződik egy contracting partnerrel, akkor nem csak erőforrást vesz igénybe, hanem ún. minőségi cserét is kap, ha valamiért az eredetileg kijelölt szakemberrel megszűnik az együttműködés, például betegség vagy magánéleti okok miatt.

Háttérinformációk. A contracting során többletszolgáltatásokat kap a megbízó, amiket a szakemberrel direktben szerződve nem tudna megkapni és használni. Egyrészt a jelöltről személyiségi profilt kap, illetve a szakmai interjú anyagát, és 360 fokos “Voice of Customer” teljesítményértékelést. Másrészt piaci adatokat (bérszínvonal, egyéb benchmarkok) csatolnak a szakemberekkel kapcsolatos anyagokhoz.

Cégjogi biztosítékok. Egy nagyvállalat könnyen bajba kerülhet, ha egy megkérdőjelezhető ügyekkel terhelt vállalkozással köt szerződést. Hiába a jóhiszeműség, a cégbíróság nem fog kegyelmezni. Gondoljunk bele: egy bank például nem engedheti meg magának, hogy véletlenül egy olyan vállalkozással kössön szerződést, amit mások számlagyárnak használnak. Minél nagyobb a vállalat, annál fontosabb, hogy átvilágított, stabil cégekkel szerződjön le. A kisvállalkozások ezen a rostán kiesnek, a nagyvállalatok ritkán vállalják az ezzel járó kockázatokat. Természetesen ebben az esetben a contractor cégek végzik el az ügyfeleik helyett a kisvállalkozások cégátvilágítását.

Bürokrácia. Egyesével szerződni a vállalkozó szakemberekkel, minden alkalommal, minden projektre, amikor éppen szükség van rájuk? Ilyen dinamikus tempó mellett erre egy nagy cégnek nincs ideje.

Cash flow. A cégek szeretik a pénzügyeiket nekik kedvező módon intézni. A contracting partner át tudja vállalni a napidíjak esedékes kifizetését, probléma nélkül, ha a cégnek egy tömbösítettebb, elcsúsztatott tranzakció kedvezőbb lenne.

Speciális konstrukciók. Igény szerint az is lehetséges, hogy 6-12 hónapig contractingban biztosítjuk a jelöltet, és utána a megbízó cég átveheti saját állományba.

Amint látható, egy nagyvállalatnak sokkal jobban megéri egy másik céghez fordulva egyben elintézni azt a problémát, amit a munkaerőigény dinamikusan változó részének a lefedése jelent, ahelyett, hogy saját maga építsen és üzemeltessen egy egész holdudvart a megfelelő és igény szerint bevethető szakemberekből.

A contracting cég számára pedig ebben ott van előny, hogy a munkavállalók mellett egy másik szegmenst is meg tudunk szólítani, akiket szimpla állásajánlatokkal nem érnénk el. Így viszont be tudjuk csatornázni az ő tehetségüket és szakértelmüket is, a munkaerőpiacnak olyan, magas presztízsű részeibe is, amelyeket egyébként maguktól nem is érnének el – nem azért, mert nem elég jók, hanem a rendszer működésének fentebb bemutatott sajátosságai, kihívásai miatt.

A contracting helyzete a munkaerőpiacon – konklúziók

Ha freelancer vagy, érdemes átnézni a contractingban rejlő lehetőségeket, mert így olyan projektek is megnyílnak előtted, amiket a piacról nem könnyen érsz el. A rugalmasságod nagy részét megőrizheted, és nem kell mindig újabb ügyfelek és projektek után nézned. És még egy közösség erejéből és értékeiből is részesedsz.

Ha munkavállaló vagy, de szeretnéd magad kipróbálni változatosabb kihívások között, független szakértőként anélkül, hogy saját vállalkozást kellene építened, a contracting egy izgalmas irány lehet a számodra.

Ha céget vezetsz, akkor a saját dinamikus munkaerő-igényeidet érdemes lehet contracting segítségével kielégíteni, erre számos érvet hoztunk a fenti cikkben. Szerintünk a contracting megkerülhetetlen lesz a következő évtizedekben, akár cégmérettől függetlenül is. llletve a szabad kapacitásokkal rendelkező csapattagoknak így akár megbízható extra projekteket tehetsz elérhetővé, ha leszerződnek egy ilyen tehetségtartalékba, ahol új dolgokat tanulhatnak, új impulzusok érik őket., illetve akkor is biztosítva van a kapacitásuk lekötése, ha a te cégednél csak részmunkaidőben vannak foglalkoztatva.

A contracting egy innovatív piaci reakció: sem a szabadúszást, sem az alkalmazást nem fogja kiszorítani. Előnye éppen az, hogy tökéletesen fed le olyan munkaigényeket, amelyeket a régebbi konstrukciók már nem tudnak optimálisan kezelni. Érdemes számolni vele!

Szerző: Illés József
ügyvezető partner
illes.jozsef@idbc.hu