Vissza

Karrierváltás: tanácsok kollégáink személyes tapasztalataiból

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. május 21.

Olvasási idő: 5 perc

Karriertanácsok

A karrierváltás egy izgalmas, de kihívásokkal teli folyamat, amely személyes fejlődésünk és szakmai előmenetelünk szempontjából is meghatározó lehet. Egyik kollégánk, aki HR területen diplomázott és ebben a szakmában is kezdte pályafutását, megosztotta velünk saját tapasztalatait a karrierváltás terén. Ha pedig kíváncsi vagy a karrierváltással kapcsolatos leggyakoribb tévhitekre, akkor olvasd el korábbi cikkünket, amiben összeszedtük, miknek nem érdemes bedőlni ilyenkor.

Iratkozz fel hírlevelünkre!>

Személyes történet

Kolléganőnk három évig dolgozott toborzóként, majd másfél évig toborzási vezetőként, miközben service design (SD) feladatokat is ellátott. Ezt követően egy évig önállóan látta el a service design feladatait, és jelenleg már egy éve tölti be az SD vezetői pozícióját.

Tanácsok a karrierváltáshoz

  1. Kezdjük a változást szervezeten belül: A legkönnyebb lépést a meglévő munkahelyünkön tehetjük meg. Ha új területek iránt érdeklődünk, próbálkozzunk először belső lehetőségekkel.
  2. Nyílt kommunikáció a vezetőséggel: Ha más területek is érdekelnek bennünket, ne féljünk ezt jelezni vezetőink felé. A vállalatok értékelik a tehetséges munkatársakat és hajlandóak lehetnek áthelyezni őket, ha az előző pozíciójukban már nem érzik magukat motiváltnak.
  3. Kis lépésekkel haladjunk: Vállaljunk extra feladatokat a napi munkánk mellett, amelyek a választott új területhez kapcsolódnak. Ezáltal mindkét fél számára kiderülhet, hogy alkalmasak vagyunk-e az új szerepkörre.
  4. Fogadjuk el a kompromisszumokat: Egy magasabb pozícióból alacsonyabbra lépni mindig nehéz döntés, de ne feledjük, hogy az új területen gyorsabban haladhatunk előre, hiszen a korábbi tapasztalataink, mint az időmenedzsment és kommunikációs készségek, továbbra is értékesek maradnak.
  5. Önálló tanulás: Ha a vállalat nem vállalja az átképzést, ne csüggedjünk. Az interneten számos ingyenes vagy alacsony költségű forrás és képzés áll rendelkezésre, amelyek segítségével elsajátíthatjuk az új terület alapjait és módszertanait.

Ezek a tanácsok segíthetnek abban, hogy sikeresen navigálj a karrierváltás útvesztőjében, és megtaláld azt a szakmai utat, amely a leginkább összhangban áll személyes érdeklődéseddel és képességeiddel. Ha nem tudod, hogyan indulj el, készítsd el saját Ikigaiod, ami megmutatja, mi a tökéletes metszete az érdeklődési körödnek, képességeidnek, kereseti lehetőségeknek és társadalmi hasznosságnak.A következőkben pedig összeírtunk még pár tanácsot, amik attól függően tudnak segíteni, hogy hol jársz épp a karrieredben.

Pályakezdőknek:

  1. Értékeld újra a képességeidet: Gondold végig, milyen egyedi készségekkel és ismeretekkel rendelkezel, amelyek átadhatók más szektorokba vagy pozíciókba.
  2. Szakmai gyakorlat és önkéntesség: Szerezz tapasztalatot a kívánt területen kisebb projektekben, gyakornoki pozíciókban vagy önkéntes munkával.
  3. Hálózatépítés: Lépj kapcsolatba olyan szakemberekkel, akik már dolgoznak az általad választott területen, és kérj tőlük tanácsot vagy ajánlást.
  4. Személyes márka építése: Használd a közösségi média platformokat, hogy bemutatkozz és kiemeld a szakmai érdeklődésedet és céljaidat.
  5. Készségfejlesztés: Fejleszd tovább azokat a készségeket, amelyek növelhetik az esélyeidet az új területen való elhelyezkedésre.

Szenior szakembereknek:

  1. Szakmai átmenet támogatása: Keress olyan szervezeteket vagy programokat, amelyek támogatják a tapasztalt szakemberek átképzését és karrierváltását.
  2. Szakmai képzés: Végezz szakmai továbbképzéseket vagy tanfolyamokat, hogy frissítsd a tudásodat és megfelelj az új terület követelményeinek.
  3. Szakmai mentorok: Keresd meg azokat a szakembereket, akik már sikeresen váltottak karriert, és kérj tőlük tanácsot és útmutatást.
  4. Szakmai identitás újragondolása: Legyél nyitott arra, hogy újragondold, mit jelent számodra a siker és hogyan illeszkedik ez az új karrierútvonalba.
  5. Hosszútávú karriertervezés: Gondolkodj stratégikusan a karrierutadon, és tervezz előre, hogy milyen lépéseket kell megtenned a váltáshoz.

Ha tetszett ez a cikk, és szeretnél további hasznos tanácsokat kapni az karrierépítéshez, iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi média felületeinken, illetve látogass el weboldalunkra a legfrissebb állásajánlatokért és karrier tanácsokért. Egyedül sokszor megterhelő tud lenni az előrelépés. Ebben tud segíteni egy felkészült tanácsadói csapat, akik szakmájukból adódóan minden nap munkaerőpiaci kérdésekben segítenek céges ügyfeleknek és álláskeresőknek egyaránt.

Ha érdekel, hogy tudunk díjmentesen állást találni neked, olvasd el cikkünket a témában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot a cv@idbc.hu címen. Mi itt vagyunk, hogy támogassunk ezen az úton. Lépj kapcsolatba velünk, és tedd meg a következő lépést a karrieredben!