Vissza

Karrierút szervezeten belül: mire figyelj, hogy mindenki jól járjon?

Veres Paula Corporate coach

2024. május 27.

Olvasási idő: 5 perc

Szakmai tartalmak

Minden munkáltató arra vágyik, hogy hozzáértő, motivált, lojális és tehetséges munkatárai legyenek. Sok esetben ez valóban így alakul. Ez egy folyamat, ahol az egyének fejlődése közvetlenül hat a szervezet működésére, és képes azt pozitívan befolyásolni. Azok a tehetségek, akik kellőképp ambiciózusak, sokszor merész jövőképpel rendelkeznek. A karrierútjuk alakítása közös feladat kell, hogy legyen, ha szeretnénk megtartani őket.


Iratkozz fel hírlevelünkre!>

Egyre több szervezet életében kap helyet minőségi Talent program. Ezeknél a cégeknél professzionális a tehetséggondozás és tervezett, jól felépített a karrierút. A tehetséggondozás nem csupán a lojalitást erősíti a munkatársban, hanem megtérülő befektetés a vállalat számára is.

A karrierút tervezés már a kiválasztási folyamat része és a belső karrierút kialakítása jó, ha már a próbaidős értékelő beszélgetésen napirenden van. Fontos összehangolni ennél a pontnál az egyéni célokat, a szervezeti célokkal.

Vezetőként fejtörést okozhat, hogy kik azok, akikkel fontos kiemelten foglalkozni a hosszútávú, eredményes együttműködéshez.

Ehhez segítség lehet a 9 box modell, amely segíthet tisztán látni abban, hol van potenciál:

Mire figyelj vezetőként, hogy jól támogasd a tehetséges kollégáidat?

  1. Működj együtt a belső szakértői csapattal (HR), akik felmérésekkel, belső kiválasztási folyamatokkal segíthetik a munkádat. Ma már többféle kompetencia felmérő módszer közül választhatsz, amely objektív képet ad a munkatársaid kulcskompetenciáiról, aktuális fejlettségi szintjéről és jövőbeni potenciáljukról.

  2. Ismerd meg alaposan a munkatársaidat! Ez nem egy bullshit gondolat😊Fontos, hogy tudd, mi motiválja őket, milyen magánéleti terveik, céljaik vannak. Tudd, hogy mi az, ami számukra érték a munkában, mi az ami már komfortzónán kívül van, milyen életvitelre vágynak, és milyen karrierterveik vannak rövid-, és hosszútávon. Ha ezekkel képben vagy, együttműködés lesz és párbeszéd, ami mindannyiótoknak gyümölcsöző!

  3. A munkatársaiddal az értékelő beszélgetéseitek rendszeres témája legyen a karrierút és a jövőkép tervezés, így időben elkezdhettek közösen gondolkodni. Kezdj el ezzel foglalkozni minél hamarabb, így egy irányba tudtok haladni és tervezni, ez pedig megspórolhatja a kellemetlen meglepetéseket.

  4. Legyenek mérföldkövek: rövid-, és hosszútávú célok, amelyek teljesítése belépő lehet egy következő karrierszintre.

  5. Tervezd meg az átmenetet! Ha a csapatodból belső karrierútként más pozíciót választ egy tehetséges kollégád, elsőre érezheted veszteségnek. Valójában a szervezetnek ez nyereség, hiszen veletek marad: a tudását, lojalitását itt szeretné kamatoztatni.

  6. Legyen megfelelő felkészítés a szintlépésre! Figyelj a fokozatosságra, így nem a munkatársad, sem a meglévő csapatod nem sérül a váltásban.

  7. Ha vezetői pályára lép tovább a tehetséges csapattagod, kulcsfontosságú a támogatásod! Nem csupán a szakmai és soft skillekben kell Őt segíteni, hanem abban is, hogy megtalálja a helyét az új szerepkörben.

  8. Gondolj időben az utánpótlásra! Az a kollégád, aki kiválik a csapatból, lehet egyszerre öröm és büszkeség és lehet nehézség, hiszen a feladatait nem viszi magával. Figyelj arra, hogy a munkakörének átadása ne büntetés legyen a többieknek, hanem összehangolt folyamat.

Pataki Ági, méltán sikeres üzletasszony szerint: „Egy sikeres karrierváltás előkészítését akkor kell elkezdeni, amikor az előző karrier még jól megy, nem akkor, amikor már leszálló ágba került, vagy esetleg bedőlt.

Vezetőként a belső karrierút támogatása ma már ugyanolyan fontos feladat, mint a napi operatív teendők ellátása. A fiatalabb generációknak a mentor és példakép típusú vezető az igazán vonzó, ehhez kapcsolódnak szívesebben.

Egy jól felépített karrierterv és annak végigkísérése olyan közös sikertörténet lehet egy szervezet életében, amely akár évtizedeken átível, ezzel írva a vállalat történetét.