Vissza

Elbocsátás emberséggel: Fókuszban az empátia

Herczeg Sára Content Strategy Specialist

2024. március 6.

Olvasási idő: 7 perc

Szakmai tartalmak

Az elbocsátás mindig nehéz pillanat egy szervezet életében. Egy olyan döntés, amely nemcsak a távozó munkavállalót, hanem a maradó csapatot és a vezetőket is érinti. Cikkünkben körül járjuk, hogyan lehet ezt a folyamatot a lehető leginkább emberségesen és tiszteletteljesen kezelni. 

Bemutatjuk azokat a lépéseket és megközelítéseket, amelyek segíthetnek a vezetőknek abban, hogy az elbocsátást minden fél számára a lehető legkevésbé kényelmetlen módon hajtsák végre. Megvizsgáljuk a visszajelzés fontosságát, a csapatdinamika kezelését, a személyes és tiszteletteljes kommunikációt, valamint a HR szerepét ebben a kritikus folyamatban. 

Az elbocsátás nem csak egy jogi aktus, hanem egy mélyen emberi interakció is, amely megkívánja a figyelmet, az empátiát és a tiszteletet. A cikkünkben részletezzük azokat a módszereket, amelyekkel a vezetők képesek lehetnek méltóságot adni ennek a nehéz döntésnek, miközben fenntartják a szervezet integritását és elősegítik a maradó csapat egészséges működését. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!>

A jogi keretek tisztázása 

A munkajogi szabályozás alapos ismerete nélkülözhetetlen az elbocsátás folyamatában, és mindenképpen elsődleges, amit érdemes szervezeten belül az adott felelőssel tisztázni. 

A pszichológiai hatások kezelése 

Az elbocsátás mély érzelmi reakciókat válthat ki, amelyek megfelelő kezelése kulcsfontosságú a munkavállaló jövőbeli karrierútjához és a maradó csapat moráljához. A támogató kommunikáció és az outplacement szolgáltatások jelentős segítséget nyújthatnak ebben a nehéz időszakban. 

Az elbocsátás folyamata 

Az elbocsátás nem egy lépésből álló folyamat, hanem több szakaszból tevődik össze, amelyek mindegyike megköveteli a gondos tervezést és végrehajtást. A folyamat minden lépését világosan és átláthatóan kell kommunikálni, mind a munkavállaló, mind a csapat felé. 

Ezekre készülj a folyamat során: 

1.Az elbocsátás előkészítése: A rákészülés fontossága 

Az elbocsátás nem érhet senkit váratlanul. A vezetőknek rendszeresen kell visszajelzést adniuk, hogy a munkavállalók tisztában legyenek teljesítményükkel. Az egy-az-egyben történő beszélgetések során nyíltan meg kell vitatni a teljesítménybeli hiányosságokat, lehetőséget adva a fejlődésre és a javításra. Ennek az írásos dokumentációja lesz sorvezető egy objektív döntéshozatalban. 

2. A csapat dinamikája: A munkavállaló tájékoztatása 

A munkavállalót elsőként kell tájékoztatni az elbocsátásról, még mielőtt a csapat többi tagja értesülne róla. Ez segít megőrizni a méltóságát és a csapaton belüli bizalmat, valamint lehetőséget ad arra, hogy a munkavállaló felkészülhessen a következő lépésekre. Erről a közvetlen csapatot is mi tájékoztassuk, hogy elkerüljük a folyosói pletykákat és megválaszolatlan kérdéseket. 

3. A személyes megbeszélés jelentősége 

Az elbocsátási folyamatot mindig személyesen, a lehető legkisebb körben kell lebonyolítani, a közvetlen vezető és esetleg még a HR jelenlétében. Ez biztosítja a nyílt és őszinte kommunikációt, és lehetőséget ad a munkavállalónak, hogy kifejezhesse érzéseit és gondolatait. 

4. Egyértelműség és határozottság 

Az elbocsátásra felkészüléskor fontos, hogy világosak és határozottak legyünk. Kerülni kell a felesleges körülményességet és a munkavállaló felesleges reménykedését, hogy a folyamat ne húzódjon el feleslegesen. Bár ez távolságtartónak tűnhet, de valójában ezzel segítünk a kollégának. 

5. Rövid és lényegre törő kommunikáció 

Az elbocsátás közlésekor vezetőként törekednünk kell arra, hogy a kommunikáció rövid és lényegre törő legyen. A találkozó ne tartson tovább 20 percnél, és kerüljük a döntés megváltoztatását. A cél az, hogy a munkavállaló ne érezze magát zavarban, és ne legyen félreértés a döntés kapcsán.  

6. A HR szerepe 

Az elbocsátási folyamat minden lépését a HR csapattal együttműködve kell megtervezni. Ők segíthetnek abban, hogy a munkaviszony lezárása gördülékenyen és világosan történjen. 

7. A munkaviszony lezárásának elvárásai 

A bejelentéstől egészen a munkaviszony hivatalos lezárásáig világosan kommunikálni kell a munkavállaló hátralévő feladatait és azt is, hogy mit nem várunk már el tőle (például ügyfél meetingeken való részvételtől eltekinthetünk). Ez segít fenntartani a munkahelyi rendet és a folyamatok zavartalanságát. 

8. Empátia az elbocsátás során 

Az elbocsátás során kiemelten fontos az empátia és a tisztelet megőrzése. Ezek a tulajdonságok segíthetnek a munkavállalónak abban, hogy méltósággal fogadja a döntést, és segítik a vezetőket abban, hogy humánus módon kezeljék a helyzetet. 

9. Alternatív megközelítés: A változások elfogadása 

Az elbocsátás során bizonyos esetekben lehetőségünk van arra, hogy alternatív megközelítést alkalmazzunk, amely a változások elfogadására ösztönzi a munkavállalót. Ez magában foglalhatja a személyes és szakmai fejlődés lehetőségeinek felvázolását, például továbbképzések vagy új karrierlehetőségek felkutatását. Ez a megközelítés segíthet a munkavállalónak pozitívabban tekinteni az elbocsátásra, mint egy új kezdetre és lehetőségre a változásra. Ez természetesen inkább egy közelebbi mentori kapcsolatnál reális és komfortos mindkét fél számára. 

10. A jövőre összpontosítás

Az elbocsátás után fontos, hogy a vezetők és a szervezet a jövőre összpontosítsanak. Ez segít a szervezetnek gyorsabban túllépni a történteken, és a munkavállalónak is előre tekinteni. A vezetőknek meg kell erősíteniük a vállalat hosszú távú céljait és vízióját, valamint támogatniuk kell a maradó munkavállalókat, hogy érezzék, továbbra is részei egy sikeres csapatnak. 

Az elbocsátás sosem könnyű folyamat, de megfelelő előkészítéssel és megközelítéssel méltóságteljes és konstruktív változást hozhat mind a munkavállaló, mind a szervezet életében. A fent említett tippek és megközelítések segíthetnek a vezetőknek abban, hogy az elbocsátást a lehető legemberibb és empatikus módon kezeljék, miközben fenntartják a szervezet integritását és elősegítik a maradó csapat egészséges működését. Ne feledjük, hogy az elbocsátás nem csupán egy szükséges intézkedés, hanem egy lehetőség is a változásra és a növekedésre, mind az egyén, mind a szervezet számára.