Vissza

’Igen, és…’ – Improvizáció a projektmenedzsmentben 

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. október 3.

Olvasási idő: 6 perc

Szakmai tartalmakIT Contracting

A Bulletproof projektmenedzsment podcast 12. adásának vendége Vajda Szabolcs, senior projektmenedzserünk volt, aki több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a bankszektorban, jelenleg pedig az Erste Bankban vezet projektet. Szabolcs fejlesztőként, architektként, UX-szakértőként és projektvezetőként számos különböző szerepet töltött be pályafutása során, majd öt évvel ezelőtt a BIPP! improvizációs társulatban találta meg az új kihívásokat.  

Azóta a tanult technikákat sikeresen alkalmazza a projektmenedzsmentben, különleges perspektívát nyújtva a csapatmunka és a vezetés terén. Ebből hoztunk most egy kis ízelítőt. 


Impró és projektmenedzsment párhuzama 

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy az improvizációs színház és a projektmenedzsment két egymástól távol álló terület, valójában számos közös pontot találhatunk köztük. Mindkettő alapja a rugalmasság, az alkalmazkodás és a gyors helyzetfelismerés. Egy projekt kezdetekor mindenki optimistán indul, de a valódi munka során szinte mindig felbukkannak váratlan akadályok, módosítások vagy akár teljes irányváltások. Szabolcs szerint az ilyen helyzetekben sokszor nincs más választás, mint improvizálni, és a lehető legjobbat kihozni az adott körülményekből. 

Meglepő lehet, de az improvizációs színházban, ahogy a projektvezetésben is, elengedhetetlen a megfelelő felkészülés. Bár az előadás során látszólag spontán történnek az események, valójában szigorú szabályok és keretek segítik a szereplőket abban, hogy a jelenetek gördülékenyen alakuljanak. A projektmenedzsment is hasonlóan működik: a részletes tervezés és a jól átgondolt stratégia biztosítja, hogy a csapat rugalmasan tudjon reagálni a felmerülő problémákra. Ez a fajta strukturált spontaneitás teszi lehetővé, hogy a projektvezetők és az improvizátorok is sikeresen navigáljanak a változó helyzetekben. 

Improvizációs eszközök projektvezetésben 

Az improvizáció egyik alapelve az úgynevezett „Igen, és…” technika, ami azt jelenti, hogy mindig elfogadjuk a másik fél ötletét, és arra építkezve visszük tovább a beszélgetést vagy a jelenetet. Ez a szemléletmód nemcsak a színpadon, hanem a projektmenedzsmentben is rendkívül hasznos. Egy projekt során is akkor tudunk igazán eredményesek lenni, ha nyitottak vagyunk a kollégák ötleteire, és nem blokkoljuk azokat a saját elképzeléseinkkel. Az „Igen, és…” megközelítés elősegíti a csapat kreatív energiáinak kiaknázását és a gördülékeny együttműködést. 

Szabolcs elmesélte, hogy amikor egy projekt elakad, vagy a csapatban negatív attitűdök ütik fel a fejüket, az improvizációs gyakorlatok segíthetnek a feszültség oldásában és a motiváció visszaszerzésében. Ilyen helyzetekben a csapattagok közötti összhang javítása és a pozitív légkör kialakítása kulcsfontosságú lehet a probléma megoldásában. A gyakorlatok során a résztvevők játékos módon kerülnek komfortzónájukon kívülre, ami fejleszti a problémamegoldó készségeiket, és erősíti a csapatszellemet. 

A kreativitás egyensúlya 

Bár az improvizációs színházban a kreativitás kiemelt szerepet kap, a projektmenedzsmentben gyakran a praktikus, gyors és egyszerű megoldások vezetnek célra. A projektek során sokszor nincs idő arra, hogy a legkreatívabb megoldást keressük, inkább arra kell törekedni, hogy a legkézenfekvőbb, leghatékonyabb lépést tegyük meg. Az improvizációs színházban is hasonlóan működik: sokszor az egyszerűbb, természetes reakciók a leghatásosabbak, hiszen a közönség ezekkel tud a legkönnyebben azonosulni. 

Mindazonáltal a kreativitás és a gyakorlat kombinációja lehet a kulcs a nehéz helyzetek kezelésében. Ha egy projekt elakad, érdemes improvizációs módszerekkel próbálkozni, például egy brainstorming során szabadjára engedni a csapattagok ötleteit, és bátran elrugaszkodni a megszokott megoldásoktól. Ilyen esetekben a váratlan ötletek és megoldások segíthetnek új irányokat találni, és túllendülni a problémákon. 

Hibák és kockázatok kezelése 

Az improvizáció egyik legfontosabb szabálya, hogy a hibákat nem szabad végzetesnek tekinteni. Ha egy jelenet nem sikerül jól, egyszerűen újrakezdik, vagy egy másik irányba viszik tovább. A projektmenedzsmentben is rendkívül fontos, hogy ne ragadjunk le a kudarcoknál, hanem tanuljunk belőlük, és haladjunk tovább. A hibák elfogadása és a gyors reagálás képessége kulcsfontosságú a sikeres projektvezetéshez. 

Ezzel együtt természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nem engedhetjük meg magunknak az improvizálást. Például a felsővezetőkkel folytatott megbeszélések során elengedhetetlen a pontos, jól átgondolt válaszok adása, hiszen egy hibás döntés vagy félretájékoztatás komoly következményekkel járhat. Hegedüs Kristóf, a podcast házigazdája kiemelte, hogy ilyenkor jobb később visszatérni a témára, mint egy nem megalapozott választ adni. Az improvizációs tapasztalat viszont abban is segít, hogy a váratlan kérdésekre magabiztosabban tudjunk reagálni, és könnyebben alkalmazkodjunk a változó helyzetekhez. 

Az improvizáció nemcsak a színpadon, hanem a projektmenedzsment világában is kiváló eszköz lehet. A kreativitás, a rugalmasság és a csapatkohézió fejlesztése mind-mind olyan területek, amelyekben az improvizáció hatékony segítséget nyújthat. Ha felkeltette az érdeklődésed ez a meglepő párhuzam, hallgasd meg a Bulletproof podcast 12. adását! 


Reméljük hasznos volt számodra ez a cikk. Ha téged is terhel a fluktuáció, és nyitott pozícióid betöltése, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni,  iratkozz fel hírlevelünkrea legfrissebb hírekért és trendekért, és  vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában.