Vissza

10 tulajdonság, amit egy recruiterben keress

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. augusztus 13.

Olvasási idő: 6 perc

Szakmai tartalmak

A top tehetségek felvétele kulcsfontosságú a vállalatod sikeréhez. Legyen szó akár egy belső csapat kialakításáról vagy egy toborzó ügynökséggel való együttműködésről, a megfelelő toborzó szakember megtalálása döntő fontosságú lehet. Egy jó recruiter ugyanis nemcsak a digitális eszközöket tudja használni, hanem azt is gyorsan felméri, hogyan illeszkedhetnek a jelöltek a vállalatod igényeihez. Most hoztunk tíz tulajdonságot, amelyekre egy toborzó kiválasztásakor figyelj, hogy a legjobb szakértőket vonzd be és tartsd meg.


1. Szakmai etika és diszkréció

A magas etikai normák fenntartása alapvető a toborzásban. A toborzónak biztosítania kell a tisztességet és átláthatóságot, valamint a diszkréciót a folyamat során. Az integritás és a bizalom fenntartása elengedhetetlen a pozitív hírnév és a hosszú távú kapcsolatok kialakításához.

2. Üzleti gondolkodásmód

Toborzódnak átfogóan kell értenie a céged céljait és az állás követelményeit, hiszen számos szereplővel kell párhuzamosan együttműködnie annak érdekében, hogy mindenki számára a lehető legelőnyösebb végkimenetelt biztosítsa. Ez azt is jelenti, hogy a céged konkrét igényeihez igazítja keresési stratégiáit, biztosítva, hogy minden potenciális jelölt jelentősen hozzájárulhasson a szervezethez.

3. Technológiai ismeretek

Az informatika elengedhetetlen a toborzók számára. Egy tapasztalt digitális toborzónak ismernie kell a különböző recruitment technológiákat és platformokat. Tudnia kell, hogyan használhatja ki hatékonyan a jelentkezőkezelő rendszereket (ATS), a közösségi médiát, mesterséges intelligenciát és más digitális eszközöket a megfelelő jelöltek megtalálásához és bevonzásához.

4. Erős kommunikációs és interperszonális készségek

A sikeres toborzás alapja a hatékony kommunikáció. Egy toborzónak világosan kell közvetítenie az állás követelményeit, időben visszajelzést kell adnia a jelölteknek, és folyamatos kapcsolatot kell tartania a hiring managerekkel. Fontos a pozitív kapcsolatok kialakítása minden érintettel, beleértve a jelölteket és a csapattagokat egyaránt.

5. Analitikus gondolkodás

Tanácsadóidnak erős analitikus készségekkel kell rendelkezniük az önéletrajzok értékeléséhez, a megfelelő jelöltek kiválasztásához és a piaci trendek megértéséhez. Az adatokra épülő döntések lehetővé teszik a toborzási stratégiák hatékonyságának értékelését, és segítenek a jobb eredmények elérésében.

6. Alkalmazkodóképesség

A toborzási környezet folyamatosan változik, különösen a digitális térben. A toborzóknak rugalmasnak kell lenniük, naprakészen kell tartaniuk magukat a legfrissebb iparági trendekkel, és ennek megfelelően kell módosítaniuk stratégiáikat.

7. Precizitás

A toborzás számos részlet kezelését jelenti, az önéletrajzok áttekintésétől az interjúk szervezéséig. Egy alapos toborzó biztosítja, hogy egyetlen részlet se maradjon figyelmen kívül, ami zökkenőmentesebb felvételi folyamatot eredményez.

8. Értékesítési készségek

A toborzás hasonló az értékesítéshez. A toborzónak “el kell adnia” a cégedet és az állást a potenciális jelölteknek, kiemelve a vállalathoz való csatlakozás egyedi előnyeit a versenytársakkal szemben.

9. Kitartás

A toborzás kihívásokkal teli, hiszen az elutasítások és akadályok a folyamat részét képezik. Egy kitartó toborzó motivált és pozitív marad az akadályok ellenére is, ami bizalmat kelt a jelöltek és a ügyfelei körében, hogy ne másnak kelljen elszenvednie az általa átélt stresszt.

10. Kulturális illeszkedés és empátia

Egy kiváló toborzó képes felmérni és megérteni a vállalati kultúrát, valamint azonosítani, hogy mely jelöltek tudnak harmonikusan beilleszkedni ebbe a környezetbe. Az empátia segíti a toborzót abban, hogy a jelölteket emberségesen és tisztelettel kezelje, ezáltal javítva a jelöltélményt. Az empatikus toborzó nemcsak a szakmai kompetenciákra, hanem a jelöltek személyes értékeire és motivációira is figyel, így segítve elő egy hosszú távon sikeres munkakapcsolat kialakítását. Ez a megközelítés hozzájárul a pozitív munkahelyi környezet megteremtéséhez, és növeli a vállalat vonzerejét a tehetségek körében.


A megfelelő toborzó megtalálása jelentősen befolyásolhatja a céged sikerét. Egy jó toborzó egyszerűsítheti a felvételi folyamatot, és biztosítja, hogy a legjobb tehetségeket vonzd és tartsd meg, akik tökéletesen illeszkednek a vállalati kultúrába. A fejlett technológia, a hatékony kommunikáció és a stratégiai betekintések révén egy tapasztalt digitális toborzó segíthet az adatalapú felvételi döntések meghozatalában, javíthatja a jelöltélményt, és hozzájárulhat a vállalat hosszú távú sikeréhez.

Ha pedig téged is terhel a fluktuáció, és nyitott pozícióid betöltése, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni, iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért és trendekért, és vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában.