Vissza

Akasztják a hóhért – recruiter állásra jelentkezni

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. szeptember 16.

Olvasási idő: 6 perc

KarriertanácsokSzakmai tartalmak

A toborzók a munkaerőpiac kapuőrei. Ők azok, akik kívülről-belülről ismerik a pályázati folyamatokat, értékelik a jelölteket, és eldöntik, ki jut tovább a következő fordulóra. De mi történik, amikor fordul a kocka, és a recruiterek válnak jelöltekké? Ezekre a pozíciókra a felvétel olyan, mintha egy séfet kérnének meg, hogy valaki más konyhájában főzzön. Ismered az eszközöket, a recepteket és a folyamatot, de most téged értékelnek.

Mutatjuk, milyen érzés interjúztatóból interjúalannyá válni, és miért lehet ez az átmenet egyszerre izgalmas és stresszes.


Kétélű kard ismerni a rendszert

A recruiterek persze kenik-vágják a felvételi folyamatokat. Számtalan órát töltöttek el önéletrajzok átnézésével, interjúk megszervezésével és tökéletes álláshirdetések megfogalmazásával. Első ránézésre ez előnynek tűnik. Hiszen, ha valaki tudja, hogyan lehet egy interjút sikeresen teljesíteni vagy egy önéletrajzot optimalizálni, akkor az egy toborzó.

De ez az ismeret nyomást is jelenthet. Azt tudva, hogy a felvételiztetők mit keresnek, könnyen túlgondolhatod a dolgokat. Használj hagyományos CV-formátumot, vagy inkább egy kreatív elrendezéssel próbálj kitűnni? Játssz „stratégiázva” és próbálj alkudozni, vagy ez túl rámenősnek tűnne? Minden döntésnél úgy érezheted, hogy alaposabb vizsgálatnak vagy kitéve, hiszen te vagy az, akitől a szakértelmet várják.

Bepillantás a „kulisszák mögé”

A toborzói pozícióra való jelentkezés egyik különleges aspektusa az, hogy tudod, mi zajlik a háttérben. Toborzóként pontosan tudod, mennyi időbe telhet visszajelzést kapni egy jelentkezésről, milyen bürokratikus akadályok vannak a döntéshozatal során, és milyen típusú belső megbeszélések zajlanak a jelöltekről. Ez az „insider” tudás segíthet reális elvárások kialakításában, de ugyanakkor felerősítheti a várakozás okozta feszültséget.

Könnyen türelmetlenné válhatsz, hiszen tudod, hogy egyetlen belső e-maillel előreléphetne a folyamat, de most kívülálló vagy, és a dolgok a saját tempójukban haladnak.

Az önéletrajz és motivációs levél megírása

Amikor toborzói állásra pályázol, jobban tudod, mint bárki más, hogy az önéletrajzodat és motivációs leveledet (ha szükséges) többen alaposan átnézik majd. A kihívás abban rejlik, hogy megtaláld az egyensúlyt aközött, hogy bemutasd a szakértelmedet, és elkerüld, hogy túlzottan fennhéjázónak tűnj.

Mivel a toborzók naponta több száz önéletrajzot szűrnek, pontosan tudod, milyen fontosak a kulcsszavak és a számszerűsíthető eredmények. Talán több időt is fordítasz ezek finomítására, tudva, hogy leendő kollégáid kritikus szemmel vizsgálják meg a munkád. Bár könnyű túlgondolni ezt a lépést, emlékezz, hogy a tapasztalatod önmagáért beszél – nem kell túlkomplikálni.

Az interjú: egyensúly a szakértelem és alázat között

Amikor végre elérsz az interjúig, akkor kezdődik az igazi próbatétel. A toborzók megszokták, hogy ők tegyék fel a nehéz kérdéseket, így amikor az asztal másik oldalára kerülnek, az idegen területnek tűnhet. Az egyik legnagyobb kihívás az interjú során, hogy ellenállj a kísértésnek, hogy te irányítsd a beszélgetést. Toborzóként hozzá vagy szokva ahhoz, hogy vezeted az interjúkat és értékeled a válaszokat, de most arra kell koncentrálnod, hogy hiteles, átgondolt és szakértői válaszokat adj.

Itt különösen fontos az alázat. Bár elengedhetetlen, hogy bemutasd a tudásodat és szakértelmedet, ugyanolyan fontos elkerülni, hogy úgy tűnjön, mintha jobban tudnád, mint az, aki interjúztat téged. Egy csapat tagjává szeretnél válni, ezért éppoly értékes megmutatni, hogy képes vagy együttműködni, tanulni és fejlődni, mint azt, hogy mennyire jó vagy a toborzásban.

Az önismeret próbája

A recruiterek tudják, mik az erősségeik, gyengeségeik, és hogyan mutassák be magukat a legjobb fényben. Azonban a felvételi folyamat másik oldalán állva felerősödhet az érzés, hogy „vizsgáznak”. Tudva, hogy társaid értékelnek, hiperkritikussá válhatsz minden szavad, mozdulatod és reakciód iránt az interjú során.

Fontos emlékezni arra, hogy ez a fokozott tudatosság az előnyödre is válhat. Az önreflexió ugyanis elengedhetetlen a szakmai fejlődéshez, és ha képes vagy valós időben elemezni a saját teljesítményed, az segíthet abban, hogy finomítsd és javítsd a szereplésed a folyamat során.

Az elismerés érzése

A toborzói pozícióra való jelentkezés egyik legkielégítőbb aspektusa, hogy azok, akik értékelnek téged, értik, mit csinálsz. Más állásokra való jelentkezéskor a jelöltek úgy érezhetik, hogy a képességeiket nem értékelik vagy értik meg teljesen. Azonban toborzói pozícióra jelentkezve azok, akik értékelnek, pontosan tudják, mennyire bonyolult a megfelelő jelöltek megtalálása, hogyan kell egyszerre több prioritást kezelni, és hogyan kell megfelelni az ügyfelek vagy a hiring managerek elvárásainak.

Ez a közös megértés különösen értékessé teheti a folyamatot. Az interjúztatók tisztában vannak azzal, hogy mennyire kihívásos lehet a toborzás, és értékelik a tapasztalatodat, felismerik, milyen értéket képviselhetsz a csapatban.


A toborzói pozícióra való jelentkezés különleges élmény, amely az ismeret és a sebezhetőség keveréke. Bár a folyamat másnak tűnhet, mint egy tipikus álláspályázat, ez is csak egy lehetőség arra, hogy elgondolkodj a saját képességeiden, bemutasd a szakértelmedet, és bizonyítsd, hogy a felvételi folyamat mindkét oldalán képes vagy kiválóan teljesíteni.

Ne feledd, bármennyire is magasnak tűnhetnek a tétek, a folyamat ugyanaz, mint mindig: légy hiteles, mutasd meg az értékeidet, és találd meg azt a helyet, ahol tehetséged a legjobban kibontakozhat.