Vissza

Jön a bértranszparencia Hogyan készülj fel munkáltatóként?

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. május 28.

Olvasási idő: 4 perc

Szakmai tartalmak

Az Európai Tanács 2023. április 24-én fogadta el a bérek átláthatóságára vonatkozó új szabályokat. Az uniós irányelv célja a bérdiszkrimináció elleni küzdelem és a nemek közötti bérszakadék megszüntetése az EU-ban. Ebben az új jogi környezetben a bérek átláthatósága még fontosabbá vált az EU-ban működő vállalatok számára.  

Az irányelv implementálására 2026-ig van ideje a cégeknek. A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban a KSH adatai szerint, a nők pedig még mindig 17,2 %-al kevesebbet keresnek azonos képzettség és pozíció esetén a férfiaknál, így látható, hogy nálunk is érdemes mielőbb felkészülni a változásra. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!>

Kit érint a szabályozás? 

A bértranszparencia irányelv elfogadásával jelentős változások várnak a legalább 100 főt foglalkoztató vállalatokra. Ezeknek a cégeknek ugyanis mostantól kötelező jelentést készíteni a nemek közötti bérszakadékról, és 5 %-os eltérés felett közös bérértékelést kell végezniük. Az irányelv bevezetése előtt érdemes már most felkészülni, és csökkenteni a nemek közötti különbségeket, hogy aktívan képviseljük kollégáink érdekeit, és növeljük a munkavállalói elégedettséget. 

Teljesítményértékelés és kompenzáció 

Természetesen azt le kell fektetnünk, hogy a bérkülönbségeknek számos más oka is lehet, például a különböző prémiumokhoz, juttatásokhoz, bónuszokhoz igazított alapbér vagy tartósan eltérő teljesítmény.  

Így ha a teljesítményértékelést szeretnénk használni a fizetésemelések és előléptetések mércéjeként, akkor alaposan meg kell vizsgálnunk és szükség esetén módosítanunk kell a jelenlegi teljesítményértékelési rendszert, hogy az igazságos, objektív és nemtől független legyen. 

De mi történik majd a toborzással? 

A jelenlegi, vállalati oldal uralta munkaerőpiacon a bérek nyilvánossá válásával erőfölénybe, legalábbis jelentősen erősebb tárgyalási helyzetbe kerülhetnek olyan területeken is a szakemberek, ahol jelenleg kevésbé volt jellemző az erőteljes bérigény-növekedés. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem csak a munkaköröket kell részletesen átgondolnunk, és olyan belső rendszert kialakítanunk, ahol objektív mércék alapján összemérhetők lesznek egyes pozícióink, hanem kollégáink felkészítésére is időt kell szánnunk. Ebben segíthet álláshirdetés útmutatónk, amelyben pontosan leírjuk, hogyan add fel a tökéletes álláshirdetést a sikerhez. 

Honnan is kezdd? 

1. Kötelezd el magad a változás mellett 

Igyekezz elkerülni, hogy egy ilyen érzékeny kérdésben ellentmondásos üzenetek és hírek terjedjenek a cégen belül. 

2. Legyen egy világos megközelítésed a kompenzációkra 

Ezzel megelőzheted a munkatársaid közti féltékenységek és konfliktusok elindulását, és biztosítod a belső konzisztenciát és egyenlő bánásmódot. 

 3. Legyél felkészülve a problémákra 

Mint minden változás, ez is fog súrlódásokat okozni, de ha teret adsz a kérdéseknek, véleménynyilvánításnak, akkor elszámíthatóságot és hitelességet fogsz képviselni. 

Ha pedig további konkrét változásmenedzsment tippekre lenne szükséged, olvasd el korábbi cikkeinket a témában! 

Ha téged is terhel a fluktuáció, és nyitott pozícióid betöltése, és szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni,  iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért és trendekért, és  vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt nézzük meg, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában.