A munkahelyi konfliktusok kezelése:  

Gyakorlati útmutató HR szakembereknek 

A munkahelyi konfliktusok hatékony kezelése elengedhetetlen a vállalati sikerhez. Egy jól kezelt konfliktus lehetőséget teremt a fejlődésre és az innovációra, míg a megoldatlan konfliktusok negatívan befolyásolhatják a munkahelyi légkört és a teljesítményt. 

A konfliktuskezelés az üzleti élet egyik legfontosabb aspektusa, különösen a B2B szektorban, ahol az üzleti kapcsolatok kulcsfontosságúak. Egy HR szakember vagy szakmai vezető számára elengedhetetlen, hogy képes legyen hatékonyan kezelni a munkahelyi konfliktusokat, hogy fenntarthassa a munkaerő produktivitását és elkötelezettségét, valamint, hogy biztosítsa a vállalati kultúra pozitív fejlődését. 

A konfliktusok hatása a munkahelyre 

A konfliktusok jelentős hatással lehetnek egy vállalat teljesítményére és munkakultúrájára. A Pollack Peacebuilding által közzétett statisztikák szerint az amerikai vállalatok alkalmazottai hetente átlagosan 2.8 órát töltenek konfliktusokkal, ami évi 359 milliárd dollárnyi elveszett munkaórákat jelent. Az Egyesült Királyságban a munkavállalók 38%-a tapasztal személyközi konfliktust egy átlagos évben. Ezek a konfliktusok nemcsak a munkaerő produktivitását csökkentik, hanem a munkahelyi légkört is megmérgezik, ami további problémákhoz vezethet, mint például a magas fluktuáció és a csökkent munkavállalói elkötelezettség. 

A konfliktusok okai 

A konfliktusok számos okból fakadhatnak, többek között: 

 • Kommunikációs zavarok 
 • Személyiségbeli különbségek 
 • Ellenkező munkamódszerek 
 • Eltérő érdekek

Konfliktuskezelési Stratégiák 

A konfliktusok kezelésének első lépése a megelőzés. A ZipDo által közzétett adatok szerint a HR szakemberek 77%-a úgy véli, hogy a munkavállalók megelőzhetik a konfliktusokat a munkahelyen. A konfliktusok megelőzésének egyik módja a kommunikációs készségek és a konfliktuskezelési technikák oktatása, amelyek segíthetnek a munkavállalóknak a nézeteltérések konstruktív megoldásában. 

Amikor a konfliktus már kialakult, fontos, hogy a HR-esek és a vezetők gyorsan és hatékonyan lépjenek fel. A konfliktuskezelési módszerek közé tartozik a mediáció, ahol egy semleges harmadik fél segít a felek közötti megállapodás elérésében, valamint a facilitáció, ahol a vezetők segítik a csoportot a problémák megoldásában. 

 Kommunikáció és megértés 

 • Nyitott kommunikáció: Biztosítsunk lehetőséget a munkatársaknak, hogy nyugodt körülmények között, időnyomás nélkül megvitathassák a problémákat. 
 • Értő figyelem: Hallgassuk meg aktívan a másik felet, és mutassuk meg, hogy értékeljük az ő nézőpontját is. 
 • Kapcsolódási pontok: Azonosítsuk a közös érdekeket és célokat, amelyek segíthetnek a konfliktus feloldásában. 

 Problémamegoldás és kreativitás

 • Kompromisszum: Törekedjünk a mindkét fél számára elfogadható megoldásokra. 
 • Kreatív megoldások: Ösztönözzük a munkatársakat, hogy gondolkodjanak újszerűen, és keressenek innovatív megoldásokat a problémákra. 
 • Probléma-megoldó megközelítés: Ilyenkor ösztönözzük, hogy a felek közösen dolgozzanak ki megoldásokat, amelyek mindkét fél számára elfogadhatóak. Ez magában foglalhatja a kompromisszumok keresését vagy új, kreatív megoldások kidolgozását. 

 Konfliktuskezelési technikák

 • Thomas-Kilmann modell: Ez a modell öt különböző konfliktuskezelési stílust különböztet meg: kerülés, versengés, alkalmazkodás, kompromisszum és együttműködés. A helyzettől és a felek közötti kapcsolattól függően ezek közül választhatunk a legmegfelelőbbe. 
 • Az érdek-alapú kapcsolati megközelítés (Interest-Based Relational Approach): Ez a keretrendszer arra összpontosít, hogy mindkét fél számára nyerő megoldást találjon. Hangsúlyozza a pozitív kapcsolat fenntartásának fontosságát, tiszteletben tartva egymás érdekeit és szükségleteit, valamint az őszinte és nyílt kommunikációt. 
 • A konfliktus körének modellje (Circle of Conflict): Ez a modell segít megérteni a konfliktusok különböző okait és azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a konfliktusok kialakulásához. 

Ezek a modellek különböző szempontokból közelítik meg a konfliktuskezelést, és különböző eszközöket kínálnak a konfliktusok hatékony kezeléséhez. A választott modell vagy keretrendszer gyakran függ a konfliktus természetétől, a résztvevők közötti kapcsolattól és a kívánt eredménytől. A konfliktuskezelési módszerek megértése és alkalmazása segíthet a HR szakembereknek és vezetőknek abban, hogy konstruktív módon kezeljék a munkahelyi konfliktusokat. 

Következtetések

A konfliktuskezelési készségek fejlesztése és a fent említett technikák alkalmazása segíthet a HR szakembereknek és a vezetőknek a munkahelyi konfliktusok hatékony kezelésében, javítva ezzel a munkahelyi légkört és a vállalat teljesítményét. 

Ha szeretnéd a toborzási folyamataidat a következő szintre emelni, kövesd blogunkat a legfrissebb hírekért és trendekért, és vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy együtt fedezzük fel, hogyan segíthetnek innovatív recruitment eszközeink és szolgáltatásaink téged és a vállalatodat a tehetségek megtalálásában és megtartásában. Az IDBC-nél támogatunk a toborzás minden lépésében.

2024. március 20.

Szerző: Herczeg Sára

Content Marketing Coordinator

herczeg.sara@idbc.hu