Vissza

5 tipp a sikeres online interjúztatáshoz

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. július 19.

Olvasási idő: 5 perc

Szakmai tartalmakMunkaerő-közvetítés

Az online interjúk lebonyolítása számos szervezet számára bevett gyakorlattá vált. Ez a módszer nemcsak abban segít, hogy a legjobb döntést hozzuk meg a felvétel során, hanem lehetőséget ad a jelölteknek is, hogy felmérjék, vajon a vállalatunk megfelelő választás-e számukra. Íme egy egyszerű útmutató, amely biztosítja a sikeres és kölcsönösen előnyös virtuális interjú folyamatát.

1. Készülj fel alaposan

Győződj meg róla, hogy stabil internetkapcsolattal rendelkezel, és hogy a videokonferencia szoftvered (például Zoom, Microsoft Teams vagy Google Meet) megfelelően működik. Teszteld a mikrofont, a kamerát és minden egyéb szükséges eszközt előre. Küldd el a jelöltnek előre az összes szükséges információt, beleértve az interjú időpontját, a videokonferencia linkjét, valamint minden speciális szoftvert vagy eszközt, amit használniuk kell. Tájékoztasd őket arról, hogy kikkel fognak találkozni, az interjú formátumáról és az elvárásokról. Ez segít világos elvárásokat felállítani, és lehetőséget ad a jelöltnek a megfelelő felkészülésre.

2. Teremts professzionális és vonzó környezetet

Válassz egy csendes, jól megvilágított helyet az interjúhoz. Biztosítsd, hogy ne legyenek zavaró tényezők vagy háttérzajok. Egy professzionális háttér, akár egy rendezett iroda, akár egy semleges háttér, pozitív benyomást kelthet. Kezdd az interjút azzal, hogy bemutatkozol és röviden ismerteted a céget és a szerepkört, hogy megnyugtasd a jelöltet. Tarts szemkontaktust a kamerán keresztül, bólogass és mosolyogj, hogy jelezd az elkötelezettségedet. Kerüld a multitaskingot, és adj a jelöltnek teljes figyelmet.

3. Kérdezz viselkedési és technikai kérdéseket

Készülj fel egy kevert kérdéssorra, amely viselkedési és technikai kérdéseket is tartalmaz, és amely összhangban van a munkaköri követelményekkel, fókuszálva a jelölt tapasztalataira, készségeire és a vállalati kultúrába való illeszkedésére. A viselkedési kérdések segítenek megérteni, hogyan kezelt a jelölt korábbi helyzeteket, ami jelzője lehet a jövőbeni teljesítményének. Például: „Le tudnál írni egy olyan helyzetet, amikor jelentős kihívással kellett szembenézned?” Ha a szerep speciális technikai készségeket igényel, érdemes lehet készségfelmérést is beépíteni, vagy releváns technikai kérdéseket feltenni. Ez megvalósítható képernyőmegosztós gyakorlatokon vagy online teszteken keresztül.

4. Bátorítsd a jelölti kérdéseket

Adj lehetőséget a jelöltnek, hogy kérdéseket tegyen fel a szerepkörrel, a csapattal és a vállalati kultúrával kapcsolatban. Ez nemcsak abban segít, hogy felmérjék, megfelelő-e számukra az állás, hanem megmutatja az érdeklődésedet az ő perspektívájuk iránt, így az interjú kétirányú beszélgetéssé válik. A jelöltek bátorítása a kérdések feltevésére biztosítja, hogy tisztában legyenek a szerepkör és a vállalat elvárásaival, ami jobb megtartáshoz vezethet, ha felveszik őket.

5. Biztosíts világos következő lépéseket

Az interjú végén magyarázd el a felvételi folyamat következő lépéseit. Tudasd a jelölttel, mikor várhatják, hogy visszajelzést kapnak tőled, és mik lesznek a következő szakaszok. A világos következő lépések biztosítása segít kezelni az elvárásokat és tájékoztatja a jelölteket, ami javíthatja a vállalatod iránti általános élményüket.

Ezen lépések követésével biztosíthatod a zökkenőmentes és hatékony online interjú folyamatát, amely segít a legjobb jelöltek azonosításában a szervezeted számára, miközben lehetőséget ad a jelölteknek, hogy felmérjék, vajon a vállalatod a megfelelő hely számukra.

Ha pedig téged is terhel a fluktuáció, és nyitott pozícióid betöltése, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni,  iratkozz fel hírlevelünkrea legfrissebb hírekért és trendekért, és  vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában.