Mentálisan egészen 

Öngondoskodás: mit tehetsz a jóllétedért?

Napjainkban a mentális egészség megőrzése, vagy annak visszanyerése kulcsfontosságú, ha szeretnénk hosszútávon kiegyensúlyozott életet élni és jó teljesítményt nyújtani. Szakértői tapasztalatok azt mutatják, hogy közel minden ötödik ember életében fellelhetők a mentális egészségi problémák, melyek nagy része megfelelő öngondoskodással könnyen pozitív irányba lehetne fordítani.

A mentális egészség problémákról gyakran a mentális betegségekre asszociálnak sokan, pedig a kettő nem ugyanaz: a mentális betegség rendellenes agyi működést takar, amely szakember, orvos, pszichiáter beavatkozását igényli.

 

Mi akkor valójában a mentális egészség?

Ez egy élethosszig tartó folyamat, amelynek része az önismeret, és az adott életszakaszhoz kialakított öngondoskodás. A mentális egészségünk az érzelmi állapotunk, a pszichés hogylétünk, a lelkiállapotunk, a fizikumunk állapotának összessége, mindaz, amitől vagy jól érezzük magunkat a bőrünkben, vagy nem. Bármelyik eleme sérül, az azonnal kihat a mindennapjainkra.

Milyen nehézségek tapasztalhatók, ha a mentális egészségünk nem kielégítő?

> Üzleti környezetben gyakran találkozunk a teljesítményromlással, amely akár hosszú távon is eltarthat.

> Kihat a döntéseinkre: hiszen labilisabb érzelmi állapotban másként döntünk, mint magabiztosan tennénk.

> Befolyásolja a cselekvésünket: meggondolatlanul cselekedhetünk vagy épp túl óvatosan, elkerülve ezzel a lehetséges kudarcot.

> Gyakrabban leszünk visszahúzódóak, a szociális kapcsolatokból ilyenkor kihátrálunk, mert a szeparáltabb létet biztonságosabbnak ítéljük meg.

> Érzelmi hullámvasút és enervált állapot jellemző: ilyenkor nehezen tudja az élet örömeit megélni az illető és pesszimistábban szemlélheti a világot.

> A testi tünetek széles skálája megjelenhet: az alvászavar, a koncentráció hiánya, az immunrendszer gyengülése számos betegségre fogékonyabbá tehet bennünket.

> A tizennyolcas karika sem elkerülhető: bizony, a libidóra is negatívan hat.

Mint minden problémánál, itt is fontos a prevenció. A mentális egészségünk kialakítása és fenntartása folyamatos energiát, figyelmet és rugalmasságot kíván tőlünk: mégis az egyik legjobb befektetés!

Az öngondoskodás 8 pillére:

  1. Alakíts ki egy olyan életegyensúlyt, ahol minden számodra fontos dolognak van helye. Ne csupán a munka- magánélet mérlegén sakkozz, hanem minden olyan tevékenységre figyelj, ami jó, ha az életed része!
  2. Társas kapcsolatok: ápold azon kapcsolataidat, akikre valóban számíthatsz és ahol számítanak rád! A társas támasz az egyik legerősebb megtartóerőnk. Az adok- kapok egyensúlyára törekedj!
  3. Kapcsolódj az érzéseiddel, tudj a szükségleteidről! Az érzelmeink feldolgozásához fontos a kommunikáció: beszélj magadról olyan közegben, ahol bizalom van és biztonságban érzed magad.
  4. Élhető tempó: vizsgáld meg, hol kellen lassítanod és miben kellene gyorsabbnak lenned ahhoz, hogy élhető legyen az életed tempója?
  5. Pihenj, mielőtt elfáradnál! A tervezett pihenés és töltődés elengedhetetlen ahhoz, hogy a megfeszített időszakokban helytállj. Ha megfelelően regenerálódsz, teherbíróbb és kiegyensúlyozottabb leszel egyszerre. Tipp: tervezd a naptáradba azt is, amikor tuti nem dolgozol!
  6. Mozogj rendszeresen! Elcsépeltnek tűnhet, mégis fontos: a rendszeres és örömmel végzett sport tevékenység, .
  7. Légy néha haszontalan! 😊 Csinálj olyasmit, ami „csak úgy simán jó” számodra! Olvass, táncolj, kirándulj, játssz: keress olyan hobbit, ami valóban kikapcsol és feltölt!
  8. Kérj segítséget, ha egyedül nem boldogulsz! Van, hogy egy külső szem, egy türelemmel hallgató és kérdező szakember szükséges ahhoz, hogy újra magadra találj. Segítséget kérni nem ciki, hanem annak az érettségnek a jele, hogy fontos vagy magadnak!

Ha a jóllétünkről folyamatosan gondoskodunk, megmarad az egyensúlyunk. Ez pedig nem csak a mi életünkre, hanem a környezetünkre is pozitívan hat!

2023. október 6.

Szerző: Veres Paula

Employee Experience manager,

Corporate coach (LTC)

veres.paula@idbc.hu